1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Sezai Yazıcı, O Önemli Belgenin İngiliz Arşivlerindeki İşlem Kaydını Açıkladı
Sezai Yazıcı, O Önemli Belgenin İngiliz Arşivlerindeki İşlem Kaydını Açıkladı

Sezai Yazıcı, O Önemli Belgenin İngiliz Arşivlerindeki İşlem Kaydını Açıkladı

Türkiye’de ilk kez yayımlanan, Cenûb-i Garbî Kafkas Hükümeti ile ilgili olarak herkesin peşinde olduğu çok önemli bir belgeyi geçtiğimiz günlerde okuyucuları ile paylaşan Araştırmacı yazar Sezai Yazıcı, İngiliz Arşivlerindeki işlem kaydını da açıkladı.

A+A-

Kars tarihi açısından oldukça önemli olan bu belge ile ilgili Sezai Yazıcı açıklama yaptı.

Sezai Yazıcı’nın açıklaması şöyle :

Cenûb-i Garbî Kafkas Hükümeti’yle İlgili Olarak İlk Kez Yayımladığım Belgenin İngiliz Arşivlerindeki İşlem Kaydı

International Journal of Russian Studies [Rusya Araştırmaları Dergisi]’in Temmuz 2019 Özel Sayısında “Cenûb-î Garbî Kafkas Hükümeti’nin Dağıtılması ve Üyelerinin Malta’ya Sürgünü” başlıklı bir incelemem yayımlandı. İnceleme ekinde, İngilizler tarafından dağıtılan hükumetin ad, soyad ve görevleri yazılı 11 üyesinin, “Prenses Ena” gemisiyle Malta’ya sürüldüğünü konu edinen İngiliz Ulusal Arşivi’ndeki bir belge de [F.O. 371/4174 /Code W44 File 1270 (papers 85628-160889)] yer alıyordu.

Şu ana kadar yapılan araştırmalar sonucu Malta’da tutsak edilen Demokratik Cenûb-î Garbî Kafkas Cumhuriyeti Hükümeti üyelerinin kimlik bilgileri yaklaşık olarak biliniyor ama iki sayfalık belge Türkiye’de ilk kez yayımlanıyordu.

Belgenin yayımlanmasının ardından beni telefonla arayanlar ya da mesaj gönderenler konu üzerine çok sayıda araştırma, yüksek lisans ve doktora çalışması yapıldığını anımsatarak şimdiye kadar yayımlanmamış olan bu belgeye, örtülü bir biçimde benim nasıl ulaştığımı soruyordu.

Kurtuluş Savaşı’nda Kars merkezli örgütlenme ve yerel direnişin Anadolu’da daha önce benzeri görülmedik bir Cumhuriyete evrilmesinden sonra İngilizler tarafından boğularak üyelerinin Malta’ya sürülmesi hazin bir sondur. Söz konusu belge Müslümanlarla, Rus ve Rum üyelerin bir arada görev yaptığını ortaya koymakta ve ödenen bedelin boyutlarını çok çarpıcı bir biçimde göstermektedir.

Kars’a özgü benzersiz bu yaşanmışlığın İngiliz arşiv belgesiyle ortaya konmasının büyük önem taşıdığına inanıyoruz.

Bu nedenle okurun merakını gidermek, duraksamaları, soru işaretlerini ortadan kaldırmak için İngiliz Ulusal Arşivlerinde ulaştığım belgeyi ve adıma düzenlenmiş işlem kaydını onurla Kars halkının ve kamuoyunun dikkatlerine sunuyorum.

Sezai YAZICI

0-046.jpg1-339.jpg2-330.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.