1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Özürlü Bireyin Doğumu Engellenmeli
Özürlü Bireyin Doğumu Engellenmeli

Özürlü Bireyin Doğumu Engellenmeli

Birleşik Sakatlar Federasyonu Başkanı Kenan Özüdoğru ; "özürlü bireyin doğumu engellenmeli."

A+A-

Birleşik Sakatlar Federasyonu Başkanı Kenan Özüdoğru, özürlü bireyin doğumunun engellenmesi gerektiğini söyleyerek bunun da akraba evliliğinin önüne geçilmesiyle mümkün olabileceğini ve akraba evliliğinin engellenmesinin de bir devlet politikası haline getirilmesiyle olabileceğini belirtti.

 

Geçtiğimiz hafta Kars Ardahan Iğdır Vakfı ile birlikte 50 engelli aracının dağıtımı için Kars’ta bulunan Birleşik Sakatlar Başkanı Kenan Özüdoğru, Kars’ın engellilere müsait bir il olup olmadığı, akraba evlilikleri ve özürlü bireyin doğumunun engellenmesi için alınması gereken önlemleri değerlendirdi.

 

Öncelikle özürlü bireyin doğumunun engellenmesi ve akraba evliliğine değinen Birleşik Sakatlar Federasyonu Başkanı Kenan Özüdoğru, “Bize yakın Valilere bakıyorum ya ailesinde özürlü bir bireyi var yada daha önce bu konuda bir yerlerde bulunmuş. Oysa bunun devlet politikası olması gerekiyor. Yani Kaymakamın etrafında özürlü varsa bu konuya çok daha iyi bakıyor, yoksa bakmıyor. Yani yazılı kurallar haline getirilmesi gerekiyor. Ki orada yapılması gereken öncelikli işler vardır. Onun için öncelikli işlerden bir tanesi sakatlardır” dedi.

 

ENGELLENEBİLİR SAKATLIK ENGELLENECEK

 

İki önemli amaçlarının olduğunu vurgulayan Özüdoğru, “Öncelikle özürlü bireyin doğumunu engelleyeceğiz. İkincisi doğmuşsa da bunun hayat standardını yükselteceğiz. Temel ilkemiz şu; Engellenebilir sakatlık engellenecek. Bu devletin işi. Akraba evliliğini engelleyeceksiniz. Bunu da eğitimle engelleyeceksiniz. Ama akraba evliliği yapan çift veya o aile bireyleri şunu bilmeli: en az 1-2 kuşak sakat birey doğma olasılığı çok yüksek. Trafik kazalarını ve iş kazalarını engellersek sakatlığı da engelleriz. Temiz suya önem verirsek sakatlığı engelleriz. Temiz suyu getirirseniz çocuk felcini engellersiniz. Bakınız çocuk felci bayağı fazlalaştı.

 

Türkiye’de resmi rakamlara göre yüzde 10 diyorlar. Bugün Türkiye’de sakat sayısı yüzde 15-16’dır.” diye konuştu.

 

Özüdoğru, toplumsal muhalefetle bu sorunları aşacaklarına inandıklarını da kaydederek, “Onun için gittiğimiz her yerde anlatıyoruz. Umarım akraba evliliği yaparken insanlar oturup düşünürler. Bunları genç anne adaylarına anlatıyoruz. Türkiye’de bakın halen doğumdan gelen sakatlıklar var. Bunun Devlet politikası halinde yürütülmesi gerekiyor. Bu ülkede özürlüler hakkında bir yönetim politikası olması gerekiyor. Özürlülerle birlikte ve beraberce yaşayacağız.”

 

KARS ÖZÜRLÜYE UYGUN BİR KENT DEĞİL

 

Kars’ın özürlüye uygun bir kent olmadığını gördüğünü ifade eden Özüdoğru, “Belediye başkanıyla da bunu görüştüm. Mutlaka kaldırımların, yeni yapılan binaların sakatlara uygun hale getirilmesi gerekiyor. Turizme açık bir kent burası. Bu yapılacakların illaada bizimle alakası yok. Bakın bebek arabası iten bir anne, pazarda eşya götüren bir yaşlı hanımefendinin rahatı için kaldırımları dizayn edin bize bu bile yeter. Otobüsleri satın alırken yaşlı insanların binebilecekleri gibi alın bu bile bize yeter. Önemli olan beraber nasıl yaşayacağımızı anlamamızdır” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.