1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Sarıkamış şehitlerine kültürel vefa
Sarıkamış şehitlerine kültürel vefa

Sarıkamış şehitlerine kültürel vefa

2009 Aralık ayında düzenlenen “Türkiye Sarıkamış Şehitlerine Yürüyor” programı, kitaplıklara yeni bir eser daha kazandırdı.

A+A-

Program kapsamında gerçekleştirilen “Sarıkamış Harekatı ve Etkileri” konulu panel, tarihçiler tarafından sunulan bildirilerle birlikte kitaplaştırılırken, eserde, Atatürk Üniversitesi akademisyenlerine de yer verildi. Prof. Dr. Enver Konukçu ve Doç. Dr. Serpil Sürmeli’nin de birer bildirisinin bulunduğu “Zamansız Mahşer: Sarıkamış” isimli kitap, Kars Valiliği tarafından tarih kitaplığına kazandırıldı.

 

SARIKAMIŞ DESTANI KİTAPLAŞTIRILDI

 

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, geçtiğimiz yılın Aralık ayında gerçekleştirilen “Türkiye Sarıkamış Şehitlerine Yürüyor” adlı anma etkinliklerinin, Türk tarih kitaplığına yeni bir eser daha kazandırdığını söyledi. Anma etkinlikleri kapsamında Sarıkamış’ta düzenlenen “Sarıkamış Harekatı ve Etkileri” konulu panele, Kars Kafkas ve Van 100. Yıl Üniversitesi’nden bilim adamlarının katıldıklarını hatırlatan Konukçu, daha önce hiç ele alınmamış konuların ifade edildiği panelde, Atatürk Üniversitesi’ni ise, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Serpil Sürmeli ile birlikte temsil ettiklerini kaydetti. Kendisinin, “Sarıkamış ve Kamuoyu” isimli bir bildiri sunduğu panelde, Doç. Dr. Sürmeli’nin de, “Kafkas Cephesi ve Savaş Hazırlıkları” konusunu ele aldığını anlatan Konukçu, panelin, sunulan tüm bildirilerle birlikte “Zamansız Mahşer: Sarıkamış” adını taşıyan bir kitapta toplandığını belirtti.

 

KONUKÇU ESER HAKKINDA BİLGİ VERDİ

 

Prof. Dr. Enver Konukçu, “Panelde, Van 100. Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Sarıkamışlı Yrd. Doç. Dr. Tuncay Öğün tarafından; ‘Sarıkamış’ta Şerefimiz Dışında Her şeyimizi Kaybettik’ başlıklı bir bildiri sunulmuş ve bu bildiride, Türk askerinin, soğuk ve hastalıklara karşı gösterdiği direnç anlatılmıştır. Prof. Dr. Bayram Kodaman, ‘Sarıkamış Harekatı Hakkında Bazı Düşünceler’ konusunu ele almış ve Enver Paşa hakkında şimdiye kadar hiç duyulmamış bilgiler vermiştir. Kars Kafkas Üniversitesi Öğretim Elemanı N. Aydın ise, ‘Sarıkamış Harekatı Sonrasında Rus Komutanların Resmi Yazışmaları”na dikkat çekmiş ve İhata Manevrası’nın Rus bakışını ele almıştır.” diye konuştu.  

 

Kars Valisi Ahmet Kara’nın; “Çanakkale Savaşı’nın önsözü Sarıkamış’ta yazılmıştır. Bunu yazanlar da, soğuktan titreyerek donan ve bilimsel anlamda sayıları hakkında bir netlik bulunmamasına rağmen 90 bin olarak nitelendirilen zavallılar değil, Kahraman Türk Askeri’dir” şeklinde takdim ettiği kitabın, önümüzdeki günlerde Türk kitaplıklarındaki yerini alacağını anlatan Prof. Dr. Enver Konukçu, Sarıkamış Harekatı hakkında merak edilen ayrıntıların bu eserde bulunabileceğini ifade etti. Konukçu, söz konusu eserde, Doç. Dr. Serpil Sürmeli ile birlikte Atatürk Üniversitesi’ni temsil etme imkanı bulduğundan dolayı da, büyük memnuniyet duyduğunu sözlerine ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.