1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Tarihi Taş Köprünün ayağı üzerinde domates yetişti
Tarihi Taş Köprünün ayağı üzerinde domates yetişti

Tarihi Taş Köprünün ayağı üzerinde domates yetişti

Kars Çayı üzerinde bulunan 440 yıllık Taşköprü’nün su keseni üzerindeki topraksız yüzeyde yetişen domatesler, görenleri hayrete düşürüyor.

A+A-

Kars Çayı üzerinde bulunan 440 yıllık Taşköprü’nün su keseni üzerindeki topraksız yüzeyde yetişen domatesler, görenleri hayrete düşürüyor.

Kaleiçi Mahallesi ile Sukapı Mahallesini biri birine bağlayan M.S. 1579 yılında Osmanlı Padişahı III. Murat’ın emri ile Lala Mustafa Paşa tarafından üç tonoz kemerli olarak yaptırılan köprünün ortadaki tonozu üzerinde yetişen domatesler mucize olarak değerlendiriyor.

İklim özellikleri bakımından Kars il merkezinde seralarda bile güçlükle yetiştirilen domates, 440 yaşındaki taş köprünün orta tonozu üzerinde topraksız, insan elinin değemeyeceyi yerde, kuvvetli akan Kars Çayı üzerinde yetişmesine akıl erdirilemiyor.

Tamamı düzgün kesme bazalt taşından yapılmış olan tarihi Taş Köprünün halk arasında ‘su kesen’ olarak bilinen tonozu üzerinde yetişen domates tohumlarının Kars Çayının akıntısı ile buraya takıldıktan sonra yetişmeye başladığını savunan meraklı vatandaşlar, bir insanın ancak bir bot veya kayık ile oraya ulaşabileceklerini söylediler. Köprünün ayağının tamamen yöreye has taştan yapıldığını ve içerinde toprak olmamasına rağmen domateslerin taş üzerinde yeşerip hem de bu mevsimde kızarmaya yüz tutmasının bir mucize olduğunu da dile getirdiler.

Kars Kalesi eteklerinde bulunan tarihi bölge ile birlikte 440 yıllık Taş Köprü’yü gezen bazı dikkatli ziyaretçiler tarafından da fark edilen domatesler, gazetemizde haber olmasının ardından görülmek üzere ziyaretçi akınına uğrayacağı bekleniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.