1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Müdür Aydın asırlık okulda incelemede bulundu
Müdür Aydın asırlık okulda incelemede bulundu

Müdür Aydın asırlık okulda incelemede bulundu

Dün gazetemizde yayınlanan “Kars’ta asırlık okul yardım bekliyor” başlıklı haberin ardından, İl Milli Eğitim Müdürü Aydın Acay, tarihi İsmet Paşa İlkokulu’nda incelemelerde bulundu.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Vali Türker Öksüz’ün de talimatı üzerine Şube Müdürü Osman Urlunç ve diğer yetkililer ile birlikte okul çevresinde incelemede bulunan Müdür Aydın, okulun duvarlarını ve çevresini saran ağaç ve çeşitli bitkilerin zarar verip vermediğini araştıracaklarını söyledi.

Haberde ileri sürüldüğü gibi okulun duvarlarına yakın ağaçlardan sadece bir tanesinin binanın temeline zarar verebileceğini düşündüklerini belirten Aydın, gerekli teknik incelemelerin ve önlemlerin yapılacağını açıkladı.

Bol yağışlı geçen yaz mevsiminde okulların da tatil olması nedeniyle bina yerleşkesinin çevresinde bitki çeşitliliğin arttığını da belirten Müdür Aydın, okul çevresinde gerekli temizlik ve bakım çalışmalarının yapılması için okul idarecilerine talimat verdi.

Okul çevresini saran bitkilerin binanın zeminine yakın bölümlerindeki rutubeti arttıracağını öğrendiğini de ifade eden Milli Eğitim Müdürü Aydın Acay, sadece İsmet Paşa İlkokulu’nda değil il genelindeki tüm okulların açılmadan önce bakım ve onarımlarının yapıldığını gazetemize açıkladı. Müdür Acay, konu ile ilgili olarak Vali Türker Öksüz’e de bilgi verdiğini bildirdi.

TARİHİ İSMET PAŞA İLKOKULU HAKKINDA:

Kars şehri Doksan Üç Harbi de dediğimiz 1877-1878 Türk – Rus harbine kadar 24.000 nüfusa sahip bir ilmiş. Bu nüfusun yaklaşık 1500’ ünü Hıristiyan ve Ermeni, geri kalanı ise Türkler oluşturuyormuş. Kars’ da din ve okuma yazma eğitimi veren 2 – 3 tane sübyan mektebi (İlkokul) ve din adamı yetiştiren, birçoğu da vakıf olan medrese varmış. Bunlardan 4 tanesi şehirdeymiş.

Ayrıca memur olmayı sağlayan çağdaş bilgiler öğreten ‘Rüştiye’ (Ortaokul) varmış. Kars 1828’ den sonra sancak olup Mutasarrıf (vali) ile idare edildiğinden Kars, Erzincan Bayburt, Bingöl, Ağrı, Erzurum vilayetine bağlıymış. Bu yüzden sadece Erzurum’ da ‘İdadi’ denilen bir lise bulunmaktaymış.

Azınlık olan Ermenilerin şimdiki üçler mahallesinde bir ilkokulu varmış. Doksan üç savaşında, Osmanlı devletimiz yenilince, 3 Mart 1878’ de İstanbul’ da imzalanan Ayastafanos (Yeşilköy) Antlaşması ile Ruslarla barış imzalandı. Bu antlaşmaya göre savaş tazminatı yerine; Kars, Ardahan, Batum, Doğubayazıt ve Dobruca Ruslara bırakıldı. 3 Mart 1878’ de yapılan Ayastafanos Anlaşması’ndan sonra bu bölgelerde yaşayanlar göçmeye zorlandı. Bu yüzden Kars’ ta 50-60 kadar ev kaldı. Ermeni ve Ruslar çoğunlukta olmakla beraber Malakanlar da vardı. Şehirde çoğunlukta olan Ruslar, Türk mallarını ele geçirerek (Türk köylülerinden aldıkları çarşaf, sabun, şeker, vs.) belediye idaresini de ele aldılar. 1064 yılında Selçuklu fethinden beri cami (Kümbet Cami) olan Oniki Havari (Hz. İsa’ ya inanan oniki aziz) adına yapılmış eski Gregoryen kilisesini de; Rus – Ortodoks Metropollüğü (Başpiskoposluk) yaptılar. Yanına bir çan kulesi ve metropol lojmanı yaparak çan ve haç asmışlar. 1882’ de bahçe duvarını çevirmişler.

Ermeniler ve Katolikler ise; Taşköprü ve güney batısında bulunan beton Frenk kilisesini yapmışlar. Ayrıca Ermeniler şimdiki İsmet Paşa mektebi arsasını alarak burada bir kilise yapmak istemişler. Fakat Rus kanunlarına göre Metropol’ ün 750 metre aşağısında başka bir mezhebin kilisesinin olamayacağından Ruslar buna engel olmuştur. Ermeni kilisesini şimdiki belediye hamamının yerine yapmışlar.

Kilise olarak tasarlanan arsa üzerine 1886 – 1888 yılları arasında İlk-orta-lise bir arada olan bir okul yapıldı. 30 Ekim 1920’ de Kars düşman işgalinden kurtuldu. Bu son kurtuluş üzerine Kazım Karabekir Paşa şehit çocuklarını ve kimsesiz erkek çocuklarının faydalanmasını istediğinden, burası köy-yatılı mektebe dönüştürüldü.

1926 yılında adı ‘İsmet Paşa’ oldu. Kars’ın ve Türkiye’nin yetiştirdiği ünlü tarihçimiz Prof. Dr. Fahrettin KIRZIOĞLU, 4 ve 5’inci sınıfı burada okumuş 1928 yılındaki ilk mezunlardandır.

1991 yılı Mayıs ayında içerisi sökülerek yeniden restore edilen okulumuz 1994 sezon başında yeniden eğitim-öğretime başlamış ve ‘İSMET PAŞA İLKÖĞRETİM OKULU’ olmuştur.

2012-2013 eğitim-öğretim yılı itibari ile ‘İlkokul’ olarak düzenlenmiştir.

mudur-aydin-asirlik-okulda-incelemede-bulundu-(1).jpgmudur-aydin-asirlik-okulda-incelemede-bulundu-(2).jpgmudur-aydin-asirlik-okulda-incelemede-bulundu-(3).jpgmudur-aydin-asirlik-okulda-incelemede-bulundu-(4).jpgmudur-aydin-asirlik-okulda-incelemede-bulundu-(5).jpgmudur-aydin-asirlik-okulda-incelemede-bulundu-(6).jpgmudur-aydin-asirlik-okulda-incelemede-bulundu-(7).jpgmudur-aydin-asirlik-okulda-incelemede-bulundu-(8).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.