1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. O duvar, Gazeteci Yazar İsmail Saymaz’ı da şaşırttı
O duvar, Gazeteci Yazar İsmail Saymaz’ı da şaşırttı

O duvar, Gazeteci Yazar İsmail Saymaz’ı da şaşırttı

Sık sık gazetemizde gündeme getirdiğimiz 12 Havariler Kilisesi’ni çevreleyen ve yıkılmak üzere olan tarihi duvarın ihmal edilmiş hali, Gazeteci Yazar İsmail Saymaz’ı şaşkına çevirdi.

A+A-

İlimizi ziyaret eden İsmail Saymaz, Kars Kalesi ve çevresindeki tarihi ve kültürel varlıkları gezerken yıllarca ihmal edilmiş olan, yerli ve yabancı ziyaretçiler için tehlike oluşturan 12 Havariler Kilisesini çevreleyen duvarın pansuman tedbirler alınmış halini sosyal medya hesabından paylaştı.

Tarihi duvarın içler acısı halini fotoğraflayan Gazeteci Saymaz, yetkililere çağrıda bulunarak, “Kars’ın en turistik yerinde, tarihi Evliya Camisi’nin yanı başındaki bu sur duvarını paslı borularla ayakta tutmak, serhat şehrimize yakışmamış. Lütfen tarihimize özen gösterelim” şeklide ifadelerle sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Kars Kalesinden çektiği fotoğrafların altına da “İçim ürperiyor ya Kars’ta yoksan, Kars’tan merhaba. Sevgili arkadaşım @bahaerdogdu ‘nun izbelelikten eski ihtişamlı günlerine döndürdüğü Katerina Sarayı Otel’deyiz. Önümüzden Kars çayı akıyor. Kars’a yolunuz düşerse mutlaka uğrayın! Tarihi Kars Kalesi’nin burcundan Kars şehri” gibi ifadeler yazan İsmail Saymaz, paylaşımlarında yetkileri de etiketledi.

Öte yandan sık sık gazetemizde ve yerel basında “Tarihi duvar, turistler için tehlike oluşturuyor” şeklinde haber yapmamıza rağmen bir türlü el atılmayan tarihi duvar ilimizi ziyaret eden misafirleri şaşırtmaya devam ediyor.

Gazeteci İsmail Saymaz’ın da paylaşımının ardından daha sık sık yaptığımız haberi bir kez daha yetkililerin dikkatine; ”Evliya Camisinin hemen karşısında bulunan ve camiye dönüştürülen bin yıllık 12 Havariler Kilisesini çevreleyen duvar, her gün bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı misafirler ile özellikle çocuklar için büyük tehlike oluşturuyor.

Yıllardır yıkılmak üzere olan ve birkaç destekle derme çatma bir şekilde güçlendirildiği sanılan tarihi özelliyi bulunan kısmen yıkılan duvar, tarihi ve kültürel dokuya aykırı bir şekilde her gün görücüye çıkıyor. Bölgeyi ziyaret eden turistler tarafından da hayretle izlenen manzara, yetkililerin dikkatini bu güne kadar çekmediği gibi, tarihi değeri olduğu da dikkate alınmıyor.

Geride bıraktığımız yaklaşık 10 yılda, Kars Kalesi ve çevresi, tarihi hamamlar, taş köprü, Beylerbeyi Sarayı, Evliya Camisi ile 12 Havariler Kilesinin bulunduğu alanda yapılan çevre düzenlemesi ve restorasyonlar dışında bırakılan duvara da bir an önce el atılması gerekiyor. 12 Havariler Kilisesi ve yanında bulunan yine kaderine terk edilmiş ve yıllardır sahibini arayan Papazın Evini çevreleyen ve aynı dönemde yapılan duvar, restore edilerek güçlendirildiği taktirde tarihi doku daha da zenginleşmiş olacak. Kars’a ayak basın ziyaretçilerin ilk olarak gezdiği bölgede her kesin dikkatini çeken bu çarpıklık, şehrin kadim dokusuna da yakışmıyor. Aynı zamanda 12 Havariler Kilesi ve Papazın Evini çevreleyen duvarın çevresi de harabe gibi yine tarihi doku içerinde bulunuyor. Yıllar önce istimlak edilerek gecekonduların yıkılmasının ardından olduğu gibi bırakılan alana da bir an önce el atılarak değerlendirilmesi de önem arz ediyor.” Şeklinde sunuyoruz.

o-duvar,-gazeteci-yazar-ismail-saymaz’i-da-sasirtti-(2).jpgo-duvar,-gazeteci-yazar-ismail-saymaz’i-da-sasirtti-(6).jpgo-duvar,-gazeteci-yazar-ismail-saymaz’i-da-sasirtti-(5).jpg

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.