1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Sokak köpekleri sorun oldu
Sokak köpekleri sorun oldu

Sokak köpekleri sorun oldu

Kars’ın en önemli sorunlarından birisi olan ve insanlarla iç içe yaşayan sokak köpeklerinin yarattığı korku ve riskler dayanılmaz boyutlara ulaştı.

A+A-

2010-2011 Eğitim ve Öğretim sezonunda öğrenciler için en büyük tehlikeyi yine sokak köpekleri oluşturacak. Bu nedenle vatandaşlar, sokak köpeklerin oluşturacağı her türlü riski başta Kars Belediyesi olmak üzere yetkili kurumların ortadan kaldırmasını istiyor.

 

Kars Belediyesi tarafından kurulan köpek barınağı kurulmasına rağmen şehrin en işlek cadde ve sokakları yine köpeklerin oluşturduğu kolonilerden geçilmiyor. Vali Ahmet Kara da geçtiğimiz günlerde basın mensupları tarafından gündeme getirilen sokak köpeklerinin tehlike oluşturduğuna dikkat çekmişti.

 

KÖPEKLERDEN BULAŞAN EN BÜYÜK RİSK KÖPEK KİSTİ

 

Sadece kuduz değil iç ve dış parazitlere karşı da aşılanıp aşılanmadıkları belli olmayan sokak köpeklerinin dışkısında bulunan ve halk arasında “köpek kisti” olarak bilinen hastalık, insanı ölüme bile götürebiliyor. Bulaşıcı bir hastalık olan kist hidatiğine köpeklerin bağırsaklarında bulunan “echinococcus” paraziti sebep olduğunu beliren uzmanlar, “Bu kist hidatiği hayvan dışkısıyla etrafa yayılan yumurta, doğrudan köpekle temas ve köpeğin dışkısının bulaştığı çiğ yenen meyve ve sebzelerle insana geçebiliyor. İnsanda ise başta karaciğer olmak üzere, akciğer ve beyinde kist oluşturarak organları tahrip ediyor.” dediler.

 

İç ve dış parazitlere karşı sokak köpeklerinin mutlaka aşılanması gerektiğini belirten uzmanlar, şu uyarılarda bulundular:

 

“Ne yazık ki belediyeler aşılama konusunu pek de ciddiye almıyor. Sokak köpekleri şehirlerde insanlarla iç içe yaşıyor. Bu köpeklere belki dokunmasak bile etrafa dışkılıyor. Bu dışkılarda bulunan hastalık toza karışarak solunum yoluyla toplumun sağlığını tehdit ediyor. Köpeklerden insana buluşan kist hastalığının erken fark edilmediği takdirde yerleştiği organı tahrip ederek ölüme sebep olabiliyor. Kist hidatiği organı tahrip etmeden önce fark edilirse ameliyatla alınabiliyor. Ayrıca ameliyat sırasında hasta da büyük bir risk altında kalmış oluyor. Alınan kist çıkartılırken başka bir organa değse bile hastalık diğer organlara da bulaşabiliyor. Sokak köpeklerine kesinlikle dokunulmaması gerekirken köpeklerin mutlaka parazitlere karşı aşılanması gerekiyor.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.