1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. “SERKA” neden önemli ?
“SERKA” neden önemli ?

“SERKA” neden önemli ?

Settar Kaya kaleme aldı...

A+A-

İstatistikî bölge birimleri sınıflamasına göre, Türkiye 26 bölgeye ayrılmış ve her bölgede bir Kalkınma Ajansı kurulmuştur.

Kars,Ağrı,Ardahan ve Iğdır illeri “TRA2” olarak adlandırılmıştır.Bu bölgede kurulan ajansın adı da Serhat Kalkınma Ajansı (Serka) dır.

Ülkemizde kimi guruplar Kalkınma Ajanslarına kuşkuyla bakmaktadırlar. Bu ajansların Federatif (bölgesel) sistemin alt yapısını hazırlamak amacıyla kurulduğu görüşünü savunanların sayısı oldukça fazladır.

Öyle midir, değil midir o ayrı konu. Ancak Kars için SERKA’nın son derece önemli bir boşluğu doldurduğunu kabul etmek gerekir.

Temel amacı şöyle açıklanmıştır ” kamu kesimi, özel sektör, sivil toplum ve üniversiteler arasındaki koordinasyon ve işbirliğini sağlayarak bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmaktır”

Ajans, çeşitli projelere Mali ve Teknik destek sağlamaktadır. Bu acıdan bölgenin kalkınmasına ne derece katkı sağlar, bunu zaman gösterecektir. Zira desteklediği ve yönlendirdiği sektör ve projelerin verimliliğini değerlendirmek için zamana ihtiyaç var.

Bize göre SERKA’nın asıl önemi uzmanlardan oluşan, derli toplu bir kurum olmasından kaynaklanmaktadır. Kars’ın buna ihtiyacı vardı.

Kabul etmek gerekir ki, Kars’ta kamu kurumları el yordamıyla çalışırlar, bu yüzden başarısızdırlar. İdari kademesi ahbap-çavuş ilişkisine göre belirlenmiştir. Sivil toplum kuruluşlarının hali ise, tam bir facia. Dünyadaki ekonomik, sosyal, teknolojik ve idari gelişmeleri takip edecek donanıma sahip değildirler. Bu iddiamızı uzun uzun ispata çalışacak değiliz. Zira şehrin hali ortada.

SERKA’nın avantajı uzman bir kadroya sahip olması ve sorunlara bilimsel yaklaşımıdır.. Genel Sekreteri Sayın Dr. Hüseyin TUTAR’ı da gösterdiği gayret nedeniyle tebrik etmek gerekir.

Kars’ın mevcut durumunu ortaya koyuyorlar, kalkınma raporları hazırlıyorlar, teşvik edilmesi gereken sektörleri ve sektörlerin gelişimi için yol haritası belirliyorlar. Yatırımcılar için Kılavuzluk yapıyorlar. Hazırladıkları projeler uygulanabilirliği olan projelerdir.

Kars’a lojistik merkez kurulması kararı alınmasında ciddi katkıları var. Çağrı merkezi konusunda hazırladıkları raporla bu işin önemine dikkat çekmişler. Sınır kapıları ve demiryolları konusunda kapsamlı çalışmalar yapmışlardır.

Kars’ın kalkınması için iki temel sektör belirlemişler. Hayvancılık ve Turizm.

Hayvancılık konusunda farklı ülkeleri dolaşarak bölgeye özel model geliştirmeye çalışmaktadırlar. Kars’ın böyle bir projeye acil ihtiyacı vardır.

Her gelen iktidar Milletvekiline sırnaşarak, yıllardır Kars’ta tarım idaresinin başına çöreklenen zihniyetin Tarım ve hayvancılığımızı getirdiği nokta ortadadır.

İşte SERKA’yı farklı kılan bir özelliği de siyasi yaklaşımlardan uzak olması, objektifliğidir.

Potansiyel sektör olarak belirledikleri Turizm’in gelişmesi amacıyla ciddi projeler hazırlamaktadırlar. Bölgenin tanıtımı için yurt içinde ve dışında tanıtım faaliyetlerinde bulunuyorlar.

Kısacası SERKA görev alanındaki dört il için de son derece önemli bir kurumdur. Yol gösteriyor, ufuk açıyor. SERKA tarafından hazırlanan raporları, yapılan tavsiyeleri hayata geçirmekte, karar alıcılara, uygulayıcılara kalmıştır.

Valilik, Belediye, Üniversite, ticaret odası başta olmak üzere herkese görev düşüyor. Kalkınma ajansının sunduğu imkânları iyi değerlendirmek zorundayız.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.