1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Öğretmenler Günü Kutlandı
Öğretmenler Günü Kutlandı

Öğretmenler Günü Kutlandı

Başöğretmen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ilan ettiği ve her yıl tekrarı yapılan 24 Kasım Öğretmenler Günü yurt genelinde olduğu gibi Kars’ta da törenlerle kutlandı.

A+A-

Kars Valiliği önündeki Atatürk Anıtına çelenklerin bırakılması ardından İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu ile start alan Öğretmenler Günü programı; Kars Halk Eğitim Merkezi Çok Amaçlı Salonu’nda devam etti.

Öğretmenler günü münasebetiyle düzenlenen törenlere Vali Yardımcısı Murat Demirci, İl Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak, İl Müftüsü İlyas Gümüş, Milli Eğitim Şube Müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Öğretmenlik mesleğine yeni başlayanlar adına yeni atanan öğretmen Tuğba Karasu konuşmasına Van depreminde hayatını kaybeden öğretmenlere Allah’tan rahmet kederli ailelerine başsağlığı dileyerek, “23 Ekim’de meydana gelen Van depreminde kaybettiğimiz meslektaşlarımız rahmetle anıyor ve bütün milletimize başsağlığı diliyorum.” dedi.

Öğretmenlik mesleğinin; insanda bir cevher olarak saklı bulunan ve kamunun vicdan diye adlandırdığı bir alan olduğunu belirten Karasu, “Bütün öğretilerin ve dillerin tek bir ağızdan övdüğü öğretmenlik mesleğinin değeri bu meslek var olduğundan beri korunmuş, kabullenmiş ve benimsenmiştir. Öğretmenlik çağın gereğine uyarak sürekli değişen, gelişen ve yenilenen bir meslektir. Eğitim anlayışı artık sürekli sorgulanması gereken dinamik bir süreç halini almıştır. Klasik anlayış geçerliliğini yitirmiş, bireye öğrendiklerini yaşamda uygulayabilme yeteneği kazandırıldığı yeni ve çağdaş bir eğitim anlayışı benimsenmiştir” diye konuştu.

Emekli öğretmenler adına konuşma yapan emekli öğretmen Naim Betos da, Van depreminde hayatını kaybeden öğretmenleri unutmadıklarını ve saygıyla andıklarını ifade ederek, Öğretmenliğin insanlık tarihinin en önemli ve saygın mesleği olduğunu vurguladı.

Betos daha sonra şöyle konuştu:

“Öğretmen insanları eğitmeyi, eğitirken öğretmeyi meslek edinen, eğitim kurumlarında çocuk ve gençlere rehberlik ederek yön veren ve onları yaşama hazırlayandır. Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasından sonra 24 Ekim 1923’te Cumhuriyeti kuran Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk askeri, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda birçok yenilik başlatmıştır. Bu yeniliklerden biri de 1 Kasım 1928 tarihinde çıkarılan 1353 sayılı kanunla okur yazar sayısının artırılması konusundaki seferberliktir. 24 Kasım 1924 tarihinde açılan millet mekteplerinde yaşlı, genç, çocuk, kadın olmak üzere herkese okuma yazma öğretilmeye başlatılmıştır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Baş Öğretmenliği kabul tarihi olan 24 Kasım günü 1981 yılından bu güne Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. ‘Öğretmenler cumhuriyetin fedakar öğretmen ve terbiyecileri, yeni nesli sizler yetireceksiniz. Yeni nesil sizin eseriniz olacaktır’ diyerek gelecek nesli öğretmenlere emanet eden Baş Öğretmen Mustafa Kemal Atatürk çağdaş ve demokratik bir toplum oluşturmak adına en büyük sorumluluğu öğretmenlerimize yüklemiştir. Bu büyük yükü taşıyan bütün öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutluyorum:”

Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak ise şunları söyledi; “Bugün Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Millet Mektepleri Baş Öğretmenliği’ni kabul buyurdukları tarihi bir gündür. Böylesine anlamlı bir günün Türk öğretmenlerine gün olarak armağan edilmiş olması fevkalade önemli, önemli olduğu kadar da gurur verici olduğu şüphesizdir. Bu nedenle bugün öğretmenler olarak sonsuz bir coşku ve gurur taşıyoruz. Osmanlı Devleti’nin iç ve dış gelişmeler arasında yıkılması sonucu ülkemiz müsterip güçler tarafından işgal edilmiş, hür ve bağımsız yaşama irademize son verilmek istenmiştir. Ancak büyük milletimizin bağrından çıkardığı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile milli mücadele başlatılmış, milli mücadelenin zaferle sonuçlandırılmasının ardından da yeni Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulmuştur. Cumhuriyetimizin bu günlere gelmesinde öğretmenlerimizin eğitim ve öğretimlerdeki başarılarını göz ardı etmek mümkün değildir. Bu sebepledir ki Mustafa Kemal Atatürk, ‘Eğitim ve eğitimciden mahrum olan toplumlar millet vasfını kazanamamış ayrı ayrı insandırlar’ sözleri ile öğretmenlerin millet olma hususunda bulundukları yeri ortaya koymuştur.”

Mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin And içme töreninin ardından Öğretmenler Günü için düzenlenen resim ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilerin hediyeleri verildi. Program daha sonra öğretmenlere yönelik şiirlerin okunması ve Türk Halk Müziği Öğretmenler Korosu’nun koro dinletisi ile son buldu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.