1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Sosyal devlet anlayışı ve engellilik
Sosyal devlet anlayışı ve engellilik

Sosyal devlet anlayışı ve engellilik

Kars Valisi Eyüp Tepe, Engelliler Haftası nedeniyle bir mesaj yayınladı.

A+A-

Vali Tepe’nin mesajı şöyle: “Medeni ülke olmanın şartlarından birisi engelli vatandaşlara verilen önem ve onların sosyal yaşama entegrasyonunun sağlanmasıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak kadın, erkek, engelli, engelsiz, genç, yaşlı tüm vatandaşlarımızın yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve onların birinci sınıf vatandaş yapılması en önemli önceliklerimizdendir. Engelli vatandaşlarımızın hak ettikleri hayat şartlarına kavuşturulması hem sosyal devlet anlayışımızın, hem de vicdani sorumluluğumuzun gereğidir.

Devletimiz, sosyal devlet ilkesinin gereği olarak, nüfusumuzun önemli bir bölümünü oluşturan engellilerin, sorunlarına çözüm üretmek, toplumsal yaşamda etkinlik alanlarını genişletmek, daha iyi yaşam koşulları sağlamak ve yaşamlarını idame ettirebilmeleri için yardım ve desteğe muhtaç engellilerin ailelerine maaş bağlanarak ihtiyaçlarının giderilmesi sağlanmaya çalışılmaktadır. Bu kapsamda, İlimizde Aralık ayı itibariyle 1600 kişiye evde bakım hizmeti verilmiştir.

Evde bakım uygulamasının yalnızca bir maddi yardım başlığında sınırlı kalmayıp, evde bakım aylığı alan herkese bakım hizmetleri alanında eğitim verilmesi konusunda da çalışmalar yapılmaktadır. Evde bakım hizmetinin sağlanamadığı durumlarda evde bakım hizmetinde sağlanabilecek her türlü imkanın sağlandığı Umut Evleri’nin kurulma çalışmaları da yapılmaktadır.

Bütün bu destek programlarına rağmen, ailesi yanında bakımı mümkün olmayan engellilere Engelsiz Yaşam Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’mizce 32 engellimize bakım ve rehabilitasyon hizmeti verilmektedir. 75. Yıl Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi Müdürlüğümüzde de vatandaşlarımızın hizmetinde olup, bu merkezimizden de yaklaşık 25 öğrenci yararlanmaktadır. Ayrıca; ilimizde 4 adet de Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi hizmet vermekte olup, bu merkezlerden yaklaşık 600 vatandaşımız yararlanmakta ve bu merkezlere devletimiz tarafından ortalama aylık 200 Bin TL. ödeme yapılmaktadır.

Engelli vatandaşlarımızın, sadece ‘Engelliler Günü’nde hatırlanması elbette engelli vatandaşlarımıza yapılacak en büyük haksızlıktır. Çünkü; onlar hayatın içinde her gün varlar ve toplumsal hayatta iç içe yaşamaktayız. Ancak; dünyada ve ülkemizde kutlanmakta olan ‘Engelliler Günü’, senede bir gün de olsa engelli vatandaşlarımızın; sorunlarının gündeme getirilmesi, kendilerine tanınan haklardan ve fırsatlardan eşit şekilde ve en üst düzeyde yararlanması, yaşam kalitelerini yükseltecek maddi, manevi ve yasal imkanlara sahip olmalarının sağlanması, toplumda gereken ilgi ve saygıyı görmeleri, her birey gibi onların da kendi hayatlarını bağımsız ve iyi şartlarda yaşama hakkı elde edebilmeleri gibi hususlarda toplum, devlet ve hükümet yetkilileri nezdinde seslerini duyurmaları ve farkındalık yaratılması açısından çok önemlidir.

3 Aralık Dünya Engelliler Gününün engelli vatandaşlarımız için hayırlara vesile olmasını diliyor, sağlık, mutluluk, esenlik dileklerimle sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.