1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Prof. Dr. Ömer Faruk Doğan ile Kars ve Kafkas Üniversitesi üzerine bir röportaj
Prof. Dr. Ömer Faruk Doğan ile Kars ve Kafkas Üniversitesi üzerine bir röportaj

Prof. Dr. Ömer Faruk Doğan ile Kars ve Kafkas Üniversitesi üzerine bir röportaj

Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Doğan ile Kars ve Kafkas Üniversitesi üzerine bir röportaj…

A+A-

-Sayın Hocam üniversitede amaçlarınız nelerdir ?

-Prof. Dr. Ömer Faruk Doğan : Kars ili benim için sadece bir şehri değil, 5000 yıllık önemli bir tarihi de anlatmaktadır. Kars ili Şeyh Ebul Hasan El Harakani Hazretlerinin insana verdiği değeri ve uhrevi kıymetlerini de anlatan bir bölge; ki kendisi Mevlana Hazretlerine de fikir önderliği yapmış bir İslam büyüğümüz olarak düşüncesinde barındırdığı insani duyguları da anlatarak Kars ilini çok daha önemli hale getirmiş, ilimizi ilmen, fennen ve manevi olarak çok üst noktalara taşımıştır. Geçmişine ve geçmişteki büyüklerine yaslanmayan milletlerin yıkıldığı dönemlerde bu öğretiler bizi biz yapmış ve bir tutkal görevi görmüştür.

Tüm Tıp Fakültesi hekimleri olarak Kars’ta yaşayan vatandaşlarımıza kaliteli hizmet için buradayız. Hem erişkin çağ ve hem de çocuk çağdaki kalp hastalıkları olan ve Kars’ta yaşayan vatandaşlarımızın tedavileri çin gerekli alt yapıları en kısa zamanda kurma azmindeyiz. Tabii ki bizim cerrahi uygulamalarımız ve başarılarımız bir ekip işi olmaktan geçmektedir. Üniversite yönetimimizin destekleri ve vatandaşlarımızın da hayır duaları ile inşaallah bu kıymetli üniversitenin Tıp Fakültesi bölümünün hizmetlerini daha kaliteli hale getirmek için tüm bilgi ve birikimlerimizi kullanacağız. Bir süre sonra amacımız ‘’Sağlık Turizmi’’ ile Kars iline katma değer sağlamak olacaktır.

-Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Kars halkına kıymetli hizmetler getirecek midir ?

-Prof. Dr. Ömer Faruk Doğan : Bölümümüzde halen bir profesör, bir doçent ve bir Öğretim Görevlisi doktor olarak hizmet vermekteyiz. Ancak ilerleyen dönemlerde bu akademik kadroyu artırmayı ve daha kuvvetli hale getirmeyi planlıyoruz. Güçlü bir bölüm olarak, Kars halkına kendi alanımızla ilgili önemli hizmetleri sunmaya gayret edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Bir süredir Üniversitemizin Kalp ve Damar Cerrahisi kliniğinde açık kalp ameliyatı yapılmamaktaydı. Şunu belirtmek isterim ki, üniversite ve hastane yönetimimiz başta olmak üzere büyük bir azim ve kararlılıkla önümüzdeki günlerde bu ameliyatları başlatacağız. Konu ile ilgili hemen her gün istişare toplantıları yapmakta, eksikliklerimizi belirleyip hızla tamamlama gayretindeyiz. Bu gayretlerimize büyük destek veren Başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Sami Özcan olmak üzere, Tıp Fakültesi Dekanımız Sayın Prof. Dr. Kemal Sarıca, ve kıymetli Başhekimimiz Dr. Öğretim Görevlisi Yakup Baykuş’a ayrı ayrı şükranlarımı sunmayı bir borç bilirim. El ele bu eksiklikler en yakın zamanda bitirerek, sevk eden bölüm değil çevre il ve ilçelerden hasta çeken bir bölüm olarak her alanda hizmetler vermeye gayret edeceğiz.

-Neler değişecek ?

-Prof. Dr. Ömer Faruk Doğan : Kars halkının kendi kentinden başka kentlere açık kalp ameliyatları için gitmelerine gerek kalmayacak. Her türlü açık ve kapalı kalp ameliyatları ile Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi ameliyatları hastanemizde yapılacak. Böylelikle insanlarımıza adeta eziyet olan il dışı sevkler son bulacak. İmkansızlıklardan doğan açık kalp ameliyatı için hasta sevklerinin getirdiği dezavantajları ve hasta yakınlarının yıpranmalarının önüne geçeceğiz. Bilimsel ve uygulamalı en gelişmiş tıp ruhunu ve çalışmasını Kars halkımızın ayağına getirmekten onur duyan bir akademisyen ve cerrah olarak, ilimizde bilimsel toplantı günleri de düzenlemeyi düşünmekte ve bu konuda çalışmalarımız devam etmektedir.

-Kliniğinizde yapılan işlemler nelerdir ?

-Prof. Dr. Ömer Faruk Doğan : Tüm açık kalp ameliyatları olmak üzere, başta koroner bypass cerrahisi, aort (şah damarı kapağı) ve mitral kapak ameliyatları, Mitral kapak onarımı veya değişimi, Tıkayıcı damar sistemleri cerrahisi, aort (şah damarı) yırtığı ameliyatları, Minimal invaziv dedişimiz (Koltuk altı küçük kesi ile kalp ameliyatları), Kapalı yöntemle (Endovasküler) şah damarı (Aort) ve bacak damarları (periferik arter) cerrahisi, bacak toplardamarının (varislerin) kapalı yöntemle (endovasküler) tedavileri, kalbi doğuştan delik olan hastaların kalp defektlerinin onarımı ameliyatları (Çoçuk Kalp ve Damar Cerrahisi ameliyatları) kliniğimizde yapılmaktadır.

