1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Tarihi taş evler, yaylalara geri dönüyor
Tarihi taş evler, yaylalara geri dönüyor

Tarihi taş evler, yaylalara geri dönüyor

Korona virüs salgının dünyayı ve ülkemizi çok yönlü olarak olumsuz etkilemesi, bölge halkını tersine göçe teşvik etmeye başladı.

A+A-

Korona virüs salgının dünyayı ve ülkemizi çok yönlü olarak olumsuz etkilemesi, bölge halkını tersine göçe teşvik etmeye başladı.

Eşsiz doğal, tarihi ve çok kültürlü zenginlikleri bozulmadan bağrında barındıran Kars, Ardahan ve Iğdır’dan yıllar önce büyük şehirlere göçen yöre halkı, artık sılaya dönmek istiyor.

Başta pandemi salgını ve deprem riski olmak üzere, işsizlik, yoğun trafik, sağlık sorunları, doğal hayattan uzaklaşma, kültür yozlaşması, ahlaki çöküntü ile sılaya özlem, artık yıllar önce göçen yöre halkının geleceğini düşünmeye sevk ediyor.

Kars, Ardahan ve Iğdırlıların büyük bölümü artık doğdukları memlekete geri dönmek için planlar yapmaya başladı. Dede baba toprağını satmayan, 40 - 50 yıl önce olduğu gibi köylerini terk eden yöre halkı, yıllarca batı illerinde biriktirdikleri sermayelerinin bir kısmını memleketlerine getirmeyi planlıyor.

Yöre halkı artık bir dikili ağaçlarının olması amacıyla doğdukları köy ve yaylalarda ev yaptırmak yada eski evlerin onarmak için planlama yapıyor. Kars, Ardana ve Iğdır’da mevcut terk edilmiş köy ve yayla evleri de artık yıllarca içerisinde yaşayan dede babaların çocuk ve torunlarını ağırlamaya hazırlanıyor. Her geçen gün bölgeye dönen vatandaşları görmek sıra dışı olmaktan çıkarken, vatandaşların yayla özlemi de ortaya çıkmaya başladı. Kısacası gurbetçilerin eski yapılarına dönmek istemelerinin sebebi, gurbette yaşadıkları evlerine benzer evlerde yaşamak istememelerinden kaynaklanıyor. 

Çocukluğumuzda eve misafir gelsin diye dua ederdik

Ardahan’ın Göle ilçesine bağlı Kelpigor (Esenboğaz)Köyü Yaylasında ev yaptıran Metin Taş, artık İstanbul’un yaşanamaz hale geldiğini söyleyerek, taştan ev yaptırmanın mutluluğunu yaşıyor. Metin Taş çocukları ile birlikte İstanbul’un Zeytinburnu ilçesinde tekstil işi ile uğraştığını ve artık Göle’ye dönme vaktinin geldiğini söyledi. Göle’deki taş ustalarına ev yaptıran Taş, artık doğduğu yaylada ömrünü tamamlamanın mutluluğunu yaşayacağını dile getiriyor. Daha önce zorunlu nedenlerle büyük kentlere göçen yaşlı insanların pandemi ve deprem riski ile birlikte artık tek umutlarının geri dönmek olduğunu da belirten Metin Taş, artık doğduğu köyde taştan yaptırdığı doğal ve sağlıklı evde yaşamaya karar verdiğini söyledi.

Evini yöreye has taşlardan ve Göle’nin duvar ustalarına yaptırdığını da belirten Metin Taş çocukluğuna da yolculuk yaparak, dikkat çekici bir hikayesini Karslı Dağcılar Alpay Korkmaz, Ahmet Öztürk ve Tacettin Durmuş ile paylaştı. Kars Kafkas Dağcılık Spor Kulübü kurucu üyelerini Kabak Dağı tırmanışı sonrası misafir eden ve ikramlarda bulunan Metin Taş, çocukluğuna yolculuk yaparak dikkat çekici hatıralarından birisini paylaştı. Dağcılar Alpay Korkmaz, Ahmet Öztürk ve Tacettin Durmuş’u yaptırdığı yayla evi inşat alanında misafir eden Taş, çocukluğunda köylerine gelen bir yabancının evlerine misafir olması için dua etkilerini söyledi. Neden diye soran dağcılara Metin Taş, “Çocukluğumuzda köye bir yabancı geldiği zaman Allah’a dua ederdik. Yada bir akraba veya eş dost evimize misafir gelsin isterdik. Eve misafir gelsin isterdik. Çünkü eve misafir geldiğinde annemiz güzel yemekler yapar bizlerde yerdik” dedi.

Öte yandan yayla evini yapan ustaların evi yaptıkları sırada söyledikleri Kürtçe yöre türküleri ise dinlemeye değer anlar yaşatıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.