1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. NEŞE DOSTER’İN “GURBETTEN KARS’A GÖNÜL KÖPRÜSÜ” BAŞLIKLI YENİ KİTABI YAYIMLANDI
NEŞE DOSTER’İN “GURBETTEN KARS’A GÖNÜL KÖPRÜSÜ” BAŞLIKLI YENİ KİTABI YAYIMLANDI

NEŞE DOSTER’İN “GURBETTEN KARS’A GÖNÜL KÖPRÜSÜ” BAŞLIKLI YENİ KİTABI YAYIMLANDI

Kars Özlemiyle Yazılan Bir Memleket Güzellemesi...

A+A-

Sezai YAZICI

[email protected]

Karslı yazar Neşe Doster’in son dönem yazılarından oluşan Gurbetten Kars’a Gönül Köprüsü adlı 11. kitabı geçtiğimiz günlerde raflardaki yerini aldı.

Eğitimci kimliği ile yakından tanıdığımız Doster, adını ülke ölçeğinde duyurmuş çok yönlü bir edebiyatçı. Gerek kadın sorunlarıyla ilgili yaptığı çalışmalarla gerek Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde verdiği derslerle gerekse  www.gercekgündem.com’daki yazılarıyla geniş kitlelere ulaşıyor, konferanslar veriyor, düşüncelerini değişik düzlemlerde dile getiriyor.

Neşe Doster bir memleket sever. Kars’tan söz edince lafı ağzında düğümlenir, gözleri dolar… Onun Kars’a dair duygu dolu ruh halini “Kars Memleketim Benim” (2005), “Yarım Kalan Bir Öykü” (2008), Yüreğim Kars’ta Kaldı” (2011) kitaplarında buluruz.

Doster, yeni kitabının önsözünde okura şöyle sesleniyor: “Evde Neşe, üniversitede Karslı Neşe, okulda Neşe Hoca, yayın dünyasında Neşe Doster olarak birbirini besleyen ve büyüten yanlarımla yeni bir Kars kitabıyla karşınıza çıkmak ağır bir duygusallık yüklüyor bana. Neden derseniz? Ben yazarak sözümde durdum, okuyarak sözünün arkasında durma sırası sizde..”

Yazar kitabında dört önemli günün belleğinde bıraktığı derin izler üzerinden yürüyor. Ve şu tarihleri sıralıyor (s. 27-30).

1. 30 Ekim 1920 Kars’ın kurtuluşu,

2. 29. Ekim 1923 Cumhuriyetin ilan.

3. 6 Ekim 1924 Atatürk’ün Kars ziyareti.

4. 10 Kasım 1938 Atatürk’ün aramızdan ayrılışı.

Kars’ın yakın tarihi açısından büyük önem taşıyan bu günler temelinde, Neşe Doster bize evinde, çevresinde ve okullarındaki tanıklıklarını; çocukluğunu ve gençlik yıllarını anlatılıyor.  Kimi zaman yollamalar yaparak Kars’ın caddelerinde gezdiriyor, sinemalarına götürüyor. Kimi zaman kentin iklimine, doğal güzelliklerine, toplumsal ve kültürel yaşamıma değiniyor; arkadaşlarını, dostlarını ve kahramanlarını tanıtıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.