1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Psikolog Tuğba Akıncı’dan LGS uyarısı: “Her sınavın telafisi vardır”
Psikolog Tuğba Akıncı’dan LGS uyarısı: “Her sınavın telafisi vardır”

Psikolog Tuğba Akıncı’dan LGS uyarısı: “Her sınavın telafisi vardır”

Psikolog Tuğba Akıncı, Pazar günü yapılacak Liselere Geçiş Sınavı (LGS) öncesi öğrenci ve velilere uyarılarda bulundu.

A+A-

Volkan KARABAĞ

3 Haziran Pazar günü yapılacak Liselere Geçiş Sınavı (LGS) öncesi Psikolog Tuğba Akıncı, öğrenci ve velilere uyarılarda bulundu. Akıncı, “Eğitim hayatı boyunca birçok sınavla karşılaşılır. Önemli olan bu süreçleri nasıl yönettiğimizdir.  Bizim için çok önemli olduğunu düşündüğümüz her sınav kaygılanmamıza yol açar. Bu oldukça normaldir. Kaygıyı yönetebiliyor olduğumuzda olumsuz etkileri en aza indirebiliriz.” dedi.

Kaygıyı yönetmenin temel basamağının aile olduğunu, ailenin kendi kaygısını çoğu zaman çocuğa yansıttığını söyleyen Akıncı, “Bunu engellemek için çocuklarımıza olan desteğimizi açıkça ifade etmek gerekir. “Sınav sonucun ne olursa olsun seni her zaman destekleyeceğiz.” Bunu sözel olarak ifade etmenin yanında davranışlarımızla da desteklememiz gerekir. Güven ortamı sağlanmalı, her zaman önceliğin sevgi olduğu unutulmamalıdır. Çocuklar sevildiğini ve desteklendiğini hisseder. Bu basamak sağlıklı şekilde geçildiğinde her şey daha da kolaylaşır.” ifadesini kullandı.

“Her sınavın telafisi vardır” diyen Akıncı açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bunun yanında sınava çok az bir zaman kaldığından fizyolojik ve psikolojik rahatlama sağlamak önemlidir. Nefes egzersizleri ( nefesi ağızdan 7 saniyede alıp 11 saniyede vermek), 15-20 dakikalık yürüyüşler yapılabilir.

Rutini bozmamak da oldukça önemlidir. Sınav sabahı ya da  öncesinde alışılmış şeylerin dışına çıkmamak, normal kahvaltıyla devam etmek, mideyi bozacak şeyler yememek, aşırı enerji ve hareket gerektiren davranışlardan kaçınmak ve artık notlara,  derslere bakmayı durdurmak, aile ile vakit geçirmek belki de sizi kaygılandıran şeyleri sevdikleriniz ile paylaşmak, bu süreci yönetmekte fayda sağlar.

Sınavın ilk 15- 20 dakikası oldukça stresli geçebilir. Kendinize bunun geçici olduğunu hatırlatın. Nefes egzersizleriyle kendinizi rahatlatın ve sınava dönün. Soruları okudukça heyecanınız azalacaktır. Odağınız yalnızca kendinizde olsun, diğerleriyle kendinizi kıyasladığınızda yetiştiremeyeceğinizi düşünebilirsiniz. Oysa herkesin hedefleri, öncelikleri ve amaçları bambaşka. Yalnızca kendi hedeflerinize odaklanın.

Sevgili çocuklar;

Biliyorum zihninizden sizi üzen, kaygılandıran birçok düşünce geçiyor. Sınav sürecinin geçici olduğunu, bu sınavdan kötü sonuç bile alacak olsanız bunun sizin değerinizi etkilemeyeceğini, her süreç gibi bunun da geçici olduğunu kendinize hatırlatmanızda fayda var. Her sınavın telafisi vardır. Yaşam devam ettikçe hep şansımız olacaktır. Şimdiden hepinize başarılar.”

psikolog-tugba-akincidan-lgs-uyarisi.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.