1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Şeker’in tadı kaçmasın
Şeker’in tadı kaçmasın

Şeker’in tadı kaçmasın

Kars Valisi Eyüp Tepe’nin, Arpaçay gezisinde şeker fabrikasıyla ile ilgili düşüncelerini açıklamasıyla fabrikaya verdiği destek, şeker çalışanları, Şeker İş Sendikası Başkanı Ertan Altunoğlu ve Şeker Fabrikası Müdürü Fikri Cömert tarafından taktir ve sevi

A+A-

şeker çalışanları, Şeker İş Sendikası Başkanı Ertan Altunoğlu ve Şeker Fabrikası Müdürü Fikri Cömert tarafından taktir ve sevinçle karşılandı.

ŞEKER ÇALIŞANLARI ‘ŞEKERİMİZİN TADI KAÇMASIN

Kars Şeker İş Sendikası Başkanı Ertan Altunoğlu, Vali Tepe’nin şeker fabrikasına verdiği desteğin şeker çalışanları arasında sevinçle karşıladığını açıkladı. Şeker çalışanlarının fabrikanın kapatılmasının gündemde olması nedeniyle ‘Şekerimizin tadı kaçması’ şeklinde yetkililere her zaman çağrıda bulunduklarını hatırlatan Altunoğlu, Vali Tepe’nin Şeker Farikasının kapatılması için verdiği destekten dolayı şeker çalışanları adına kendisine teşekkür etti.

50 BİN TON PANCAR ÜRETİLEMEZ İSE KAMPANYA YAPAMAYACAK

Bu yıl Arpaçay ve Akyaka’da 50 Bin Ton pancar üretilememesi durumunda yılda Kars’a 40 Milyar Lira getirisi olan fabrikanın kampanya yapamayacağını da dile getiren Altunoğlu,

“Sayın Valimiz ile birlikte Kars’taki tüm STK temsilcilerinin de bizlere bu yönde destek vermesini de istiyoruz. Fabrikamız 1993 yılında kurulduğundan beri Kars ve ilçe halkımıza çok önemli katkılarda bulunuyor. Fabrikamız yılda 40 Milyar’a yakın getirisi olan bir fabrikadır. Bu yıl Kars, Arpaçay ve Akyaka ilçelerimizde 50 Bin Ton pancar üretemezsek fabrikamız çalışmaz duruma gelecek ve kampanya yapamayacağız. Çünkü fabrikanın kapatılması gündemde olduğu için çiftçimizde pancar üretiminden düştü. Bizler şeker çalışanları olarak çiftçilerden, köylülerimizden ve esnafımızdan destek beliyoruz. Öncellikli olarak Akyaka ve Arpaçay halkından daha da fazla destek almalıyız. Ayrıca başta iktidar partisi ve diğer parti yetkililerinden de ayrım yapmaksızın destek bekliyoruz. Bu fabrika Kars’ın yani hepimizin fabrikasıdır. Bu nedenle de Kars’ında fabrikasının kapanması için mücadele etmesi gerekmektedir.” Dedi.

FABRİKAMIZ 400 İŞÇİ VE MEMURU İSTİHDAM EDİYOR

Kars’a yılda 40 Milyar getirisi olan fabrikada, 400 işçi ve memurun çalıştığına da dikkat çeken Altunoğlu, bu çalışanların aileleriyle birlikte yaklaşık 5 bin kişiye ekmek kapısı olduğunu da dile getirdi.

Fabrikanın esnafa, çiftçilere ve hayvan yetiştiricilerine çok faydası olduğunu da dile getiren Altunoğlu, “Fabrikada çalışan bir işçi veya memur aldığı maaşı Kars’ta harcamaktadır. Gidip başka bir ülkede veya başka bir ilde harcamamaktadır. Fabrikada 400 işçi ve memur çalışıyor. 400 kişi aileleri ile birlikte yaklaşık 5 bin kişi demektir. Bu da Kars için büyük getirisi vardır. Kars 1989 yılında 50 Milyar’a satılık bir kent durumunda gelmişti. Yine aynı duruma düşmememiz için sadece Şeker Fabrikasının kapatılmasına karşı durmakla birlikte daha önce Devlet eliyle kapatılan Et Balık ve Yem fabrikalarının da yeniden açılması gerekmektedir. Bu fabrikalarda da insanlarımızın iş ve aş sahibi olmasını istiyoruz.”diye konuştu.

PANCAR ÜRETİMİ 1000 HEKTARA DÜŞTÜ

Daha önceleri Arpaçay’da 22 Bin Hektar alanda pancar ekiminin 1000 Hektar’a, Akyaka’da ise 60 Bin hektar olan pancar ekiminin ise 25 Bin hektara kadar düştüğünü de belirten Altunoğlu, “Arpaçay ve Akyaka ilçesinde yaşayan insanlarımın önemli geçin kaynaklarından birisi de pancardır. Kurak geçen yazın ardından Kars’ta kuru samanın kilosu 1.20 Kuruşa çıkmıştır. Bunun nedeni de bölgeye bu yönde yanlış teşvikler verilmektedir. Bölgemizde pancara daha iyi bir teşvik verilirse Fabrikamızda kampanya süresini aylara değil de tüm yıla yaymış oluruz. Basın bizlere her zaman destek vermiş ve çağrı ve taleplerimizi yetkililere iletmiştir. Bu nedenle basınımıza da çok teşekkür ediyorum. Kars Barajı da hizmete girdiği zaman pancar üretimi daha da artar ve katlanır. Tabiî ki Kars Barajı ile birlikte sulama kanallarının da tamir edilmesi ve elden geçirilmesi gerekir. Çünkü şu andaki mevcut sulama kanalları kırık ve bozuktur. Bunlar da yapılırsa bölge insanımıza pancarın yanı sıra diğer ürünleri de eker.” Şeklinde konuştu.

