1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Sağlık sorunlarını TBMM’ye taşıdı
Sağlık sorunlarını TBMM’ye taşıdı

Sağlık sorunlarını TBMM’ye taşıdı

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Kars’ta sağlık hizmetleri alanında yaşanan sıkıntıların tespit edilerek, Meclis Araştırması açılması için harekete geçti.

A+A-

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Kars’ta sağlık hizmetleri alanında yaşanan sıkıntıların tespit edilerek, halkın bu konuda yaşadığı mağduriyetin giderilmesi, sağlık kurumlarının eksiksiz ve kaliteli hizmet vermesi için alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98’inci, İç Tüzüğün 104. ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için harekete geçti.

İşte Birtane’nin tespit ettiği gerekçeler:

“Kars, sağlık hizmetleri alanında sorunların en fazla yaşandığı illerden biridir. Sağlık kurumlarının fiziki donanım eksikliği, doktor ve sağlık personelinin yetersizliği temel sorunların başında gelmektedir. Bundan 20-30 yıl önce Kars iline çevre illerden hasta getirilirken, bu gün Kars-Erzurum şehirlerarası otobüs hattı,yalnızca hasta taşır duruma gelmiştir.İlde hizmet veren Devlet Hastanesi ve diğer sağlık kurumlarında tıbbi cihazların çoğu mevcut değildir. Hastalar hafif rahatsızlıkları dışında çoğu zaman Erzurum başta olmak üzere başka illere sevk edilmektedir. Kış mevsimin uzun ve sert geçtiği ilde, hastalar yolcu otobüsleri ile saatlerce yol gidiyor, yollarda mahsur kalıyorlar.Kars halkı bizi bu zulümden kurtarın diye feryat ediyor. Sağlıklı insanlar bile 3-4 saatlik yola zar zor katlanırken, bu durumun hastalar için nasıl bir işkenceye dönüştüğünü tahmin etmek hiç de zor değil.

Kent merkezinde hizmet veren kurumların hiç biri tam teşekkülü hastane değildir. Kars ilinde hizmet veren Kars Devlet Hastanesinde, hastalar genellikle sıra beklemekte, ayaküstü muayene tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Branş doktorlarının ve bölümlerin ise oldukça azdır. Acil bölümündeki durum ise son derece vahimdir. Yatak sayısının oldukça az olduğu ve muayene bölümünde, hastalara ayaküstü reçete yazılıyor, hastaların çoğuna ayakta serum veriliyor. Yatak sayısı az olduğu için bazen bir yatağı iki hasta paylaşmak zorunda kalıyor, çocuklar ikişerli üçerli yatırılıyor.

Doktor sayısı yetersiz olduğundan özellikle yaygın hastalık durumlarında, doktor hastaya ayakta bir kaç soru sorarak ilaç yazmakta, görüntüleme, tahlil ve benzeri tetkikler çoğu zaman yapılmamaktadır. Kent merkezi dahil olmak üzere ilçelerin hiç birinde tam teşekkülü hastane yoktur.

İlçelerdeki toplum sağlığı merkezlerinde öngörülen sayının altında doktor çalıştırılıyor ve Aile Hekimi olarak çalıştırılan doktorların tamamına yakını pratisyen hekimdir. İlçelerde doktor sayısı son derece yetersiz ve sağlık kurumlarında en basit tıbbi cihazlar bile mevcut değildir. Hastalar genelde Kars merkeze gelerek tedavi oluyor, MR, Tomografi vb. tetkikler için aylar sonrasına randevu veriliyor.

Kadın sağlığına dönük sağlık hizmetleri ise son derece kısıtlıdır. Kadınların çoğu okuma yazma bilmediği ve kendilerini tek başına doktora Türkçe ifade edemedikleri için, hastalıklarını gizlemektedirler. Kadınların sağlık sorunlarına rahat bir ortamda çözüm bulabilecekleri tam teşekküllü bir kadın hastalıkları hastanesi yoktur. Çocuklar da çoğunlukla hastalıkları için Erzurum'a sevk edilmektedir. Köylerde ise durum daha ciddidir. Kars merkez ve ilçe köylerinin çoğunda toplum sağlığı merkezi yoktur. Önceden sağlık ocağı diye adlandırılan yerlerde ise doktor hiç bir dönem bulundurulmamıştır. Buralarda genelde ebeler çalıştırılmakta ancak onlar da kısa süre sonra başka illere gönderilmektedir. Köylerde yaşanan sağlık sorunları karşısında halk çaresiz kalmaktadır. Kadınların hastane ortamında doğum yapmaları çoğu zaman mümkün olmuyor. Köylerdeki sağlık ocaklarının çoğu atıl ve kapalı durumdadır. Kars ilinde daha etkin ve kaliteli sağlık hizmeti verilmesi için konunun acilen gündeme alınarak sorunlara çözüm bulunması için bir meclis araştırması açılması gerekmektedir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.