
Sigaranın olumsuz etkileri
Kars İl Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Kan, sigaranın olumsuz etkilerinin azaltılması için sigara kullanılmasının azaltılmasıyla doğru orantılı olduğunu söyledi.
Kan, “Son yılardaki kanser travmalarında kronik hastalıklarda özellikle en büyük etkisi olarak sigara karşımıza çıkmaktadır. Bu bireyin yaşam standartını gerekse ülke ekonomisinde ki külfetle karşı karşıyayız. Bugün itibariyle 1 milyon üzerinde sigara içimi var. bu oran dünya nüfusuyla karşılaştığımız zaman büyük oranla karşımıza çıkmaktadır. Bu oranın en büyük nedeni gelişmekte olan ülkelerde sosyo-kültürel, ekonomik yapının daha da artmasıdır. Türk toplumunun ise yüzde 33 gibi bir oranda sigara içimi yapılmaktadır.” dedi.
SİGARA İÇİMİ HER GEÇEN GÜN ARTMAKTADIR
Kan daha sonra şunları söyledi:
“Bu oran daha çok üniversite öğrencilerinde yüzde 48 dolaylarında olup bu birazda sigaranın eğitimle ilişkisine değinmek istedim. Bu oran yüzde 23 iken yüzde 48 kadar gelmektedir. Ortaokul öğrencilerinde yüzde 50 hatta ilkokul çağında bile sigara içildiği görülmektedir.
Bunda tabi birçok faktör vardır. Özellikle evde sigara içen aileden biri varsa bu kötü bir model olur.
SİGARANIN OLUMSUZ ETKİSİNDEN HER YIL YÜZLERCE İNSANIMIZ ÖLÜYOR
Sigaranın bu olumsuz etkisinden dolayı yılda yüz bin insanımız bundan ölmektedir. Bu sigaranın en olumsuz etkisi kalp krizine neden olmaktadır. Bunun yanında beyin, kanser gibi hastalıklara sebep olmaktadır. Ancak sigara direk kronik hastalıklarla ilişkisi vardır. Özellikle astım, bronşit bu hastalıklarla direk ilişkisi vardır. Belli yaştan sonra sigaranın riskleri daha da artmaktadır. Bugünlerde sıkça karşımıza çıkan akciğer kanserinin en büyük sebeplerinden biride sigara olarak karşımıza çıkar. Sigara hayat kalitemizi olumsuz etkilemekle birlikte kanımızın yapısını da etkileyerek organlarımızın işleyişini bozmaktadır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki sigara ortaya çıkan felçlerin yüzde 18’inden direk sorumlu görünüyor. Kalp damar hastalıklarından yüzde 20, kronik ve kalp rahatsızlıklarından yüzde 48 sorumlu olarak karşımıza çıkmaktadır.
SİGARA BAĞIMLILIĞA KADAR GÖTÜRÜR İNASANI
Ayrıca sigaranın içerisinde birçok kimyasal etken bulunmaktadır. Bilimsel araştırmalara göre 3 bin kimyasal madde olduğu söylenir. Halk arsında da daha çok nikotin bağılılığına sebebiyet verir. Beyin hücrelerimize zarar vererek bireyde bağımlılık etkisi yaratır. Kapalı alanlarda sigara içimi büyük bir sorun yaratıyor. Ancak buna rağmen kapalı alanda sigara içimi her geçen gün artmaktadır.
KIŞ ŞARTLARINA İŞSİZLİK EKLENİNCE SİGARA ORANI İLİMİZDE DAHA DA ARTTI
Ülkemizde özellikle kış şartları olsun, iş imkanlarının sınırlı olmasıyla kahve kültürünün sık kullanılması sigara etkisini arttırmaktadır. Sigara ortamı ne kadar sınırlı ise etkisi de o oranda fazla olur. Pasif içici de nasibini alır. Aktif içici sigara ile yakından ilişkili iken pasif içici de onunla aynı mekanı paylaştığından oda etkileniyor.
DENETİMLERİMİZ SİGARA İÇİMİNİ AZALTMIŞ DURUMDA
İl bazında düşünürsek bu oran yüzde 40 civarlarına çıkar. İlimiz mahrumiyet bölgesi içinde yer aldığından gerekse işsizlik oranının olmasından sigara içimi daha fazladır. Halk sağlığı denetiminde ara ara böyle denetimler yapılmaktadır. Bunları haftalık belirli periyotlar çerçevesinde yapmaktayız. Denetimlerin sonucu doğru yapılıyor. Bazen denetimler sonucunda iş yerlerine ceza yazabiliyoruz. Yapılan bu denetimler sonucu kapalı alanlarda ciddi oranda sigara içme oranı azaldığı görülür.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.