VALİMİZE NE KADAR TEŞEKKÜR ETSEK AZDIR

Şeker Fabrikası Müdürü Fikri Cömert de Kars’ın kanayan yarası olan Şeker Fabrikasının kapanması için verdiği destekten dolayı Vali Tepe’ye teşekkür etti. Vali Tepe’nin fabrikanın kapanması yönündeki duyarlılığı için şeker çalışanları ve şahsı adında ne kadar teşekkür etseler az olacağını da belirten Cömert, “Önceki gün Sayın Valimiz ile fabrikamızın kapanması yönünde bir görüşmemiz olmuştu. Bu görüşme sırasında sorunlarımızı dile getirmiştim. Kendileri de bana Şeker Fabrikası’nın kapanması için her türlü desteği vereceğini söylemişti. Sayın Valimiz aradan çok zaman geçmeden Arpaçay’da Belediye Başkanımız Enver Akkaya’yı ziyareti sırasında destek vereceğini dile getirdi. Çünkü bu zamanda kadar somut olarak Kars’ın bu kanayan yarasına bir parmak basan olmamıştı. Bu nedenle Sayın Valimize ne kadar teşekkür etsek azdır. Kendisine şeker çalışanları olarak şükranlarımı sunarım. Bu nedenle şeker çalışanlarının her zaman kendisini minnetle hatırlayacağını ve saygı duyacağını bilmesini istiyoruz. Tabiî ki bu destekle sona ulaşmak istiyoruz. Bununda sıcak ilgisinden dolayı hissediyoruz.” Dedi.

DEVLET PANCARA HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERİYOR

Kars Şeker Fabrikası’nın her zaman pancar üreticilerin yanında olduğunu da kaydeden Cömert, Kars ve çevresinde üretilen pancarın şeker oranının son derece yüksek olduğunu da vurguladı. Saf pancarın fiyatının 180 kuruş olduğunda dikkat çeken Cömert, saf pancara yüzde 50 tohum desteğinin yanı sıra posa diye tabir edilen yaş küspe desteği verildiğini de söyledi. Bu yıl yeni hayata geçirdikleri uygulamaya göre dışarıya küspe satmayacaklarını ve pancar üreten çiftçilere kart çıkartarak çiftçilerin daha erken para kazanmalarını da hedeflerini belirten Cömert, çiftçilerin ürettikleri pancarın küspesi kendilerinin alıp kendileri satması durumunda ton başına en az 50 Lira daha ilave kazanç sağlayacaklarını da kaydetti.

ÇİFTÇİLERİMİZ YALAN BEYANLARA İNANMASIN!

Çiftçilerimize dönüm başına 13 Lira gübre desteği de verileceğini de açıklayan Cömert, bu yönde yalan beyanlara inanılmamasını da istedi. Bu desteğin verileceğinin Resmi Gazetede de yayınlandığını belirten Cömert, daha sonra şunları söyledi.

“Sulama birlikleriyle de beraberiz. Hiçbir yerde sulama ile ilgili sorunlarımız yoktur. Bu yönde de sıkıtılar var ise çiftçilerimiz bize başvursunlar sorunları birlikte çözelim. Kars Barajı faaliyete geçerse, yani bu yıl fabrikamızın çalışmasını devam ettirebilirsek önümüzde ki yıllarda çiftçilerimize Kars Barajı faaliyete geçtiğinde 250 Bin Ton pancar üretimi yapılacak alan açılmış olacak. Bu nedenle çiftçilerimize devletimiz tarafından çeşitli destekler veriliyor. Kısa bir süre içerisinde yine pancara bir destek daha verileceğini bekliyoruz.

BASIN HER ZAMAN YANIMIZDA OLDU

Ben 4 yıldan beridir görev yapmaktayım. Bu süre içerisinde basın her zaman yanımızda oldu. Basının desteğini hiçbir zaman göz ardı edemeyiz. Çünkü en büyük desteği gazetecilerden gördük. Milletvekillerimiz de her zaman yanımızda oldular. Onların da destelerlerini devam ettirecekleri için bu sıkıntıların en kısa zamanda üstesinden geliriz. AK Parti Kars İl Başkanımız Ensar Erdoğdu da, geçtiğimiz günlerde fabrikamıza geldi ve sorunlarımızı dinledi. Ankara’da destekleme konusunda ve fabrikamızın sorunlarını dile getirecek. Şu anda fabrikamızda 400 kişi çalışıyor. Kars Barajı’nın faaliyete girmesi durumunda 250 Bin Ton pancar ürettiği durumda 200 kişinin daha istihdam edileceğini biliyoruz. Çünkü kadromuz azdır. Bunu da bu kadroyla başarmazı mümkün gözükmüyor. İnanıyorum ki Devletimizde bu durumu bu yönde değerlendirecektir. İşçi ve memur alımları da olunca ilde istihdam da artacaktır. Bunların gerçekleşmesi içinde bu fabrikanın çalışması gerekir. Fabrikanın çalışması içinde başta Sayın Valimiz, Milletvekillerimiz, basınımız ve halkımızın umut ve desteklerinin devamı gerekmektedir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.