1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Polyester kumaş nasıl bir kumaştır?
Polyester kumaş nasıl bir kumaştır?

Polyester kumaş nasıl bir kumaştır?

Tasarım, moda ve iç mekanlar için en popüler kumaş hangisi derseniz? Elbette en başta polyester diyebiliriz. Peki, polyester kumaş nedir? Polyester nedir?

A+A-

Polyester kumaş nasıl bir kumaştır?

Tasarım, moda ve iç mekanlar için en popüler kumaş hangisi derseniz? Elbette en başta polyester diyebiliriz. Peki, polyester kumaş nedir? Polyester nedir?

Polyester (polietilen tereftalat), petrol, hava ve su içeren bir kimyasal reaksiyondan elde edilir. Bu yapay elyaf, saflaştırılmış tereftalik asit (PTA) ve monoteluen glikolden (MEG) oluşur. Polyester termoplastiktir, yani eritilebilir ve yeniden biçimlendirilebilir. Polyester yaparken, kimyagerler polyester peletlerini eritir ve bunları küçük deliklerden (memecikler) geçirmeye zorlar. İplik memelerinin çıkış tarafında, polyester elyaf olarak bildiğimiz sürekli filamentler katılaşır. Deliğin boyutu ve şekli, liflerin şeklini ve çapını belirler. Lifler katı polimerdir; liflerin içinde boşluk yoktur. "Kıtık" adı verilen bu sürekli filamentler, tekstil ve dokunmamış kumaşlarda kullanılmak üzere kesikli elyaflar üretmek için herhangi bir uzunlukta kesilebilir (uzunluk dağılımı yoktur, tüm elyaflar mükemmel homojen olacak şekilde üretilir) veya sürekli olarak bırakılabilirler.

Polyester Özellikleri

Polyester hidrofobiktir. Bu nedenle, polyester kumaşlar teri veya diğer sıvıları emmez ve kullanıcıya nemli ve nemli bir his verir. Polyester elyaflar tipik olarak düşük bir fitilleme seviyesine sahiptir. Pamuğa göre polyester daha güçlüdür ve esneme kabiliyeti daha fazladır. Çevreye duyarlı alıcılar, petrol bazlı ürünlerden türetilen insan yapımı bir elyaf olduğundan, polyester sürdürülebilir kabul edilmez ve biyolojik olarak parçalanabilir değildir.

Polyester Modaya ne zaman girdi?

İlk olarak 1941'de İngiliz kimyagerler tarafından icat edildi.  John Rex Whinfield ve James Tennant Dickson mucitlerden ve 1970'lerde "68 gün boyunca ütü yapmadan doğrudan giyilebilen ve yine de şık görünen mucize bir elyaf “olarak sunuldu.  Tanıtılması sayesinde giderek daha popüler hale gelmiştir.

70'li yıllardan kalma biraz plastik görünümlü takım elbiseler sayesinde polyester ucuz ve rahatsız edici bir kumaş olarak tanındı. Ancak, Saturday Night Fever ve Brady Bunch günlerinden bu yana uzun bir yol kat etti!

Polyester kumaş haline getirildiğinde giysi, mobilya, tekstil ve daha fazlasını oluşturmak için kullanılabilir.

Polyester kumaşın bazı özellikleri nelerdir?

Polyester birçok kimyasala dayanıklıdır. Büzülmeye ve gerilmeye karşı dayanıklıdır ve tekstilde çokça tercih edilmektedir. . Ayrıca kırışmaya ve sıyrıklara karşı dayanıklıdır. Polyester oluşturmak için kullanılan lifler hafif ancak aynı zamanda hafiftir. Lifler kolayca boyanır. Şeklini çok iyi koruyor. Polyester kumaşın bakımı kolaydır ve evde yıkanıp kurutulabilir. Çabuk kuruyan bir kumaş olduğundan, dış mekan kıyafetleri için popüler bir seçimlerden biridir.

Popüler kullanımlar nelerdir?

  • Moda
  • Spor giyim
  • Polarlar
  • Montlar ve anoraklar
  • Ayakkabı
  • Yorgan dolguları (yalıtkan özelliklerinden dolayı)
  • Dikiş iplikleri
  • Yumuşak mobilyalar ve döşemeler
  • Tekstil
  • Bagaj ve diğer çantalar

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.