1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. O mezar taşlarının sırrı ortaya çıktı
O mezar taşlarının sırrı ortaya çıktı

O mezar taşlarının sırrı ortaya çıktı

Kars Baraj Gölünün su tutması nedeniyle boşatılan eski adı Meliköy olan Boğazköy’de, 93 Harbi'nden kaldığı şeklinde bilinen iki Rus anıt mezar taşının, aslında o dönemlerde Kars’ta yaşayan savaş karşıtı iki Malakan’a ait olduğu ortaya çıktı.

A+A-

Kars Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Araştırmacı - Yazar Vedat Akçayöz, Kars Havadis Gazetesinden Tacettin Durmuş’a yaptığı açıklamada; Melik köyündeki iki mezar taşının o dönem Kars’ın varlıklı ve ileri gelen Malakanlarından Kara İvan’ın babası olan ve 7 Nisan 1934’te ölen Stefan Guryeviç Samarin (üzeri yazılı olan) ve amcası Vasili Stepanovich Samarin’in mezar taşları olduğunu belirtti.

Akçayöz, söz konusu mezar taşlarının altında yatan Stefan Guryeviç Samarin ile kardeşi Vasili Stepanovich Samarin’in torunları olan ve o dönem Kars’ın Çakmak Köyünde yaşamış Nikolay Dimitrow ile Uzun Zaim Köyünde yaşamış Pavel Samarin’in, 2013 yılında Rusya'nın Stavrapol kentinin Levakumskoe yerleşkesinden Kars’a geldiklerini ve kendisini de ziyaret ettiklerini söyledi.

Akçayöz, Pavel Samarin ve Nikolay Dimitrow’un mezar taşı üzerindeki yazıyı araştırmacı yazar Ludmila Denisenko’ya tercüme ettirdiğini de belirterek, hatta yazılı olmayan mezar taşının define avcıları tarafından devrildiğini, mezarın da altın aramak için kazıldığını birşey bulamadıkları için öylece bırakıldığını da ifade etti. Akçayöz, yıkılan mezar taşını Pavel Samarin ve Nikolay Dimitrow ile birlikte traktör marifetiyle düzelterek aynı yere tekrar konulduğunu da belirtti.

Akçayöz, yazılı olan mezar taşının üzerinde ise “Ölülerin Allah’ın evladının sesini duyacakları ve o sesi duyar duymaz canlanacakları gün geliyor ve o gün gelmiştir. Burada Allah’ın iradesiyle 7 Nisan 1934’te vefat eden Stefan Guryeviç Samarin’in bedeninin külleri dinleniyor. Bedeninin külleri huzur içinde kalsın. Unutulmaz koca babamız, baş meleğin borusunu öttüreceği o sevinçli sabaha kadar rahat uyu” yazılı olduğunu belirtti.

Akçayöz, “Annem Sara ve Malakankar” kitabında her iki mezarın kimlere ait olduğunu ve mezar taşlarının birisini üzerinde ne yazılı olduğunu da ayrıntılı olarak ifade ettiğini dile getirdi.

Kars Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Araştırmacı Yazar Vedat Akçayöz, mezar taşları ile ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada, “Söz konusu mezar taşları ile ilgili olarak beni birçok arayan oldu. (Amerika’dan Malakan araştırmacısı ve tarihçisi Andrei Conovaloff’idi. Arayanlar mezar taşlarının 93 Harbinde savaşan Ruslara ait olmadığını ve iki mezar taşının o dönem Kars’ın sevilen, varlıklı ve ileri gelen Malakanlarından Kara İvan’ın babası Stefan Guryeviç Samarin ve amcası Vasili Stepanovich Samarin’in mezar taşları olduğunu söylediler. Ben de 2015’te basılan “Annem Sara ve Malakanlar” kitabım için araştırmalar yaptığım sırada Pavel Samarin ve Nikolay Dimitrow, Rusya’nın Stavrapol bölgesinin Levokumskoe bölgesinden Kars’a gelmişlerdi. Birlikte mezar taşlarının bulunduğu Meliköy’e gittik ve mezarları ziyaret ettik. Mezar taşının devrilmiş olduğunu görünce mezar taşının yanı başına oturup çok üzülüp ağlamaya başladılar. Sonrada mezarı böyle bırakamayız deyip köyden bir traktör getirerek taşı düzelterek yerine yerleştirdiler. Burada define olması mümkün değil. Hatta edindiğimiz bilgilere göre bu iki mezar su tutmaya başlayan Kars Baraj Gölü altında da kalmayacak. O zaman da ben mezar taşlarının fotoğrafını çekmiş ve kitabımda da ayrıntılı olarak yazmıştım. Ayrıca ben 2008 yılında da Rusya’ya gitmiştim. Orada Malakanların Kars’tan başka ülkelere göçmeden önce Kars’ın ileri gelenlerinden bir olan hatta Çakmak Köyü, Uzunzaim köyündeki değirmenin de sahibi olan yardımsever ve zengin biri olan Kara İvan’ın, Rusya’ya gitmesi çok hazin oldu. Rusya’da ona casus muamelesi yapıp dışladılar, oda inşaatlarda bekçilik yaparak geçinmeye çalıştı. Yani Türkiye’de zengin iken Rusya’da horlandı ve yoksulluğa düşmüştü. Sonradan Burgun Madjari köyümde öldüğünü öğrenince mezarını ziyarete gittim. “ dedi.

o-mezar-taslarinin-sirri-ortaya-cikti-(7)-001.jpgo-mezar-taslarinin-sirri-ortaya-cikti-(6)-001.jpgo-mezar-taslarinin-sirri-ortaya-cikti-(10).jpg

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.