1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Oktay AKTAŞ kaleme aldı : Azerbaycan’ın Seçimi ve Sayın İlham Aliyev
Oktay AKTAŞ kaleme aldı : Azerbaycan’ın Seçimi ve Sayın İlham Aliyev

Oktay AKTAŞ kaleme aldı : Azerbaycan’ın Seçimi ve Sayın İlham Aliyev

Azerbaycan’ın Seçimi ve Sayın İlham Aliyev

A+A-

7 Şubat 2024 tarihinde  Azerbaycan, devlet başkanını seçmek için sandık başına gidecek. Aralarında Cumhurbaşkanı İlham ALİYEV’in de olduğu seçimde yedi adayda Azerbaycan Cumhurbaşkanı  Sayın ALİYEV ile yarışacak.

Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’in Azerbaycan’daki başarısı; Azerbaycan tarihinde ve Azerbaycanlılar için onu “vazgeçilmez” kılmaktadır. Çünkü Azerbaycan tarihinde 1828 Tarihinde imzalanan Türkmençay antlaşması ile başlayan toprak kayıpları nihayet 2020 yılında yapılan ve  44 gün süren  2. Karabağ Savaşı ile son bulmuştur. Yani 178 yıl sonra Azerbaycan’da kaybedilen toprakları savaşla kazanan ilk ve tek lider oldu. Rahmetli Haydar Aliyev, belki de tüm Azerbaycan tarihinin en çok sevilen liderlerden birisidir. Ölümü, Azerbaycan halkı üzerinde derin bir üzüntü yaratmıştır. Azerbaycan Halkı, Haydar Aliyev’in ardından oğlu İlham Aliyev’i cumhurbaşkanı seçerek onun ideallerini en iyi oğlunun yaşatacağına inanmıştır.

Sayın İlham Aliyev seçildiği dönemde devraldığı çok ağır ve zorlu mirasın altında ezilmedi. Aksine, babası Haydar Aliyev’in vasiyetlerini bir bir yerine getirip Azerbaycan’ın zayıf olan siyasi ve iktisadi hayatını iyileştirip hedeflerine birer birer ulaşarak Azerbaycan’ı bugün bölgesinde ve uluslararası ilişkilerde muazzam bir başarısını konuma getirmiştir. Azerbaycan, İlham Aliyev döneminde görülmemiş bir kalkınma ve ilerleme göstermiştir. Bölgesinde güçlü bir ordu kurulmasını sağlamıştır.  Ekonomisi güçlü olan Azerbaycan; eğitim, sağlık, güvenlik ve vatandaşlık hizmetleri Sayın Aliyev döneminde oldukça gelişmiştir. Yaklaşık 30 yıldır işgal altında olan Karabağ’ı işgalden kurtarıp yeniden inşa işlerine başlamıştır. Şehirleri, köyleri beldeleri yeniden inşa etmiştir etmeye de devam etmektedir. Alt yapı, imar ve teknoloji yatırımları sayesinde Azerbaycan, bölgesinde halkının yaşam kalitesini artıran bir devlet olmuştur. Sayın İlham Aliyev, bu başarılarında hem uluslararası siyasetin bilinen tüm araçlarını ustaca kullanarak elde etmiştir. Bir yandan kendi ordusunu tüm savaş teknolojisi ile donatıp diğer yandan da diplomatik tüm araçları ustaca uygulamıştır. Bu arada ülke içerinde de milli birliği sağlaması ayrı bir başarıdır. Bizzat kendisi tarafından yönetilen 2. Karabağ Savaşı dünya harp tarihinde benzerine çok az rastlanan bir başarıyla 44 gün gibi kısa bir sürede zafere ulaşmıştır. Karabağ artık özgürdür ve Azerbaycan’ın öz vatanına katılmıştır…

Şurası bir gerçektir ki Azerbaycan, gerçek gücüne Sayın İlham Aliyev Cumhurbaşkanı seçildikten sonra kavuşmuştur. Dolayısıyla Azerbaycan Halkı onu oldukça çok sevmektedir. Sayın Aliyev halkına verdiği sözleri bir bir yerine getirmektedir. Bu da onu hem ülkesinde hem de dünyada çok sevilen ve çok başarılı bir lider olmasını sağlamıştır.

Sayın İlham Aliyev, 2. Karabağ zaferi başarısıyla Azerbaycan’ın ebedi “Ali Başkumandanı” olmuştur. İnşallah Azerbaycan halkı 7 Şubatta yapılacak seçimde bir kere daha İlham Aliyev’i Cumhurbaşkanı seçer ve Sayın Aliyev başarılarını devam ettirir.

Oktay AKTAŞ

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.