1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Tatbikat gerçeği aratmadı
Tatbikat gerçeği aratmadı

Tatbikat gerçeği aratmadı

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Emniyet Müdürlüğü ve UMKE işbirliği ile Kars’ta 59 kişilik ekip ile yapılan ‘Enkazdan Medikal Kurtarma’ tatbikatında kurtarma operasyonu basına kapalı yapılınca gazeteciler ile görevliler arasında tartışma çıktı.

A+A-

AFAD ekiplerinin “Güvenlik” amacıyla Eski Devlet Hastanesi binasındaki tatbikata yaklaştırmadığı gazeteciler; “Bu tatbikat içeri giremiyoruz, yarın gerçek bir afet olunca görüntü alamayacak mıyız? Daha dün Gölcük’te deprem oldu. Basın mensupları kurtarma operasyonlarını canlı görüntüledi, biz burada güvenlik şeridini geçip görüntü alamıyoruz. Bunu halka nasıl göstereceğiz? O zaman bu kurtarma sayılmaz.” diye tepki gösterdiler. Gazetecilerin tepkisine karşılık AFAD ekipleri de, “burada bir olumsuzluk yaşanırsa sizin güvenliğinizi de sağlamak zorundayız. Bu nedenle sizi yaklaştırmıyoruz” şeklinde açıklamada bulundular. Bunun üzerine bazı gazeteciler tatbikat alanını terk etti.

Tatbikat senaryosu gereği, Eski Devlet Hastanesi binasında deprem nedeniyle göçük altında kalan araçtaki yaralının kurtarılması çalışmalarında gazetecilerin alana girmemesi için şerit çekildi. Kurtarma ekiplerinin kalabalık olmasıyla da bir türlü sağlıklı görüntü alamayan gazeteciler, hastane içindeki dört yaralıya yapılan müdahaleyi de içeri alınmadıkları için görüntüleyemediler. Gazeteciler sadece yaralıların sedye ile taşınmasını, ambulansa konulmasını ve ambulansın hareket etmesini görüntüleyebildiler.

 

Bir tatbikat olmasına rağmen gazetecilere bu denli engel konulması tepkileri artırdı. Gazeteciler, kamuoyunun sağlıklı bilgilenebilmesi için kurtarma ve yaralıya müdahale anında kullanılan araç ve gereçler ile müdahalede nelere dikkat edilmesi gerekenleri görüntüleyemediklerine tepki gösterdiler. Basına bir tatbikat anında bile bu kadar engel konulmasını anlayamadıklarını dile getirdiler.

Kars il Sağlık Müdürü Fahri Sevinç tatbikat öncesi yaptığı açıklamada; “Doğu Anadolu’nun en büyük tatbikatlarından birisi ilimizde yapılmaktadır. Bu sağlık alanında çalışan personelimiz olan ulusal Medikal kurtarma Ekibi (UMKE) tarafından yapılmaktadır. Bu ekiplerin görevi afet durumunda vatandaşları kurtarma amacıyla kurulan bir ekiptir. Bugün ilimizde toplam 59 kişi ile bir haftadan beridir tatbikat yaptılar. Bugünde burada bir deprem kurtarma senaryosu gerçekleştirecekler” dedi.

Tatbikat senaryosu ise şöyle:

Kars’ın Susuz ilçesinde 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İl merkezi ve ilçelerde can kaybı yaşanmazken, Kars Merkezde Devlet Hastanesinde kısmi hasar meydana geldi. Deprem sırasında düşen bazı parçalar hastane önünde park halinde ki bir aracın üstüne düşünce aracın içinde bir kişi mahsur kaldı. İl Afet Acil Müdürlüğü (AFAD), ekipleri yaralıların tespit ederek yaralılara ulaştılar. Kars, Erzurum, Ardahan, Bayburt, Sivas, Gümüşhane ve Iğdır illerinden gelen Ulusal Medikal kurtarma Ekipleri (UMKE), yaralılara müdahale ederek enkaz alanından çıkarılan yaralıları sağlık ekiplerine teslim ettiler.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.