1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Müzakere ve Çözüm Derneği Özel Gündemi
Müzakere ve Çözüm Derneği Özel Gündemi

Müzakere ve Çözüm Derneği Özel Gündemi

Müzakere ve Çözüm Derneği, güneydoğu özel oturumunu gerçekleştirdi.

A+A-

Müzakere ve Çözüm Derneği'nin şubat ayı toplantısı Ankara Çukurambar'daki bir restorantta gerçekleştirildi.

Toplantıya, 23. Dönem AK Parti Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Müzakere ve Çözüm Derneği Başkanı ve Kanal 5 Genel Koordinatörü Atıf Özbey, Dernek Yönetim Kurulu üyeleri, Dernek Üyeleri ve davetliler katıldı.

Toplantıda Kürt sorunu, çözüm süreci ve güneydoğudaki operasyonlar detaylı bir şekilde masaya yatırıldı.

23. Dönem AK Parti Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen de konuşmasında, çözüm süreci ve operasyonlarla ilgili açıklamalarda bulundu. İşte Ekmen'in konuşmasında öne çıkan satır başları;

"AK Parti sadece Kürt sorunuyla ilgilenen bir parti değildir”

AK Parti şüphesiz sadece kürtlerle ilgilenen bir parti değildir. AK Parti'nin temel yaklaşımı jöntürkler ve ittihat ve terakkici bir zihniyetten beslenen, Osmanlı'nın dağılma sürecinin doğurduğu bir akli durumu, bir fikri hayatın ve ittihat ve terakkici kadroların egemen olduğu kişilerin kurguladığı bir cumhuriyet Türkiye'si var ve bu bir üniter devlet, bir üs devlet ve bu kendi içerisinde çok ciddi problemler ve hastalıklar taşıyan bir anlayış. Bu anlayış sadece Kürtleri değil, Kürtlerle birlikte dindarları, gayrimüslimleri ve alevileri de öteki kabul eden makbul vatandaş tanımı içerisine almayan ve onlara dahil de sistemli sürekli ve dayanağını anayasadan alan, dayanağını devletin bütün temel kodlarında alan bir dışlama, yok sayma dönüştürme ve ötekileştirme politikalarını tespit etmişti. AK Parti ve bu 4 gruba yönelik bir de toplumun dışladığı bir probleme dönüştürdüğü Romanları ekledi. Yani Kürtler, dindarlar, aleviler, gayrimüslümler ve romanlar... Şimdi 2002'den bu yana parti programı dahil bütün temel metinlere bakın bu 4 artı 1'i bir arada görürsünüz. Bütün seçim bildirgelerine bakın bu 4 artı 1 ile ilgili ifadeleri görürsünüz. Hükümet programlarına bakın görürsünüz. Ve en önemlisi mecliste yapılan yasama faaliyetlerine bakın yine bir arada görürsünüz.

Terör zararlarının tanzimi

2004 yılında AK Parti, aynı yıl içerisinde terörden doğan bütün zararların tazminine dair bir yasa çıkartmış. Bununla ilgili yapılan ödemeler 10 Milyar lira'yı geçti ve bu AHİM baskısıyla çıkan bir yasa değildir çünkü AHİM'de var olan 3000 dosya varken bu yasadan faydalanan aile sayısı 300 bini bulmuştur.

“PKK Kürtlerin haklarını değil, bölgede hakimiyet istiyor”

Bugün siz PKK ile oturacak olsanız sizden Kürtlerin temel hak ve özgürlüklerini anayasal vatandaşlığı, ana dilde eğitimi değil otoriteden ne kadar pay alacağını, Suriye'den ne kadar hisse alacağını vs. konuşacaktır. Dolayısıyla bu gelinen nokta, aslında Türkiye'nin demokratikleşme serüveninin dışında yepyeni dinamiklerle ortaya çıkan bir durumdur. PKK şartlarda öyle dayatmıştır ki bir yandan IŞİD karşıtı bir görüntüyle Avrupa Birliği'nde, Brüksel'de ve Washington'da meşruiyet sağlarken, Esat'la işbirliği üzerinden Tahran, Şam, Moskova ve Bağdat'ta bir meşruiyet sağlamaktadır. Vekalet savaşlarının Türkiye ayağını yürütmektedir.

“Bölge halkı hendek siyasetine destek vermedi”

Bölgedeki Kürt halkı PKK'nın kendi kapısında savaşmasını kabul etmedi, direnemediğinde orayı terk etti. Bugün artık örgütün hendek savaşı yürüttüğü mahallelerde sivil sayısı kendi olağan rakamın yüzde 5'in altına düşmüş durumda.

“Uzun vadede PKK karlı çıkabilir”

Devletle PKK arasındaki makası açan husus her neyse 3 yıl sonra, 2 yıl sonra, 4 yıl sonra bu ağır tablonun neticesinden karlı çıkan örgüt olma ihtimali yüksektir. Kısa vadede de karı, Rusya'dan, İran'dan iyi bir iş görüyor. Neyse bu işin karşılığı, bunu kat be kat ekonomik olarak, alan hakimiyeti olarak alacaktır.

Terör örgütü PKK, sokaktaki cenazeleri ve bodrumda yaralı krizi üzerinden bir insani kriz yaratarak Kürtleri tahrik etmek ve sokağa dökmek istedi ama bu da karşılık bulmadı.

Avrupa ve ABD'den gelen genel açıklamalar da Türkiye'yi destekler yönde. Bu durum örgütün eylem tarzları itibariyle, kendilerine dair ilave bir negatif bir algının doğmasını istemiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.