1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Öğretim Yardımcılığında Geçici İstihdam Sorunu
Öğretim Yardımcılığında Geçici İstihdam Sorunu

Öğretim Yardımcılığında Geçici İstihdam Sorunu

AK Parti Kars Milletvekili Mehmet Uçum’un “Öğretim Yardımcılığında Geçici İstihdam Sorunu” başlıklı basın açıklaması;

A+A-

​2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu, Lisansüstü öğrenim başlıklı 50. Maddesinin (d) fıkrası uyarınca üniversitelerin Araştırma Görevlisi kadrolarında çalışan kıymetli genç bilim insanlarının kangren olmuş güvencesiz çalışma sorununa ilişkin kalıcı bir çözüm bulunması gerekiyor.

Bu kapsamda Yükseköğretim Kurumu tarihinde ilk defa bir girişimde bulunarak 29 Mayıs 2015 gününde toplanan genel kurulunda bu konuyu gündemine taşıdı. Bu kadrolarda çalışan araştırma görevlilerinin aynı kanunun 33/a maddesinde düzenlenen kadroya geçirilmeleri hususunda karar alındı. İşbu kararın uygulanması için YÖK “Bu kararların 01.09.2015 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanmasına karar verilmiştir” denerek Üniversitelere 4 ay süre verdi.

YÖK Genel Kurulunun bu kararı , sorunu kısmi bir çözüm bulmak bakımından önemli bir adım olmakla beraber, sorunu tamamen ortadan kaldıramayacağı anlaşılıyor. YÖK’ün bu kararına rağmen bazı üniversitelerin halen 50/d’li kadrolara araştırma görevlisi alım ilanının yayında olması da bu statüde çalışanları endişelendiriyor.

Bize göre 29 mayıs 2015 tarihli YÖK Genel Kurul Kararının, Üniversitelerce hiçbir 50/d’li genç bilim insanının mağdur etmeyecek şekilde ivedi olarak uygulanması zorunludur. Bununla birlikte sorunun kesin çözümü için 50/d maddesinin kaldırılmasını, 50/d’li genç bilim insanlarının aynı kanunun 33/a kadrolarına atanmasını ve 2015 yılında 50/d’li kadroda olduğu için işlerine son verilenlerin de 33/a ‘ya geçmeleri için yasa teklifi tarafımızca hazırlanıyor. Bu teklifin, iç süreçten geçtikten sonra diğer partilerin katılımına açılması planlanıyor. Umut ediyorum ki diğer partilerde bu konuya parti siyaseti dışında bir yaklaşım gösterirler ve kesin çözüm için birlikte adım atılır. Ayrıca sözleşmeli çalışan tüm akademik personelin bu statüden kaynaklı sorunlarının tespiti ve çözümü konusunda bir çalışma başlattığımızı da bu vesile ile belirtmek isteriz.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.