1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Sıcak bir kışı projelendirdiler!
Sıcak bir kışı projelendirdiler!

Sıcak bir kışı projelendirdiler!

Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİKAT’ın Türkiye genelinde 1000 pilot okulda birlikte yürüttüğü 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarları’nın Kars’taki 9 okulun oluşturduğu projeler büyük beğeni topladı.

A+A-

Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde TÜBİTAK’a gönderilmek üzere 9 okulun hazırlamış oldukları projeler ilk olarak kendi bünyelerinde sonra da Halk Eğitim Merkezi Sergi Salonu’nda beğeniye sunuldu.

Öğretmenler gözetiminde öğrencilerin uzun uğraşlar sonucu hazırladıkları birbirinden faydalı projeler değerlendirilmek üzere TÜBİTAK’a gönderilecek. Yaylaların yaşadığı elektrik sıkıntısına karşılık atık malzemelerle üretilen enerji, kış mevsimlerinde kabus olan buz sarkıtlarının bertaraf edilmesi, Aygır Gölü çevresinin ağaçlandırılarak turizme kazandırılması, rüzgarlı havalarda kente yayılan çöp toplama merkezinin iyileştirilmesi, sigaranın insan sağlığına verdiği zararın bitkilerde denendiği projelerin yanında incelemeleri devam eden projelerin TÜBİTAK’ta dereceye girmesi bekleniyor.

İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Gökan Altun, AK Parti İl Başkanı Ensar Erdoğdu, İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Tuncer, şube müdürleri ve okul yönetimlerinin birlikte açılışını yaptığı sergide öğrencilerin emekleri tek tek incelendi. Her öğrenci projesini ayrı ayrı anlatırken, guruplar içerisinde en dikkat çeken ise Gazi Ahmet Muhtar Paşa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin TÜBİTAK Bilim Fuarı projesi oldu. Doğu Anadolu’nun elektriksiz yaylalarına ışık saçacak proje, aynı zamanda da yine Doğu Anadolu’nun ağır kış koşullarında yerden ısıtma sistemleri getireceği gibi aylarca bisikletle doğa turuna çıkan turistlere de cep telefonlarını şarj etme imkanı sunacak.

Endüstri Meslek Lisesi Makine Bölümü öğrencilerinden Doğuşcan Tipi, Bu projeyi tamamen atık malzemelerden yaptıklarını söyleyerek projeyi ve amaçlarını anlattı. “Örneğin ocağın içerisine 20 gram bir jel yakıt koyduğumuzda yaklaşık 20 dakika yanabiliyor ve bunun devri de 350 ile 500 arası değişebiliyor.” diyen Doğuşcan Tip, projelerinin yararlılığına dikkat çekerek, iddalı olduklarını ifade etti.

İlker Sır da, “Doğu Anadolu Bölgesinde yaşadığımız için köyler ve yaylalarımızda en büyük sıkıntılarımızın başında elektrik yer alıyor. Biz de bu soruna karşın yeni yakıt kullanarak elektrik ürettik. Köylerde sobanın üzerine konularak bile elektrik üretilebilir, semavere konularak bir yandan çay içerek, bir yandan da elektrik üretilebilir. Az daha geliştirilirse bu sisteme pancar motoru gibi değişik şeyler takılarak devir sayısı çok daha fazlasına çıkarılabilir.” şeklinde konuştu.

Bir diğer dikkat çeken proje ise Hüsnü Özyeğin Anadolu Lisesi’nin kış mevsiminde çatılarda oluşan buz sarkıklarına önlem amaçlı hazırladıkları proje oldu. Hüsnü Özyeğin Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan proje için emek veren öğrencilerden Melis Taşkan, “Yaşadığımız kent soğuk bir yer olduğu için sarkıt oluşumlarına uygun bir ortam hazırlamaktadır. Biz bu sorunu fark ettik ve çözüm yoları geliştirdik. Yaptığımız projede çatı altlarına döşediğimiz ısı yalıtımı gayet yalıtımlı olacak tabi. Çatıya yağan kar buz olmadan aşağı inecek böylece. Kullandığımız ısı bantları gayet kullanışlı ve maliyeti azdır. Bin metrekarelik bir alanda yaklaşık 2 bin 500 ya da 4 bin lira bir maliyet tutarımız var. Projemiz belediye tarafından kabul edilip yeni evlerde uygulanırsa ilimizdeki can güvenliği daha üst seviyeye ulaşmış olacaktır. Geçen yıl ki arkadaşımızın başına gelen bir olaydan esinlenerek yaptık. Arkadaşımız kafasında 6 dikişle gezmek zorunda kaldı, bizlerde bundan esinlenerek bunu önlemek adına bir şeyler yapmak istedik.” diye konuştu.

Projenin amacı hakkında konuşan Seda Kaya da, “11. Sınıf öğrencisiyim, projemizin amacı can ve mal güvenliğini güvence altına almaktır. Bizler buna bire bir şahit olduk. Sınıf arkadaşımız çatıdan düşen buz sarkıtı nedeniyle bir hafta okula gelemedi, kafasında dikişle gezmek zorunda kaldı. Biz bu projede en az maliyetli olması için ısı yalıtımını kullandık. Bu ısı bantları gerekli olduğunda kullanılacak, maliyeti fazla olmayacak böylece. Yaptığımız makette yüzde onluk bir elektrik verdik. Ve bunun üzerinde deney yaptık ki buz kütlelerini eritti. Kar yağar yağmaz saf haldeyken projeyi sistemli hale getirilecek. Kar donmadan sarkmadan buz haline dönüşmeden akıyor.”ifadelerini kullandı.

Ece Hatun Bulut ise, “Yaptığımız araştırmalar sonucunda ilimizde bu sorunun çok önemli olduğu görülür. Hazırlanan maketimiz sonucunda yaptığımız deneyde bunu ilk yaptık. Buradan şunu anladık bu ısı yalıtımıyla sokakta kaldırımlarda daha rahat yürüyeceğiz.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.