1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Pınar, 18 Yıldır Karaciğer Nakli Bekliyor
Pınar, 18 Yıldır Karaciğer Nakli Bekliyor

Pınar, 18 Yıldır Karaciğer Nakli Bekliyor

AK Parti Kars Milletvekili Doktor Selahattin Beyribey, partisinin merkez ilçe başkan yardımcısı Mustafa Akçay ile birlikte,18 yıldır Karaciğer nakli bekleyen Pınar Kadirhan’ı yaşadığı Çakmak köyündeki evinde ziyaret etti.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

18 yıldır nakil bekleyen Pınar Kadirhan, doktor olan AK Parti Kars Milleltvekili Selahattin Beyribey aracılığıyla başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Başbakan Binali Yıldırım, Diyanet İşleri Başkanı ve Sağlık Bakanlığı yetkililerine organ bağışı konusunda halkı bilinçlendirmeleri çağrısında bulundu.

AK Parti Kars Milletvekili Doktor Selahattin Beyribey, partisinin merkez ilçe başkan yardımcısı Mustafa Akçay ile birlikte,18 yıldır Karaciğer nakli bekleyen Pınar Kadirhan’ı yaşadığı Çakmak köyündeki evinde ziyaret etti.

Organ bağışının toplumun her kesiminde rağbet görmesi gerektiğini söyleyen Kadirhan, sağlık durumunun her geçen gün kötüye gittiğini söyledi. Ziyaretinden ve şimdiye kadar olan desteklerinden dolayı Milletvekili Beyribey’e teşekkür eden Kadirhan, Kars’ın Ankara’ya uzak olması nedeniyle çıkan fırsatları değerlendiremediğini belirti.

Ambulans uçağın kendisi gibi organ nakli bekleyen binlerce hasta için hayata tutunma adına son derece önemli olduğuna dikkat çeken Kadirhan, çocukluğundan beri karaciğerinin sağ ve sol venlerinde tıkanıklık olduğu söyledi.

Ülkemizin her hangi bir yerinde uygun bir bağışçı çıkması durumunda Kars’ın Ankara’ya uzak olması nedeniyle önüne çıkan hayati fırsatlardan mahrum kaldığını da Milletvekili Beyribey’e anlatan Kadirhan, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Başbakan Binali Yıldırım, Diyanet İşleri Başkanı ve Sağlık Bakanlığı yetkililerine organ bağışı konusunda halkı bilinçlendirmeleri çağrısında bulundu.

Şu ana kadar 4 kez organ nakli çıkmasına karşın Kars’ta oturduğu için zamanında yetişemediğini söyleyen Kadirhan: “18 yıldır karaciğer nakli bekliyorum. Şu ana kadar 4 kez nakil fırsatı çıktı. İlk ikisinde ordaydık. İlkinde karaciğerin boyutu uymadı diğerinde yağlanma vardı. Diğer ikisinde de o an Kars’ta olduğumuz için 6 saat içinde orada olmamız gerektiği için gidemedik, Şimdi de her 2 ayda 3 ayda bir gidip tedavi görüyorum. Şimdi bizim toplumumuzda şöyle bir inanış var. Tabiki topraktan geldik toprağa gideceğiz ama organ nakli konusunda vatandaşlarımız son derece duyarsızlar. Ben başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Başbakanımız Binali Yıldırım, Diyanet İşleri Başkanımız ve Sağlık Bakanlığı yetkililerine çağrıda bulunarak halkımızın organ bağışının günah olmadığı yönünde toplumda duyarlılık oluşturacak açıklamalar ve çalışmalar yapmalarını rica ediyorum. Böylece organ naklinin daha da yaygınlaşacağına ve benim gibi binlerce hastanın hayata bağlanacağına inanıyorum. Ayıca Sağlık Bakanlığının çapraz nakli de yasal hale getirmesini yani hasta yakınlarının biri birlerinin yakınlarına organ bağışlamasını yasal hale getirmelerini de rica ediyorum.” dedi.

BEYRİBEY: “ORGAN NAKLİNDE TORPİL YOK”

AK Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey de Pınar Kadirhan’ı n yıllardan beridir karaciğer nakli beklediğini bildiğini belirterek, uygun bir bağışçı çıkması durumunda her şey için hazır olduğunu söyledi.

Kadirhan’ın Devletin her türlü sağlık hizmetinden yararlandığını söyleyen Beyribey, organ naklinde torpil olmadığını ve sırası gelen herkese uygun koşulların oluşması durumunda transplantasyonun ayrım gözetmeksizin yapıldığının altını çizdi.

Uygun bağışçı çıkması durumuna Pınar’ın en geç 6 saatte orada olması gerektiğini de söyleyen Beyribey: “Organ naklinde torpil yok. Doku bulunduğunda zaman çok önemlidir. Kars Ankara’ya çok uzak bunu biliyoruz. Uygun organ çıktığına elimizden geleni yaparız. Her kuruma gücümüz yettiğince devreye girer ricacı oluruz. Sağlık Bakanlığı yetkililerini ararız ve gerekirse ambulans uçak isteriz. Ben senin durumunun yakından takip ediyorum. Tedavinin ile ilgili olarak zaten bir sorunun yok. “dedi.

ORGAN NAKLİ SUİİSTİMAL EDİLEN BİR KONUDUR

Organ naklinin bazı insanlar tarafından suiistimal edildiğini ve çapraz nakle ise halkın rağbet göstermediğini de Kadirhan’a anlatan Beyribey: “Bende doktor olan bir milletvekiliyim. Çapraz nakillerle ilgili şöyle sıkıntılarımız var. Organ nakilleri çok suiistimal edilen konulardır. Bazen işin içerisine parasal şeyler de geçiyor onun için kanun bu konuya icazet vermiyor. Organ bağışlarını o zamana bırakmamak lazım ama organ bağışı kişinin hakkıdır. Kişiler ölmeden önce organlarını bağışladığına ilişkin resmi beyanda bulunmalılardır. Zaten böyle olursa problem yaşanmıyor. Doktorların insanlara gidip senin annen baban yada yakının ölüyor organlarını diğer hastalara verelim demesi kolay bir durum değildir. Bu yüzden sağken sağlıklı iken organ bağışında bulunulmalıdır. “dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.