1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Tarihi evler yıkılıyor
Tarihi evler yıkılıyor

Tarihi evler yıkılıyor

Kars Kalesi’nin altında bulunan tarihi evler ilgisizlik ve bakımsızlık yüzünden birer birer yıkılıyor.

A+A-

Merkez Kaleiçi Mahallesi’nde Kars Kalesi’nin eteğinde Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden olan tarihi Kars evleri içerisinde oturanların büyük şehirlere göç etmesiyle birlikte sahipsiz kalmıştı.


Bir süre Kars Belediyesi tarafından korumaya alınan tarihi evler şimdi kaderine terk edilmiş bir vaziyette duruyor. Bir zamanlar turistlerin ilgi odağı olan tarihi evler şimdi kimliği belirsiz kişilerin barınağı olmuş. Kapı pencereleri kırılan ve duvarları yıkılan evler Kars Kalesi’nin altında binlerce kişinin gözleri önünde yıkılıyor.


BİR TARİH GÖZLER ÖNÜNDE YOK OLUYOR


Mahalle sakinleri Kars Kalesi altında bulunan tarihi evlerin her geçen gün yıkılmasına bir anlam veremediklerini dile getirerek yetkililerin biran evvel önlem almasını istediler.
Yıllardan beri Kaleiçi Mahallesi’nde oturan Enver Duman, gözler önünde tarihin yıkılıp gitmesine dayanamadığını söyledi.


Mahalle sakini Enver Duman; “Bu evler bizim çocukluğumuzda muhteşemdi. Ben 60 yaşındayım. Şimdi görüyorum bu evlerin yıkılışını içim parçalanıyor. Bir arar belediye buraları restore ediyordu. Çok seviniyordum yıkılmaktan kurtarılacak diye. Ama bu kısa sürdü. Şimdi bu evler yıkılmış bir vaziyette. Sahipsiz kalmış, içerisinde akşama kadar sarhoşlar oturuyor. Duvarları, yıkılmış. Üzerleri yıkılmış, kapı pencereleri sökülerek götürülmüş. Yıllarca Karsın güzelliğine görselliğine katkılar sağlamış bu evelerin ilgisizlik ve bakımsızlıktan yıkılıp kaybolmasına duyarsız kalınmamalı. Yetkililerin biran evvel buna bir önlem alması gerektiğine inanıyorum” dedi.


KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ BİZE AİT DEĞİL


Kars Kalesi’nin altında bulunan tarihi evlerin Kültür Müdürlüğü himayesi altında olmadığı belirtildi.


Konu ile ilgili olarak görüşlerini aldığımız İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Kars Kalesi'nin eteklerinde bulunan tarihi evlerin Belediye tarafından koruma altına alındığını belirtti.


Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, Belediye Başkanlığı bünyesinde bulunan bu tarihi evlerin korunması ve bakımının bu kurumun tasarrufunda olduğunu ifade etti.
Kars Kalesi eteklerinde Dereiçi mevkiinde bulunan tarihi eveler, özellikle Kars’ın büyük şehirlere verdiği yoğun göç nedeni ile boşaldığı kaydedildi.


Çevre halkı ise üzerinde Osmanlı mimarisine ait çok ince bir işçiliğin olduğu tarihi yapıların yaşatılmasını istiyor.


Öte yandan Kaleiçi Mahallesi'nde bulunan tarihi Muradiye Hamamı ve karşısındaki tarihi Kars Hamamı da yıkılmak üzere. Kimsenin ilgilenmediği bu tarihi binalar yavaş yavaş kayboluyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.