1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Tarihi ve Çağdaş Nahçıvan
Tarihi ve Çağdaş Nahçıvan

Tarihi ve Çağdaş Nahçıvan

Geçen günlerde Türkiye'nin İstanbul şehrinde Azerbaycan Cumhuriyeti Kars Başkonsolosluğu'nun organizasyonu ve desteği ile milli lider Haydar Aliyev'in anısına hazırlanan "Tarihi ve çağdaş Nahçivan" bilimsel kitabı yayınlanmıştır.

A+A-

Yayın yapılan kitapta yedi bilimsel makale, Türkçe, İngilizce, Rusça ve Farsça dillerinde yazılmış özet, Nahçıvan'ın tarihini ve modern gelişimini yansıtan nadir fotoğraflar ve profesörler Hacali Necefoğlu, İbrahim Ethem Atnur, doktorlar  Sabir Şahtahtı, Arzu Şeyda, Emin Arif  Şiheliyev ve Elçin Zamanlının bilimsel makaleleri, önsöz yazarı Baş Konsolos Ayhan Süleymanlı ve bilim adamlarının biyografileri yansımıştır.

Yayının esas içeriğine gelince eklemek isteriz ki, kitapta Nahçıvan'ın eski tarihi, aynı zamanda XX yüzyılın başlarından itibaren bölgede cereyan eden sosyal-siyasi ve askeri gelişmeler, Nahçıvan'ın özerk cumhuriyet statüsü elde etmesi, geçen yüzyılın sonunda milli lider Haydar Aliyev'in bölgedeki Kurtuluşu ve genel gelişimi sağlar tarihsel misyonu, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in yönetimi ile Nahçıvan'ın sosyal-ekonomik gelişmesinin Türkiye ve İran'la komşu bölgelere etkisi gibi konular detaylı analiz edilmiştir.

Ayrıca kitapta XX yüzyılın başlarında Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, döneminin büyük siyaset ve devlet adamı Kazım Karabekir Paşa, Behbud Ağa Şahtahtinski Nahçıvan'ın korunması ve özerklik statüsünün elde edilmesi ile ilgili tarihi misyonu geçen yüzyılın sonlarında Azerbaycan halkının kurtarıcısı Haydar Aliyev tarafından tek başına gerçekleştirildiği esaslandırılarak yazılmıştır.

Bu konuda Cumhurbaşkanı İlham Aliyev şöyle söylemiştir: "O zaman nahçivanlılar Haydar Aliyev'in yönetimi altında büyük kahramanlık göstermişlerdi. Ermenistan tarafından yapılan tüm saldırılara karşılık verilmiş ve düşman geri çekilmiştir.

O  yıllarda Nahçıvan'ın kaderi değişmiştir. Bir daha o tarihe bakarak görüyoruz ki, Haydar Aliyev o zaman Nahçıvan'da olmasaydı, muhtemelen, Nahçıvan'ın kaderi çok acı olabilirdi " ve ayrıca Azerbaycan'ın gerçekleştirdiği Bakü-Tiflis Kars demiryolu hattının, TANAP uluslararası ekonomik projelerinin Nahçıvan'ın genel gelişimine etkisi, hem de ortaya çıkan yeni perspektifler baresinde yazılmıştır.

Son olarak belirtmek isteriz ki, kitapta Nahçivanla ilgili Azerbaycan, Türkiye ve İran'ın arşiv belgeleri, tarihi kitaplar ve resmi kaynaklardan alınan bilgiler incelenmiştir. Umarız, kitap Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`nin tarihi ve çağdaş gelişme yönleri, Azerbaycan'ın gerçekleştirdiği uluslararası ekonomik projelerin bölgedeki yükselişe etkisi gibi konularının incelenmesi ile uğraşan uzmanlar için esaslı bilgi olacaktır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.