1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Tatil yapma hakkımız yok mu?
Tatil yapma hakkımız yok mu?

Tatil yapma hakkımız yok mu?

Engelli insanların tatil yapma hakkı yok mu?

A+A-

Kars Dolunay Derneği Başkan Yardımcısı ve Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak, engeli olmayanların bile yaşamakta zorluk çektiği bir şehirde, engelli insanların yaşamakta oldukları sorunları anlamaya çalışmanın bile çok zor olduğunu söyleyerek, “Pek çok yerel yönetimin bu konudaki uygulamaları maalesef “sıra savmaktan” öteye gitmiyor.” dedi.

Her insan gibi engelli olanların da tatil yapma hakkının olduğuna dikkat çeken Ocak, “Bunun gerçekleşebilmesi için de, herkes için geçerli olan bazı koşullar var: Ekonomik güç ve boş zaman. Engelli insanlar için bu iki koşula başka koşulların da eklenmesi lazım.” diye konuştu.

“Turizm hareketinin oluşması için ulaştırma ve konaklama, en başta gelen önkoşullar.” diyen Ocak, “Bu iki konuda da engelli insanlara yönelik uygulamaların yeterli olduğundan söz etmek şehrimizde olanaksız ama her konuda olduğu gibi bu konuda da kağıt üzerinde her adım atılıp uygulamada ise sınıf tekrarlarıyla uğraşmaktayız. Engellilerin toplumsal hayata tam ve eşit katılımını sağlamak amacıyla 5378 sayılı Özürlüler Kanunu'na göre, kamuya açık tüm alanların ve kent içi toplu taşıma hizmetlerinin 2012 yılı Temmuz ayına kadar engellilerin ulaşabilirliğine uygun duruma getirilmesi gerekmektedir. Öngörülen sürenin dolmasına yaklaşık bir yıl kala tüm kurumlarımızca gerekli düzenlemelerin yapılmasını arzu etmekteyiz.” şeklinde konuştu.

Ocak daha sonra şunları söyledi: “Ulaşılabilirlik anlamında hayatın önemli bir parçası da turizm alanıdır. Tatil yapmak engelli bireylerin de diğer tüm bireyler gibi hakkıdır. Turizm alanlarına engellilerin rahat bir şekilde ulaşabilmelerini sağlamak amacıyla yapılacak düzenlemeleri belirlemek ve engellilerin bu konudaki sıkıntılarını birinci ağızdan edinmek maksadıyla Kültür ve Turizm Bakanlığınca; Özürlüler İdaresi Başkanlığınca 28-30 Nisan 2011 tarihleri arasında Antalya bölgesinde “Bir Engelli de Sen Ağırla Kampanyası” düzenlendi ve katılımcılara bir anket uygulanmıştır.

Engelli kişiler anket kapsamında turizm alanları, ulaşım, oteller ve diğer turistik tesisler hakkındaki sorulara cevap vererek, turizmin ulaşılabilirliği konusundaki beklenti ve taleplerini dile getirme fırsatı buldular. Ayrıca, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonunun işbirliğiyle düzenlenen Engelsiz Kent-Engelsiz Turizm Sempozyumu'nun sonuç bildirgesinde, "turizm tesislerinin, bütün özür gruplarının ihtiyaçları dikkate alınarak düzenlenmesi gerektiği" belirtilmiştir.

Son olarak, Özürlüler İdaresi Başkanlığı ile yapılan çalışmalar neticesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı 26 Haziran 2011 Pazar günü Resmi Gazete’de “Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair” bir Tebliğ yayınlamıştır. Tebliğin 20. maddesinde turistik tesislerde özellikle ortopedik engelliler için yapılacak düzenlemeler konusunda yol gösterici ve düzenleyici bazı standartlar getirilmiştir. Buna göre tesislerin bahçeleri, girişleri, tuvaletleri, yemek alanları, odaları gibi alanlar engellilerin ulaşılabilirliğine uygun hale getirilecektir.

Engelli insanların tatil olanaklarını artırmaya yönelik çalışmalar konusunda, her alanda olduğu gibi bu alanda da devam etmektedir ama çok geç kaldığımız da ortadadır. Engelli insanlarımızın da tatil yapma gereksinimleri olduğunu kabul edilmiş olup 26 Haziran 2011 Pazar günü Resmi Gazete’de “Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair” bir Tebliğ yayınlamıştır. Tebliğin 20. Maddesinde de engelliler göz ardı edilmemiştir icraatı beklemekteyiz…”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.