1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Settar Kaya "PISA Sonuçları"nı kaleme aldı
Settar Kaya "PISA Sonuçları"nı kaleme aldı

Settar Kaya "PISA Sonuçları"nı kaleme aldı

Araştırmacı yazar Settar Kaya, kısa adı PISA olan “Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı” sonuçlarını kaleme aldı.

A+A-

PISA SONUÇLARI

WhatsApp 19 Milyar dolara satılmıştı. New York Üniversitesi Öğretim Üyesi (hemşerimiz) Selçuk Şirin’in tespitine göre bu rakam Türkiye’nin en büyük 4 şirketi Türk Telekom, TÜPRAŞ, THY ve Petrol Ofisi’nin piyasa değerinin toplamından daha fazlaydı.

Bu kadar büyük değeri yaratan WhatsApp’ta toplam 53 kişi çalışıyormuş. On binlerce çalışanı, binlerce gayrimenkulü, uçağı, gemisi, otomobilleriyle bu dört şirketi toplayıp satsanız bir WhatsApp etmiyormuş.

Demek ki, eğitim sadece okuma, yazma değil, aynı zamanda ekonomidir, uluslararası güç yarışının en etkin aracıdır.

Kısa adı PISA olan “Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı” l sonuçları açıklandı. 

Türkiye, sıralamada yine ortalamanın altında.

Bu program 15 yaş gurubuna uygulanıyor. Çoktan seçmeli sorularla gençlerin ne bildiğini değil, bildiklerini ne denli kullanabildiklerini ölçen bir sistem.

Açıklanan sonuçlara göre ilk 5 ülke Singapur, İrlanda, Japonya, Estonya, Çin ve Finlandiya. Bunları Kanada, Vietnam, Hong Kong, Kore izliyor. Anlayacağınız Asya ülkeleri AB ülkelerinin hayli önünde. “Şanghay mı, AB mi “tartışmalarının gündemde olduğu bir dönemde ilginç bir veri.

Eğitim üzerine kafa yoran Selçuk Şirin soruyor; “Bizden de bir WhatsApp çıkar mı?” Cevabı da kendisi veriyor; “Yaratıcı fikirler bilgiye erişim ve bilgiyi kullanma özgürlüğü olan ülkelerden çıkıyor. Biz bilgiye erişimde, yani basın özgürlüğünde dünyada 180 ülke arasında 154.sıradayız.” Bu nedenle işimiz zor. Zira PISA sonuçları da bunu doğruluyor.

Biz doların yükselişini önlemek için vatandaşa yastığının altındaki 100 doları bozdur çağrısı yaparken,19 yaşındaki  bir genç ülkesinin kasasına 19 Milyar doları bir yazılım programıyla sokulabiliyor.

FETÖ’cülerin kullandığı BYLOCK’ta , WhatsAPP gibi bir yazılım programıydı.

Birisi ülkesinin ekonomisine katkı, insanlığa hizmet için kullanılırken, diğeri ülkesinin ve insanlığın felaketi için tasarlanmış. Aradaki zihniyet farkı da eğitim siteminin bir sonucu değil mi?

Eğitim sistemimizin her yönüyle ciddi bir reforma ihtiyacı var. PISA sonuçlarında Suudi Arabistan'ın, Tunus’un altına düşmeden…

Settar KAYA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.