1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Tandırda pancar kebabının tadına doyum olmuyor
Tandırda pancar kebabının tadına doyum olmuyor

Tandırda pancar kebabının tadına doyum olmuyor

Kars’ın Akyaka ilçesinin Karahan köyünde tarlalardan ilk sökülen şeker pancarı, tandırda kebap edildikten sonra misafirler ikram ediliyor.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Akyaka ilçesi ile birlikte, Arpaçay ve Kars il merkezinde bin bir emekle ekimi yapılan şeker pancarları Ekim ayı ile birlikte sökülmeye başladı. Yaz boyu zorlu koşullarda ekimi yapılan pancar, Kars Şeker Fabrikasına götürülmeden önce tezek sobalarında veya tandırlarda ekmek pişirimi sonrası özenle kebap ediliyor.

İl genelinde olduğu gibi Aykaya ilçesinin Karahan köyünde de Cengiz Öztürk, tarlasından ilk pancarları sökerek annesi Yeter Öztürk’e getirdi. Anne Öztürk de ilk önce pancarı temizledikten sonra tezek ile yaktığı tandırda kebap yatıklarını ve pancarın her derde deva olduğunu söyledi. Anne Yeter Öztürk de pancarın yapraklarından çorba ve turşu yaptıkları bazı yemeklerde de kullandıklarını söyledi. Pancarı önce temizledikten sonra tezekle ısıtılan tandırda kumpir yapılan patates gibi pişirdikten çevresindekilere ikram etti. Tandırda pişen pancarın kokusu evin çevresini sararken bu senede gelenek bozulmadı. Saklanan pancarlar kış boyu başta kebap edilmek üzere çeşitli yemeklerde de kullanılarak sofraların vazgeçilmezi olmaya devam edilecek.

GİRDİ FİYATLARINI KARŞILAMAK ZORLAŞIYOR

Öte yandan geçtiğimiz hafta Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin Kars Şeker Fabrikasının pancar alım kampanya töreninde yaptığı açıklamada; bu yıl pancar alım fiyatının ton başına 800 liradan 1.400 liraya çıkarması ile biraz olsun umudunu koruyan pancar üreticileri başta mazot fiyatları olmak üzere diğer girdilerin yüksek olmasından yakınıyor. Yörede pancar ekimi yapan çiftçiler, geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık nedeniyle masraflarını dahi çıkaramayacaklarını belirterek, başta mazot olmak üzere diğer girdileri karşılayamadıklarını diler getiriyor. Kars’a bir hafta öncesinde kadar son 2 aydır yağmur yağmadığı için sulama maliyetinin üreticilerin belini büktüğünü dile getiren çiftçiler, yine de umudunu koruyor. Geçtiğimiz yıl kuralıkla birlikte rekoltenin 420 lira olduğunu ve bu yılda 1400 lira olmasına rağmen paranın da değerin olduğu için her şey fiyatının en az 3 katında çıktığını da hatırlatan çiftçiler, “Aldığımız parayı ancak mazota ve borçlarımıza verdik. Bu yılda taban fiyatı 800 liradan 1400 liraya çıkardılar. Teşekkür ediyoruz ama mazot, gübre, ilaç ve tohum çok pahalı olduğu için kurtarmıyor. Daha şimdiden önümüzdeki yıl ne yapacağımızı daha şimdiden düşünüyoruz” diyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.