1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. “Özgür ve tarafsız basın hepimizin güvencesidir”
“Özgür ve tarafsız basın hepimizin güvencesidir”

“Özgür ve tarafsız basın hepimizin güvencesidir”

Kars Kuzey Doğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Küresel Gazeteciler Konseyi Kars İl Temsilcisi Ercüment Daşdelen, 24 Temmuz Basında Sansürün kaldırılışının aynı zamanda Basın Bayramı olarak da anılan Basın Dayanışma Günü dolayısıyla açıklama yaptı.

A+A-

Daşdelen, açıklamasında basının ve basın özgürlüğünün önemine dikkat çekti.

Özgür basının günümüzde öneminin arttığına dikkati çeken Daşdelen, "Artık her insanın bilgiye ulaşma, doğruları öğrenebilme ve kendi fikirlerini ifade edebilme özgürlüğünün en temel hak olduğu görüşü, modern dünyada tartışmasız kabul görmektedir ve özgür, tarafsız basın, demokrasilerin vazgeçilmez yapı taşlarından birisidir" dedi.

Demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurunun özgür basın olduğunu ifade eden Daşdelen, "24 Temmuz II. Meşrutiyet'te 1908'de Anayasa'nın yeniden yürürlüğe girmesinin ertesinde çıkan gazetelerin, gazeteciler tarafından sansür memurlarına verilmeden, gösterilmeden çıkarılmış olduğu bir gündür. 24 Temmuz bir anlamda gerçek gazeteciliğin patlama yaptığı gündür. 25 Temmuz 1908 sabahı dağıtılan gazeteler farklıydı ve uzun yılların ardından ilk kez sansür memurlarının değil gazetecilerin tercihlerine göre basılmışlardı. Bu nedenle 24 Temmuz Cumhuriyet Dönemi'nde Türk basınında sansürün kaldırılması ve basın bayramı olarak ilan edildi" şeklinde konuştu.

Basının sorunlarının demokratik hukuk sistemi içinde çözüleceğine dikkat çeken Başkan Daşdelen, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:  “Ülkemizin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişi ile birlikte, bugüne kadar süregelen mesleki sorunlarımızın gündeme gelerek, çözüm önerilerimizin uygulanması yönünde umut taşımaktayız. Bilindiği gibi ülkemizde medya sektörüne genel olarak baktığımızda, basın özgürlüğünden çalışma koşullarına, mesleki standartlardan elektronik haberciliğe kadar bir dizi sorunun acil çözüm beklediğini görmekteyiz. Türk basını öncelikle, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na ihtiyaç duymaktadır. Gazetecilik Meslek Yasası, teknolojik gelişmeler de göz önüne alınarak günümüz koşullarına uygun şekilde çıkarılmalıdır. Bunun yapılabilmesi, gazetecilerin örgütleri aracılığıyla tartışmalarına ve karşılaşılabilecek sorunların çözümü için ortak görüş oluşturmalarına bağlıdır. Çağrımız; siyasetçilerin, bürokratların, hukukçuların ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu, Küresel Gazeteciler Konseyi ile diğer meslek kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla çalışma gruplarının oluşturulması, kanun teklifi hazırlanması ve Gazetecilik Meslek Yasası’nın ülkemize kazandırılmasıdır. Aynı kapsamda, Türk Ceza Kanunu’nda ve bazı kanun ile yönetmeliklerde yer alan basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddeler değişmelidir. Bu maddelerin değişerek basın özgürlüğünün gerçek anlamda sağlanması, sektörümüz ve ülkemiz için büyük önem taşımaktadır. Basınımıza kendini meşru bir şekilde ifade edebilme ve haber yapabilme hakkının evrensel ölçülerde tanınarak ifade ve basın özgürlüğünün sorun olmaktan çıkması için bu düzenlemelerin yapılması kaçınılmazdır. Her yıl 24 Temmuz’da vurguladığımız gibi sansür, gazetecilerin 24 Temmuz 1908 tarihinde gerçekleştirdiği onurlu direniş sonucu kalkmış, ancak aradan geçen süreçte yapılan çeşitli yasal düzenleme ve baskılarla yeniden gündeme gelmişti. Yukarıda özetlemeye çalıştığımız düzenlemelerin gerçekleşmesi, sansürün de gerçek anlamda kalkmasının önünü açacak ve böylece 24 Temmuz’lar “dayanışma” günü olarak değil, “bayram” olarak kutlanacaktır. Unutulmamalıdır ki; özgür ve tarafsız basın hepimizin güvencesidir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.