1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Sarıkamış’a yeni içme suyu hattı
Sarıkamış’a yeni içme suyu hattı

Sarıkamış’a yeni içme suyu hattı

İlçenin içme suyu şebekesinde asbestli boru miktarını binde 2’ye düşüren Sarıkamış Belediyesi, şimdi de ilçeyi sağlıklı şebekeye kavuşturuyor.

A+A-

20 yıl önce döşenen “kanserojen etkili” asbestli çimento boruları sağlıklı polietilen borular ile değiştiren Belediye Başkanı İlhan Özbilen, çalışmaların başından bir an bile ayrılmıyor.

 

Sarıkamış Belediyesi tarafından yaptırılan içme suyu isale hattının borularının değiştirilmesine İstasyon mahallesinden başlandı. Yaklaşık 20 yıl önce döşenen asbestli borular sökülüp yerine 12 metre boyunda 60 santimetre çapında polietilen boruların döşenmesine başlanıldı.

 

Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen, içme suyu isale hattı çalışmalarını yerinde inceledi. Başkan Özbilen, Sarıkamış Belediyesi olarak asbest boruların artık kullanılmaz hale geldiğini bu yüzden sökerek yerine polietilen boru döşemek mecburiyetinde kaldıklarını söyledi.

 

İlk etapta yaklaşık 1000 metre uzunluğundaki hattın borularının değişimine başlandığını ve bu yapılan çalışmanın belediyeye büyük bir külfet getirdiğini ifade eden Özbilen, “Bir işi yapmak için kalite ön planda olmalı, alt yapısı güzel yapılmalı. Bizde bu su hattı için en güzel boru cinsini seçtik. Çünkü bizden sonraki insanlar da burada bulunacaktır. Artık işlerin günü birlik yapma olanağı ortadan kalkmıştır. Yani dünün becerileriyle, bugünkü işleri yapmaya kalkışmayalım. Doğru iş yapalım ki karşımıza da doğru şeyler çıksın. Şu anda ben bu konuda çok müzdaribim. Gerçekten çok sıkıntılıyım. Keşke zamanında düşünülseydi. Bu borular eğer döşenmiş olsaydı bugün bu sıkıntıları yaşamazdık, başka bir iş yapardık. Yol yapardık, kanalizasyon yapardık. Ama bugün maalesef daha önce yapılan işlerin tekrarını yapmak mecburiyetindeyiz.” dedi.

 

Ayrıca Özbilen şunları söyledi:

 

“Bazen de sorarlar ya bunlar dün yapıldı. Evet dün yapıldı ama asbest boru bugün Türkiye’de ve dünyada yasak. Dünyada 50 yıldır, bizde de 20 yıldır yasak. Ama bu yasaklara rağmen halen güneşin önünde kalmış eski borular maalesef kullanılmıştır. Bizde karınca kaderince ne kadar yapabiliyorsak üstesinden inşallah geliriz, bir sıkıntı yaşamayız. Çünkü niyetimiz doğrudur. Arkadaşlar gördüğünüz gibi şu anda bulunduğumuz yer, Sarıkamış hisarı hattının bulunduğu su şebekesinin geçtiği, depoların olduğu bölgedeyiz. İsale hattına döşenen poliüretan borularda kırılma, çürüme riskleri kesinlikle yoktur. Ama maalesef daha önce Türkiye’de muadili olmayan bir tanesi patladığı zaman ikinci bir tanesinin üretimi olmadığı, fabrikaların kapatıldığı, kanserojen madde taşıyan borular daha önce döşenmiştir. Gördüğünüz alanların birinde bir boru patladı ilkini onardılar, ikincisi patladıktan sonra da ümidimiz kesildi. Zamanla tüm asbest borular sökülerek yerlerine daha sağlıklı olan poliüretan borular döşenecektir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.