1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Saat kulesini istiyoruz
Saat kulesini istiyoruz

Saat kulesini istiyoruz

Olgunlu: Saat kulemizin altında görüşmek üzere…

A+A-

Araştırmacı, Yazar, Turizmci ve Türkolog Ali Canip Olgunlu, 1960’lı yıllarda bazı örümcek kafalılar tarafından yıkılan Kars Saat Kulesinin, yeniden inşa edilmesi için yerel yöneticilere ve tüm Kars halkına çağrıda bulundu.

Olgunlu, çocukluk arkadaşı Gazeteci Tacettin Durmuş ile birlikte Kars Saat Kulesinin aynı yerde inşa edilmesini düşündüklerini belirterek Kars Kalesi Eteklerinde bulunan 12 Havariler Kilisesi bahçesinde Kars’ın tek yerel televizyonu Serhat TV muhabiri Adem Alp’e açıklamada bulundu.

2. Abdülhamid döneminden daha önce inşa edilen Kars Saat Kulesi’nin mimari anlamda yalnızca kendisine benzeyen görünümü ile oldukça önem arz ettiğini belirten Olgunlu, İzmir Saat Kulesi ve Dolmabahçe Saat Kulesi’nin, diğer saat kulelerinden birçok açıdan farklılık gösterdiğine de dikkat çekerek,  Kars Saat Kulesi’nin ise gerek yapıldığı dönem ve gerekse de anıtsal görkemi ile benzersiz bir sivil yapı olduğunu söyledi.

Anadolu’da halen birçok şehir ve kasabada varlıklarını sürdüren saat kulelerinin 2. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. Sene-i devriyesinde inşa edilmiş olduğunun altını da çizen Olgunlu: ”Her hangi bir şehirde çeşitli mimari elemanlar olmakla birlikte genel kanı bunlar arasında saat kuleleri sembol olarak ön plana çıkar. Saat kuleleri konumları gereği, sempatik mimari detayları ve işlevselliği ile bir kente olması zaruri olan bir yapı olarak görülür ve görülmesi de gerekir. Hem Anadolu kültür tarihçisi olarak hem de ve daha güçlü bir diğer sebebim olan doğduğu şehri çok seven ve saygı duyan bir Karslı olarak saat kulemizi yeniden yapmak zorunda olduğumuzu ifade etmek istedim. “ dedi.

KARS SAAT KULESİ, 1960’LI YILLARDA BAZI ÖRÜMCEK KAFALILAR TARAFINDAN YIKILDI

Kars Saat Kulesinin 1960’lı yıllarda bazı örümcek kafalılar tarafından yıkıldığını da belirten Olgunlu: “Ortak kültürel miras kavramını oluşturma çaba ve aşamasında Kars Saat Kulesini yeniden inşa etmenin, en az saat kulesine tekrar sahip olmak kadar önemli ve değerlidir. Kadim ve çok değerli olan kentimiz, sahip olduğu değeri barındırdığı mimari elemanlara, halkın etnik olarak çok çeşitliliği sebep olmuştur.  1960 yıllarda örümcek kafalı bir grubun (ki bu grup, asla Kars’ın tamamını temsil etmiyordu) kültür varlıklarına yönelttikleri faşizan tutum nedeniyle yıktıkları saat kulemizi, günümüz Karslıları olarak yeniden yapmakla geçmişte işlenen bir kusuru telafi ederek Anadolu kültür tarihi mimarisine önemli bir katkı yapmış olacağız. Yeniye dair kimliksiz binalar yerine, eskiye ait ve şehrimizin mimari kültürünün en önemli parçalarından birini inşa etmek için tüm dostları, tüm şehir halkını bu fikre destek olmaya davet ediyorum. Çağrım Kürt, Terekeme, Azeri, Yerli ve Türkmen tüm can ve dostlaradır. Bu saat kulesinin yapımının her aşamasında ortak emek ve katkı sağlayalım. Bir saat üzerinden birliğimizi her daim birlik ve dirlik kılalım. Netice mahiyetimizi anladığımız zaman var olma sebebimiz belirginleşir. Umarım en kısa zamanda saat kulemizin altında görüşürüz.” Şeklide açıklama da bulundu.

NEOLİTİK DÖNEM HEMŞEHRİLERİMİZ, UYGARLIK TARİHİNE BÜYÜK İZLER BIRAKMIŞLARDIR

Anadolu’yu kültür tarihi boyunca kendilerine yurt edinmiş her milletin, kendi inanç dairelerinin belirleyici unsurları üzerinden birçok ve çeşitli dini, sivil ve askeri mimari elemanlar vücuda getirmiş olduklarına da dikkat çeken Olgunlu: “12 bin yıllık bu derin tarih boyunca neolitik dönem hemşerilerimiz Çayönü(Diyarbakır) , Çatalhöyük ( Konya) , Troya (Çanakkkale), Aşıklı Höyük (Aksaray) höyüklerinde dünya uygarlık tarihine izler bırakmışlardır.

Akabinde Urartulular Doğu Anadolu’da, Frigler Orta Anadolu’da, İonyalılar Batı Ege’de ve Likya, Pamfilyalılar ise Akdeniz sahillerinde dünya medeniyetine bilim, felsefe, mimari ve sanat ürünleri vermişlerdir. Hatta bir dönemi ifade eden dünyanın yedi harikasından biri Efes’te bulunan Artemis Tapınağı, diğeri de Bodrumdaki Moselium Anıt Mezarıdır. Anadolu kültür tarihi arkeolojik bulgular üzerinden kronolojik olarak izlendiğinde yukarıda adı geçen kültürlerden sonra sırasıyla Helenistik Dönem, Roma, Selçuklu, beylikler ve Osmanlı ile Anadolu’da yüzlerce tapınak, kilise manastır, cami, medrese, kale ve konu başlığımıza bizi götüren saat kuleleri ile donatılmıştır.” İfadelerini kullandı.

ALİ CANİP OLGUNLU KİMDİR?

Ali Canip Olgunlu, 1967 yılında Kars’ta dünyaya geldi. İlk ve orta öğreniminin bir kısmını Kars’ta tamamlayan ve eğitimine daha sonra İstanbul’da devam eden Olgunlu, Mimar Sinan Üniversitesi Türkoloji bölümünü bitirdi. Lisans programından sonra iki sene yurt dışında kalan yazarın ilk kitabı, 2001 yılında çıkan “Motif Motif Anadolu” oldu. Olgunlu, yaklaşık on beş yıldır profesyonel olarak özel gruplara Anadolu’nun esşiz kültürünü tanıtmaktadır. Ayrıca çeşitli kültür ve sanat merkezlerinde “Dinler Tarihi” konu başlığı altında bir dizi seminerler vermektedir. Olgunlu, son yıllarda ise çeşitli gurupları ve seyahat acentelerini Kars ile geneline getirerek doğduğu kentin ekonomik ve kültürel gelişimine katkı sunmaya devam ediyor

Olgunlu’nun yayımlanmış eserleri: Motif Motif Anadolu, Yedi Tepe Anadolu, Binbir Mevlana, Ana Tanrıça”dan Mevlana”ya ve Anadolu’nun Düşünce Mimarları.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.