1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ramazanda Aşık Gecesi
Ramazanda Aşık Gecesi

Ramazanda Aşık Gecesi

Ramazan ayının gelmesiyle her yıl geleneksel olarak âşıklar tarafından kıraathanede düzenlenen "âşıklar gecesi" dün de renkli görüntülere sahne oldu.

A+A-

Kaleiçi Mahallesi Fayton Pazarı Mevkiinde bulunan Erzurum Kıraathanesi’nde (Âşıklar Kahvehanesi) her akşam iftar sonrası sahne alan halk ozanları aşıkseverlere doyumsuz bir gece yaşatıyor.

 

Murat Çobanoğlu Âşıkları Koruma Derneği Başkanı Aşık Mahmut Karataş, Bahattin Yıldızoğlu, Arif Tellioğlu, Orhan Karadağoglu, Sabri Yokuş ve Arif Gülcani de bu kültürün ayakta kalması için her akşam yörenin kültürüne hizmet ediyorlar.

 

İftarın hemen ardından başlayıp gece geç saatlere kadar süren programda her gün farklı aşıklar sahne alıyor. Ortalama günde 6 aşığın sahne aldığı programda çaylar demleniyor, ikramlarda bulunuluyor. Kahvehaneye gelenler ise sabırsızca âşıkların sahne almasını bekliyor. Aşıklar sazlarını akortladıktan sonra başlıyorlar gönülleri okşamaya. Dinleyiciler ise bir yandan çaylarını yudumluyor diğer yandan da hem efkâr dağıtıp hem de ozanların sazlarına bütçelerine uygun miktarda para takıyorlar.

 

Aşıklar kahvehanesinin dünkü konukları ise yabancı turistler oldu. Saz sesine meraklanıp kahvehaneden içeri giren turistler saatlerce programı izlediler. Yanlarındaki tercümanın yardımıyla söylenenleri anlamaya çalışan turistler hem aşıkları yalnız bırakmadılar hem de Kars ziyaretlerini aşıklık geleneği ile süsleme imkanı buldular.

 

Konuklara çay ikramının ardından aşıklar Sabri Yokuş ve Arif Tellioğlu karşılıklı olarak “hoş geldiniz” diyerek turistleri onurlandırdılar.

 

Turistler bu farklı kültür karşısında hayranlıklarını gizleyemezken Karslı vatandaşlardan katılımın az olması aşıkları üzdü. Az sayıda Karslının katıldığı programda halk ozanları birbirinden güzel ve anlamlı değişleriyle gönülleri adeta okşadılar.

 

Murat Çobanoğlu Aşıkları Koruma Derneği Başkanı Aşık Mahmut Karataş, aşıklık geleneğini ayakta tutabilmek için var güçleriyle gayret gösterdiklerini söyledi. Özellikle de Ramazan aylarında az da olsa dinleyici bulduklarını da belirten Karataş, vatandaşların ilgi göstermesini istedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.