1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Sağlık Müdüründen grip uyarısı
Sağlık Müdüründen grip uyarısı

Sağlık Müdüründen grip uyarısı

Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, soğuk havaların yaklaşması sonucu ani hava değişiminin gribe yol açabileceğini belirterek, halkı tedbir alması konusunda uyardı.

A+A-

Kış aylarının en çok karşılaşılan hastalığı olan grip salgınından korunmanın ve kışın sağlıklı kalmanın yolları konusunda önerilerde bulunan Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, “Sonbahar ve kış aylarında salgın halinde görülmeye başlanan grip, başta risk grubundakiler olmak üzere, tüm bireylerde hayatı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilen bir viral enfeksiyondur. Ancak mevsimsel değişimlere dikkat ederek ve basit birkaç öneriye kulak vererek kış mevsimini sağlıklı geçirmek mümkün.” dedi.

 

Sevinç, “Özellikle kronik hastaların, yaşlıların, çocukların ve huzurevi, kreş, okul gibi kalabalık ortamlarda uzun süre kalanların risk grubunda olduklarını belirterek, bu kişilerin grip aşısı olmasını ve bol C vitamini alması gerekiyor.” diye konuştu.

 

Gribin basit bir hastalık olarak görülmemesi ve kesinlikle küçümsenmemesi gerektiğinin altını çizen Sevinç, şeklinde konuştu: “Akut bir virüs hastalığı olan grip, ani başlayan, soğuk algınlığından daha ağır belirtilerle seyreden bir hastalıktır. Yüksek ateş, üşüme-titreme, bitkinlik, baş ağrısı, şiddetli öksürük, boğazda yanma, eklem ve kas ağrıları ile karakterize bir hastalıktır. Bu semptomlara nezle benzeri burun akması, göz sulanması ve boğaz ağrısı gibi belirtiler de bazen eşlik edebilir. Bahsettiğim tüm bu belirtiler çok çabuk ağırlaşma özelliği gösterir.”

 

Belirtiler gerilemezse mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğine dikkat çeken Sevinç, grip hastalığının kulak iltihabı, bronşit, pnömoni gibi solunum yolu hastalıklarına neden olmadığı takdirde genellikle bir hafta içinde düzelme eğilimi gösterdiğini, bu sürenin bazen 2 haftaya kadar çıkabileceğini kaydetti.

 

Soğuk algınlığı ve nezlenin griple büyük benzerlikler taşıdığını bildiren Sevinç, “Soğuk algınlığı da, nezle de grip kadar yoğun halsizliğe, öksürüğe ya da ateşe neden olmaz, yatarak istirahat gerektirmez. Çoğunlukla ayakta atlatılan hastalıklardır. Yapılacak en iyi şey grip virüsünü kaptığınızı anladığınız andan itibaren evde istirahattır.” dedi.

 

Sevinç, şöyle konuştu: “Hastalığa yakalanmış kişilerin öksürmesi ve hapşırması ile grip virüsleri damlacıklar içinde etrafa yayılır ve solunum yoluyla bulaşır. Bu damlacıklar 2 saat boyunca havada asılı kalabilir. Bu yüzden, aynı ortamda çalışan iş arkadaşları ya da öğrenciler daha çok risk altındadır. Grip hastalığından korunmak için mutlaka vücudun direncini sağlamak gerekiyor. Direnci sağlamak için basit ama etkili yollar var. Mesela mevsim şartlarına uygun giyinme, iyi ve dengeli beslenme, sıvı tüketimine dikkat etme, düzenli uyku bu yollardan bazıları. Ayrıca size tavsiyem toplu mekânlardan ve grip hastalarından mümkün olduğunca uzak durun, bol C vitamini alın, gripli kişilerin eşyalarını kullanmayın, hapşırırken ağzınızı kağıt mendille kapayın, öpüşerek ve tokalaşarak selamlaşmayın ve son olarak sık sık ellerinizi suyla ve sabunla yıkayın. Grip; soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıklar arasında aşı ile korunma sağlanabilen bir hastalıktır. Bu nedenle grip hastalığına yakalanma oranını düşürmek ve yayılmasını önlemek, özellikle de risk grubundaki kişileri korumak adına her yıl grip aşısı yapılmasını tavsiye ediyorum. Ancak aşı kadar diğer korunma yollarının da ihmal edilmemesi gerekiyor.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.