1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Oktay AKTAŞ : Kars’ın düşman işgalinden Kurtuluşunun 100. yılı kutlu olsun
Oktay AKTAŞ : Kars’ın düşman işgalinden Kurtuluşunun 100. yılı kutlu olsun

Oktay AKTAŞ : Kars’ın düşman işgalinden Kurtuluşunun 100. yılı kutlu olsun

Oktay AKTAŞ

A+A-

Tarih boyunca hep istilaya uğrayan Kars,1828, 1855 ve 1878’te olmak üzere üç kere Rusların eline geçmesine rağmen bu savaşlarda Kars halkının gösterdiği kahramanca mücadele sonucu kısa sürede kurtulmayı bilmiştir. 

Daha sonra 1878’den 1918’e kadar 40 yıl Rus işgali altında kalan Kars 3 Mart 1918’de yapılan Brest Litovsk Antlaşmasıyla Kars, Ardahan ve Batum vilayetleri Anavatana tekrar kavuştuysa da Ruslarla girilen büyük savaştan sonra Ardahan, Artvin, Batum’la birlikte Kars tekrar Ruslara savaş tazminatı olarak verilmiştir. Ruslar da  Ermeniler ve Gürcülere  bıraktı. Karslılar bu karara şiddetle karşı çıkarak Ermeniler ve Gürcülerle savaştı. 5 Kasım 1919 yılında Kars merkezli Cenubi Garbi Kafkas Hükümeti kurularak daha organize olarak savaş sürdürülmüştür. Bu açıdan da Anadolu’da kurulan ilk cumhuriyet olma özelliğini de taşır Kars. Kars tarihte aynı zamanda Elviya-i Selase’nin merkezidir Kars.

 

Kars, Türkiye’de ismi Türkçe olan ilk ilimizdir. Milattan önceki yıllarda bölgeye yerleşen Karsak Türkleri, bölgeye kendi isimlerini vermiştir. Büyük Selçuklu Sultanı, Sultan Alparslan, 1064’te Kars’ı fethetmiştir. 30 Ekim 1920’de Kazım Karabekir, Kars’ı işgalden kurtarmıştır. Kars, tarihin her döneminde Türk şehri olmuştur.

Kazım Karabekir Paşa: “Anadolu Türklüğün Kalesi,  Kars ise o kalenin kapısıdır.

30 Ekim 1920 yılında Kars’ı Anavatana katan başta Kazım Karabekir ve Halit Karsıalan Paşa  olmak üzere tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Ruhları şad mekanları cennet olsun.

30 Ekim Kars’ın düşmandan kurtuluşunun 100 yılı dönümü kutlu olsun.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.