1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. SERKA Genel Sekreteri Taşdemir, Ani'yi anlattı
SERKA Genel Sekreteri Taşdemir, Ani'yi anlattı

SERKA Genel Sekreteri Taşdemir, Ani'yi anlattı

TRT Erzurum Radyosu tarafından hazırlanan “Doğu’nun Sesi” programına konuk olan Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Genel Sekreteri İbrahim Taşdemir, Ani Antik Kenti hakkında açıklamalarda bulundu.

A+A-

Ani harabeleri yerine Antik Antik Kenti ya da Ani Arkeolojik Sit Alanı kavramlarının kullanılması gerektiğini belirterek sözlerine başlayan Taşdemir, Ajans’ın burada yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde Türkiye’den 18 destinasyon bulunduğunu ve bunlardan biri olan Ani Antik Kenti’nin Kars’ta bulunduğuna işaret eden Taşdemir, şunları söyledi: “ Geçmişte bir çok medeniyete ev sahipliği yapan Ani Antik Kenti’nin bölgemizde bulunması Ajans açısından çok önemli bir zenginliktir. Kurulduğumuz 2010 yılından itibaren Ajans olarak Ani Antik Kenti’nin Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınması için çalışmalara başladık. Kars’taki diğer kurumlarla birlikte yaptığımız çalışmalarla 2016 yılında Ani’nin Dünya Mirası Listesi’ne girmesini sağladık.

“ZİYARETÇİ SAYISI 6 KATTAN FAZLA ARTTI”

SERKA’nın başlattığı çalışmalarla Dünya Mirası Listesi’ne alınan Antik Kent’te ziyaretçi sayısının son 10 yılda 6 kattan fazla arttığını belirten Taşdemir, şöyle devam etti: “2011 yılında Ani’ye gelen ziyaretçi sayımız 21 bin iken, 2016 yılında UNESCO Listesine girdikten sonra bu rakam 60 bine, 2019’da ise 130 bine çıktı.

Genel Sekreter Taşdemir, Ajans’ın Ani ile ilgili tanıtım çalışmalarının da insanlarda merak uyandırarak bilinirliği artırdığını ifade etti. Ajans olarak sadece 2015 yılından beri yaptığımız faaliyetleri belirtiksek; Avrupa Seçkin Destinasyonlar Ağı (EDEN) basın turu, “Tuvale Düşen İlk Işık” organizasyonumuzla Türkiye’nin tanınmış ressamlarının Ani’yi tuvallerine aktarması, “Kadın Fotoğrafçıların Gözünden Serhat İlleri” etkinliğiyle Türkiye’nin tanınmış kadın fotoğrafçıların 3 saat boyunca Ani’yi resmetmeleri gibi ulusal ve uluslarası medyada ses getirecek tanıtımlar yaptık.

Sadece tanıtımla yetinmeyip, Ani’nin altyapısına yönelik destek verildiğini de belirten Taşdemir bu konuda; “2019 yılında başlayan bir projemiz ile 13. yüzyılda inşa edilen Büyük Hamamın ortaya çıkarılması çalışmaları devam etmektedir. Devam eden kazı çalışmalarında yeni bir Selçuklu Mescidi bulunmuştur. Buna ilave olarak bir yeni yapı daha bulunmuş olup kimliği yazın netleşecek. Yine 2021 yılında başlayacak başka bir projemiz kapsamında da Ani Antik Kenti’nde bulunan Selçuklu Çarşısı ve Selçuklu Konutları’nın konservasyonu yapılarak korunması sağlanacak. Bu kazı çalışmalarının yanı sıra Türklerin Anadolu’da yaptıkları ilk cami olan Ebu’l Menuçehr Cami’nin ibadete açılması için çalışmalarımız da devam ediyor.” açıklamalarında bulundu

“ARDAHAN TURİSTİK BİR DESTİNASYON HALİNE GELMİŞTİR”

SERKA Genel Sekreteri Taşdemir, Ardahan’ın Türkiye’nin en dikkat çeken turistik destinasyonlarından biri haline geldiğini belirterek, Ajans’ın Ardahan’daki yatırımları hakkında da bilgi verdi. Ardahan’ın kış turizmi açısından önemli bir destinasyon olduğunu ifade eden Taşdemir, “Yalnızçam Kayak Merkezi’miz bu anlamda önemli bir

yer. Kayak merkezinin hizmet kalitesinin artırılması için Ajans olarak vatandaşlarımızın dinlenebilecekleri günübirlik tesisin yapılmasına destek verdik. Ardahan ve Kars sınırları arasında bulunan Çıldır Gölü de bölgemizin en önemli destinasyonlarından biridir. Kış aylarında atlı kızak, balık tutma gibi çeşitli faaliyetler, yaz aylarında ise kano yarışları gibi etkinlikler yapılıyor” diye konuştu. Taşdemir, şöyle devam etti: “Çıldır ilçesi ile Aktaş Sınır Kapısı arasında Mozeret Tepesi var. Bu önemli geçit üzerinde Karaçay Kanyonu mevcut. Bu kanyonda müthiş bir sanat eseri diyebileceğimiz Şeytan Kalesi var. Gelen turistlerin Kaleyi ve kanyonu tepeden görecekleri bir seyir terası ile sosyal tesis çalışmasına başladık. Yine Posof ilçesinde Kanlıgöl çevresinin turizme kazandırılmasıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Ajans olarak bölgenin turizm potansiyelini ortaya çıkarmak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz.”

TRT Erzurum Radyosu’nun, SERKA Genel Sekreteri Taşdemir ile olan röportajı, Türk Halk Müziği sanatçısı ve şu anda Ardahan Belediye Başkanı/Ajans Yönetim Kurulu üyesi olan Faruk Demir’in “Ardahan” türküsüyle sona erdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.