1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Pancar alımları dua ile başladı
Pancar alımları dua ile başladı

Pancar alımları dua ile başladı

Kars Şeker fabrikası’nda pancar alımları dua ile başladı

A+A-

Özelleştirme kapsamında olan ve kapanması gündemde tutulan Kars Şeker Fabrikası’nda pancar alım kampanya dönemi dualarla başladı. Açılış töreninin ardından da işçiler “fabrika kapanmasın” diye dua ettiler. 

Kars’ta bacası tüten tek fabrika alan Kars Şeker Fabrikası’nın pancar alımına başlaması nedeniyle fabrika bahçesinde tören düzenlendi. Dualar eşliğinde kurban kesilerek başlayan kampanya döneminde Kars Şeker İş Sendikası Başkanı Ertan Altunoğlu ve işçiler, fabrikanın özelleştirilmemesi için ‘Fabrikamız kapanmasın’ diye alternatif dua etiler. 

Kapatılması planlanan Kars Şeker Fabrikası’nda 2011 yılı kampanya döneminde Kars Merkez, Akyaka ve Tuzluca bölge şefliklerine bağlı 19 köyde 633 çiftçi ailesi, 11.710 Dekar alanda 45 Bin Ton pancar ekimi gerçekleştirdi. Üreticilere ise 6 Milyon 120 Bin TL ödenecek.

Törende konuşma tapan Kars Şeker Fabrikası Müdürü Fikri Cömert, geçtiğimiz günlerde elim trafik kazası sonucu hayatını kaybeden fabrika müdür yardımcısı Erdoğan Yıldırım’ı da rahmetle anarak yaptığı konuşmada, “1993 yılında üretime geçen Kars Şeker Farikasının bu güne kadar Kars’a sağladığı katma değer tüm halkımız tarafından bilinmektedir. Bu sezonda geçmişte olduğu gibi pancar ekici çiftçimizin üretim giderlerini azaltarak, üretici gelirlerinin yükseltilmesi ve nakliyecilerimize sahip olduğumuz tüm imkanları seferber ederek hizmet vermek azmiyle çalışıyoruz.” dedi. 

Şekerin yan ürünü olan yaş küspe ve melasın hayvancılığının lokomotifi olduğuna dikkat çeken Cömert, “Kars Şeker Fabrikası 2011 yılında Kars Merkez, Akyaka ve Tuzluca bölge şefliklerimize bağlı 19 köyde 633 çiftçi ailesine sözleşmeli olarak 11710 Dekar ekmişleridir. Bedeli ödenecek ürün miktarı 45.000 Ton pancar olacağı tahmin edilmektedir. 2011 yılı ürünü 3 bölgemize bağlı 4 alım merkezinde çiftçinin pancarı alınacaktır.” diye konuştu. 

“Merkez kantarına pancarını teslim eden çiftçilerimize nakliye müteahitlerine taşıma için ödenen ücretin yüzde 15 fazlası nakliye ücreti ve nakliye teşvik pirimi ve tazminatı ödenecek. Merkez çiftçilerine ise nakliye tazminatı ödenmesine devam edilecektir” diyen Cömert şunları söyledi:

“Fabrikamızın 2011–2012 pancar kampanyasında pancar bedeli olarak çiftçiye ödenecek miktar, 6 milyon 120 bin TL’dir. Bunun pancar ekiminden tesellüme kadar ayni ve nakdi avans olarak çiftçilerimize 2 milyon 340 bin TL ödemiş olup Nisan ayı sonuna kadar çiftçilerimizin alın teri eve emeğinin karşılığı olarak 3 milyon 780 bin TL ödenecektir. Fabrikamızın 20 Ekim 2011 tarihinde başlayarak günde ortalama 1. 750 ton pancar işlenecek ve kampanya 30 gün boyunca sürecek diyen Cömert, “İşlenecek pancardan tahminen 8.500 Ton şeker, 2200 ton melas, 20 Bin Ton yaş küspe posası elde edilecektir.” dedi. 

Cömert’in konuşmasının ardından ise dua edilerek kurban kesildi. Daha sonra da bu yıl Fabrikaya ilk pancarı getiren ilk 3 kişi; Vural Ablak, Himmet Cihantimur ve Nevzat Yıldırım’a fabrika yönetimi tarafından çeşitli hediyeler verildi. 

Kurban ve kurdele kesimiyle tamamlanan törenin ardından da işçiler bir araya toplanarak hep birlikte “fabrika kapanmasın” duası ettiler.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.