1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Soruşturma Kars'ta sürüyor...
Soruşturma Karsta sürüyor...

Soruşturma Kars'ta sürüyor...

Cemil Kırbayır Soruşturması...

A+A-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumartesi annelerini kabulü sırasında 103 yaşında ki Berfo Ana ile görüşmesi ardından gündeme gelen Cemir Kırbayır’ın 8 Ekim 1980 yılında kaybolmasıyla ilgili olarak Kars Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma devam ediyor.

Gözaltında kayboldukları iddia edilenlerin akıbetinin araştırılması için TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan Alt Komisyon, 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Cemil Kırbayır’ın kardeşi ve birlikte gözaltına alındığı kişileri dinledi.

Komisyon, bugün, Kırbayır’ın kardeşi Mikail Kırbayır ile birlikte gözaltına alındığı Zübeyit Çelik, Cengiz Kaya, Türkan Çiftçi ve Davut Aksu bilgisine başvurdu.

Komisyon, Kars Valiliğinden de bilgi istendi.

Valikten, Kırbayır’ın gözaltına alınması ile ilgili kayıtlar, hangi birim veya komutanlıkça gözaltına alındığı, gözaltı işlemlerini yapan birim veya komutanlıkta görevli personelin ad, soyad ve iletişim bilgilerini istedi.

Komisyon, Valilikten, Kırbayır’ın en son hangi kamu kurumu veya komutanlığı sorumluluk, yetki ve gözetimi altında olduğunu sordu.

Valilikten, 1 Ocak 1980 tarihinden 31 Aralık 1980 tarihine kadar geçen sürede Kars il merkezinde görev yapan çarşı ve mahalle bekçileri ile il emniyet müdürü, birinci şube müdürü ve diğer rütbeli personelin ad ve soyadları ile iletişim bilgileri de talep edildi.

Edinilen bilgilere göre; 8 Ekim 1980 yılında Göle’de gözaltına alınıp Kars Emniyetine getirilen Kırbayır’ın kaybolmasıyla ilgili soruşturma öncelikle olayın üzerinden 30 yılı aşkın bir süre geçmesi nedeniyle zamanaşımına uğrayıp uğramadığı araştırılacak. Olayla alakalı olarak ifade ve bilgi vermek isteyenler olursa dinlenecek. Şimdiye kadar bu konu hakkında inceleme yapılması için bir istekte bulunulmadığı için o dönemde görev yapan kolluk kuvvetlerinin bilgisine başvurulacak. Soruşturma kapsamında Ardahan’ın Göle ilçe Emniyetine ve Kars Emniyetine de olayın araştırılması yönünde tanık olmak isteyenler varsa onların dinlenmeleri ve ifadelerinin alınması konusunda gerekli yazılar yazıldı. Ayrıca Kırbayır’ın yurt dışına mı kaçtığı, yoksa gözaltındayken mi öldürüldüğü konusunda hiçbir bilginin olmadığı ve siyasi olaylar nedeniyle öldürülmüş olabileceği yönünde de hiçbir bilgi olmadığı için soruşturma geniş yönlü olarak sürdürülecek.

Kırbayır’ın annesi 103 yaşındaki Berfo Ana, 5 Şubat günü Başbakan Erdoğan ile Dolmabahçe’deki ofisinde görüşen kayıp yakınları arasında yer almıştı. Başbakan bu görüşmede Cumartesi Anneleri’nin en yaşlısı olan 103 yaşındaki Berfo Ana’yla yakından ilgilenirken, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde bir alt komisyon oluşturulmuştu. Bu süreçten sonra 23 Şubat günü Kars Cumhuriyet Başsavcılığı, 8 Ekim 1980 günü kaybolan kayıp Cemil Kırbayır için soruşturma başlatmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.