1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. SERKA ve bölgeye getirileri
SERKA ve bölgeye getirileri

SERKA ve bölgeye getirileri

Merkezi Kars’ta bulunan, Iğdır, Ağrı ve Ardahan illerini de kapsayan Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA), her ayda bir ilde toplanıyor.

A+A-

Bu toplantılara da yönetim kurulu olarak; Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars’tan Valiler, belediye başkanları, il genel meclisi başkanları, sanayi ve ticaret odaları başkanları katılıyor.

SERKA aylık gündem faaliyetlerine yönelik olarak kararlar alıyor. Bu kararların bir kısmı doğrudan olarak yönetim kurulu tarafından genel sekreter aracılığıyla icraya sokuluyor. Diğer bir kısmı ise devlet planlama teşkilatının onayına sunuluyor.

Geçen ay yapılan toplantı da önemli bir toplantıydı. Önemli bir toplantı olmasının nedeni ise, her şeyden önce SERKA’nın 2011 yılı hedefleri, çalışma programı ve bütçesi görüşüldü ve 2011 yılı içerisindeki yol haritası vede öncelikleri belirlendi.

Bunlar yönetim kurulunda tartışıldı. 2010 yılında başlatılan iktisadi gelişim mali destek programına yönelik olarak bir değerlendirmede bulunuldu.

Bu değerlendirmede her ilden kaç tane proje geldiği, bunların toplam oranlarının ne olduğu konularıyla ilgili olarak yönetim kurulu bilgilendirildi.

SERKA’nın temel felsefesi, her şeyden önce bölgede istihdam alanları yaratmaya yönelik olan projeleri bulmak ve onları ortaya koymak.

SERKA Çağrı Merkezine yönelik olarak yayınlamış olduğu raporda, neden bu bölgenin tercih edilmesi gerektiğine dair öncelik ve gerekçeler belirtti.

 Erzincan’da, Erzurum’da oluyorsa, Kars’ta, Ardahan’da, Iğdır’da Çağrı Merkezinin olmaması için hiçbir neden yoktu.

Dolayısıyla SERKA bunun bütün koşullarını, alt yapısı da dahil olmak üzere Çağrı Merkezlerinin Kars’ta, Ardahan’da kurulabileceğine inancını yitirmedi.

Fiberoptik kablolardan eğitim düzeyine kadar alt yapı hazır.

Hatta buna yönelik olarak bazı firmalarda SERKA ile temasa geçtiler. Raporu çok önemsediklerini ve bu rapor doğrultusunda çalışmalar yapacaklarını belirttiler.

SERKA bu raporu Devlet Planlama Teşkilatıyla da paylaştı. Dolayısıyla da 2011 yılı yatırım destek programına bunu alacakları ağırlık kazandı.

Fakat burada siyasi bir irade de gerekli. Yani bu raporun hayata geçirilebilmesi için gerek bürokraside gerekse de taraflarla, özellikle güçlü sektörlerle tarafları buluşturacak, onlara bölgeyi tanıtabilecek, bu anlamda liderlik yapabilecek bir komisyona ihtiyaç var.

Bu komisyonlar, Sanayi Ticaret Başkanı olabilir, Belediye Başkanları, Valiler ve hatta kentte yaşayıp da “Burada birçok işsizlik sorunu vardır, benim de bu işte bir katkım vardır” diyen kentin ileri gelenlerinin tümünün böyle katkısına ihtiyaç var.

Bilgi anlamında rapor alt yapıyı oluşturmuş bulunuyor. Fakat bundan sonraki ikinci aşamada sahiplik duygusu çok önemlidir.

Özel sektörün de bir politikası var. Batıdaki Çağrı Merkezleri, özellikle İstanbul’daki, İzmir’deki Çağrı merkezlerinin maliyetleri çok yüksek olduğundan dolayı, Çağrı Merkezlerini Doğuya ve Güney Doğu Anadolu’ya kaydırma noktasında tarafların istekleri çok.

Dolayısıyla Kars’ın bu fırsatı kaçırmaması gerekiyor. Bir Çağrı Merkezinde eğer her ilde bin kişi çalıştırabilirse, demek ki bu bölgede en az 4 bin kişilik bir istihdam alanı yaratılabilir.

Büyüyen Türkiye, bu sektördeki nasibini alacak. Ama bu bölgenin de alması gerekir. Bu konuda çok geç kalmamak gerekir. Bir anlamda kulis yapmak gerekir, bir anlamda tarafları bir araya getirecek bir irade bayanını ortaya koymak gerek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.