Prof. Dr. Ömer Faruk Doğan Kimdir ?

1970 yılında K. Maraş’ın Elbistan ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Elbistan'da tamamladı. 1988 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlayan eğitimini 1994 yılında bitirdikten sonra, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanlığını tamamladı. Yine aynı üniversitede yan dal uzmanlığı için ‘’Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi’’ uzmanlığını aldı. Hacettepe Üniversitesi'nde uzun süre başasistanlık yaptı. Daha sonra Sağlık Bakanlığının açtığı sınavla ‘’Adana Numune Eğitim Araştırma Hastanesinde’’ Kalp ve Damar Cerrahisi Klinik Şefliğine atandı. Yaklaşık 8 yıl aynı hastanede klinik şefi ve Eğitim Görevlisi olarak çalıştı. Klinik şefliği döneminde altı asistanı uzman olarak yetiştirdi. 2 yılı aşkın süre Seyhan Kalp Hastanesinde Başhekimlik görevini yürüttüm. Ayrıca eğitim ve araştırma hastanesi ile şehir hastanesinde birçok bilimsel ve uygulamalı tıp konularındaki kurullarda başkanlık görevlerini ifa ettim. Bunun dışında ‘’Cumhurbaşkanlığı Sistem Doktorluğunda’’ yaklaşık 5 yıl çalıştım.

Ülkemizin değişik illerinde Kalp ve Damar Cerrahisi kliniğinin kurucusu klinik direktörlüğünü yaptı. Bu yılın Ekim Ayında Kars Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalına profesör ve anabilim dalı başkanı olarak atandı. Evli ve iki erkek çocuk babasıdır.

Bilimsel Faaliyetler:

Hacettepedeki eğitimim ve daha sonra çalıştığım dönemlerde 150 nin üzerinde yurt dışında yayınlanmış olmak üzere 250'nin üzerinde bilimsel çalışmalar yaptım. Literatürde kendi adımla patentini aldığım ‘’iki ameliyat tekniğim’’ ve ‘’kalp damarlarında genişletici etki yapan’’ ve kendi adımla patentli bir solüsyon geliştirdim. Bu solüsyon koroner by-pass ameliyatlarında damarların tıkanmasıunı önleyen bir solüsyon olarak dünya literatürüne geçti.

Ödülleri:

Çoğu yurtdışında olmak üzere Tübitak ta dahil çalışmalarım birçok defa birincilik ödülüne layık görüldü. Amerika-Kanada Kalp ve Damar Cerrahisi Derneğinin düzenlediği bir uluslararası bilimsel kongrede ‘’En Bilim Adamı Ödülüne’’ layık görülerek birincilik ödülü aldım. Aynı zamanda yapmış olduğum birçok bilimsel ‘’Pilot Çalışmalarla’’ dört kez daha ‘’en iyi araştırmacı’’ dalında birincilik ödülleri aldım. Bu çalışmalarımın uluslararası çok ilgi görmesi nedenleriyle ‘’Amerika'da yayınlanan önemli bir bilimsel yayın organı olan ’’The Heart Surgery Forum’’ adlı dergiye iki defa kapak resmi olarak fotoğrafım basıldı.

Gerek ülkemizde, gerekse Amerika ve Avrupa'da birçok konferansta bilimsel sunumlar yaptım ve yönettim. En son Amerika’nın New York şehrinde düzenlenen uluslararası kardiyoloji-kardiyovasküler Cerrahi kongresine başkanlık (Chairman) yaptım.

Bilimsel Kurul Üyelikleri:

Halen birçok bilimsel kuruluşun onur kurulunda çalışmakta ve board üyesi olarak ta hizmet vermekteyim. Merkezi japonya’da olan Geriatric Cardiology dergisinde Editorial Board Member olarak ta hizmet vermekteyim. Yine Amerika Birleşik devletlerinde pek az bilim insanına verilen bir üyelik olan American Society for Echocardiograhy derneği onursal üyesiyim. Bunun dışında ‘’European Society for Cardiovascular Surgery’’ kurulu üyesi olarak ta çalışmaktayım. Ülkemi yurtdışında davetli konuşmacı (Invited Lecturer) olarak birçok defa ttemsi ettim ve halen de etmekteyim. Uluslararası çok önemli iki bilimsel tıp dergisinin editör şefi olarak çalıkşmaktayım. Bunların dışında Webometrix adlı uluslararsı bağımsız bir kuruluşça yapılan bir çalışmada ‘’2016 yılında kalp cerrahisine en çok bilimsel katkı yapan bilim insanı olarak seçildim. Tüm dünyadaki bilim insanlarının bilime yaptığı katkıları, yayınları ve yurtdışındaki makale okunurluk sayılarının istatiki verilerini kapsayan uluslar arası indekslerde en yüksek H ve I indekslerinde yer alan bilim insanları arasında sayılmaktayım.

Sosyal çalışmalar:

Sadece bilimsel alanda değil sosyal alanlarda da ülkeme hizmet vermekteyim. Adana Kahramanmaraşlılar Dernek Başkanlığı yaptım. Aynı yıl merkezi Adana’da olan ‘’Akdeniz K.maraşlılar Derneği Kurucu Başkanı’’ olarak ta görev yaptım. Dernek başkanlığı sırasında birçok sosyal projelerde görev yaptım.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.