1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Tırpanlar da yenildi
Tırpanlar da yenildi

Tırpanlar da yenildi

Gelişen teknolojiye yenik düşen birçok alet gibitarlaların olmazsa olmazı olan tırpan da bu yenilgiden nasibini alan aletlerden oldu.

A+A-

Murat TAŞDEMİRCİ

Her yıl bir yenisi icat edilen ziraat araçlarının kullanılmasıyla birlikte rağbet görmemeye başlayan tırpan sadece engebeli tarlalarda hatırlanıyor.

Dünyada son hızıyla gelişmekte olan teknoloji günümüzde birçok araç ve gereci atıl durumda bırakırken, dünyanın en eski tarım araçlarından biri olan tırpan da gelişen teknolojiye daha fazla direnemedi.

Modern ziraat araçlarının imal edilmesiyle birlikte artık eskisi gibi rağbet görmemeye başlayan tırpan sadece modern tarım araçlarının giremediği engebeli arazilerin mecburiyeti olmuş durumda.

Ekin biçmekte kullanılan, yarım çember biçiminde yassı,ensiz ve keskin metal bir bıçakla, buna bağlı bir saptan oluşan tırpan, bazıbuğdaygiller ve baklagiller gibi tarla bitkilerini hasat etmek için olmazsa olmaz bir araçken şimdi ise hasat ve harman makinelerinin tarlalara girmesiyle birlikte askılarda kalmaya başladı.

Ot biçiminin yaklaşmasıyla birlikte eski yıllara nazaran satın alımının çok fazla düşüş yaşaması en çok bu aleti satan esnafıetkiledi.

36 yaşında ki 3 çocuk babası İbrahim Kurban, dede mesleği dediği tırpan işinden geçmiş yıllarda çok para kazandığını ve çok rağbet gören bu alet için bir ay öncesinden sipariş aldığını ve bu siparişi yerine getirmek için de Almanya, Rusya gibi ülkelere sipariş verdiğini belirterek, gelişen teknolojinin tırpanı da bitirdiğinden yakındı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.