1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Milli Eğitim’de durum değerlendirmesi
Milli Eğitim’de durum değerlendirmesi

Milli Eğitim’de durum değerlendirmesi

Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış, şube müdürleri, okul müdürleri ve öğretmenlerin katılımıyla Halk Eğitim merkezi Çok Amaçlı Salonu’nda düzenlenen yılın değerlendirmesi toplantısında eğitim ve öğretimdeki son durum masaya yattırıldı.

A+A-

Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış, burada yaptığı konuşmada, “Her dönemin sonunda bir toplantı yapıyoruz. Niye? O dönemi ve eğitim öğretim yılını değerlendirme açısından Ne yaptık? Neyi güzel yaptık? Neyi eksik yaptık? Neyi nasıl yapmalıydık? Bunları tartışıyoruz. Güzel yaptıklarımızı daha güzel devam ettirme adına, eksik yaptıklarımızı, yanlış yaptıklarımızı bir daha yapmayalım diye değerlendirmeler yapıyoruz. Gerçekten başarılı bir eğitim öğretim yılını geride bıraktık. Başarı deyince maalesef birilerinin hep takıldıkları yer akademik başarı. ‘İlde kaçıncısınız?’ Hemen onu soruyorlar. Bu başarı kıstaslarının bir bölümü. Ama biz bu bölümde de başarılı olacağız. Beklentimiz yüksek. Ama diğer bölümlerin bir çoğunda başarılı bir dönemi geride bıraktık.” dedi.

Alkış, “Ulusal bazda yapılan tüm sınavlarımız gerçekten çok sağlıklı oldu. Ben bu konuda size çok teşekkür ediyorum. Ankara’dan gelen denetçi ve bakanlık görevlileri ‘tüm sınavlarda SBS, YGS, LYS tüm sınavlarda çok ciddi bir sınav olmuş.’ dediler.” şeklinde konuştu.

KARSLI ÇOCUKLAR OKUMAYI SEVİYOR

Kitap sevgisi açısından önemli olan Kitap Fuarı’nın yararlarına değinen Alkış, “Gerçekten 100 bin civarında kitap geldi ve 15 binden fazla öğrencimiz bu fuarı gezdiler. Çok güzel oldu. Öğretmen arkadaşlar, idareci arkadaşlar öğrencilerle birlikte burayı doldurdular. Hem yeni kitaplar gördüler hem de kitap aldılar. Buradan da şunu anlıyoruz gerçekten Karslı çocuklarımız okumayı seviyorlar. Hep söylediğimiz bir şey var ‘okuma problemi var’ diyoruz ya Türkiye’de, ama Kars’ta bu okuma problemi yok denecek kadar az. Eğer bizim çocuklarımız kitap okumuyorsa bulamadıkları için okuyamıyorlar. Bu tür projeleri önümüzdeki sene artıracağız. İlginize teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

SPORTİF FAALİYETLER VE OKUL GEZİLERİ

Alkış, Kafkas Haber Ajansı’nın takip ettiği toplantıda şunları söyledi: Yine bir çok haftadır, gündür, bayramdır kutladık. Bu sene hiçbir bayramda, hiçbir kutlama töreninde, şöyle bir problem oldu diyeceğimiz, unutamadığımız olumsuz bir anımız olmadı. Gerçekten disiplin içinde tüm bayramlarımızı, önemli gün ve haftalarımızı yad ettik. Sportif faaliyetlerde birçok okulumuz katıldılar. Dereceler yaptılar ve her senekinden belki daha fazla okul gezileri oldu. Halk eğitim kursları, yetiştirme kursları, sınavlara hazırlanma kursları hepsi yoğun geçti yine teşekkür ediyorum. Kişisel Gelişimle ilgilide biliyorsunuz geçen sende bu sende tüm ilçeleri gezdirdik. Bu sene Münir Alkan geldi. Dolu dolu katılan oldu. Sadece bir ilçemizde istediğimiz seviyede olmadı. Onu da arkadaşlarla görüştük inşallah önümüzdeki sene onları da telafi edecekler. Geçenlerde eğitimle ilgili örnekler konferansı yaptık. Bende İstanbul’da yapılan iyi örnekler konferansına katılmıştım. İnanın bizimki ondan çok daha güzel oldu. Katılan arkadaşlar varsa biliyorlar. Mesela biz İstanbul’daki iyi örnekler konferansına katıldığımızda öğleye kadar katıldı, neredeyse öğleden sonraki bölümlere hiç kimse katılmadı. Yine benim katıldığım bir oturumda 6–7 kişi vardı. Bizim oturumlarımızda en az 20–25 kişi vardı ve saat 15.00’e kadar arkadaşları beklerdiler. Çoğu programda olmayan bir şey yaptık. Kapanış töreni yaptık, gerçekten güzel oldu. İnşallah önümüzdeki sene yerel bazda bunu biz yapacağız.

ANKET FORMLARI

Salonda size doldurmanız için verilen anketleri sadece ben okuyacağım. Özel değerlendireceğim. Arkadaş isim yazmış, telefon yazmış sonra dönerim. E-mail ile de bana ulaşabilirsiniz. Bugün bu makamda ben varım ama ben sizin adınıza buradayım. Siz istediğiniz zaman bana hesap sorabilirsiniz. Hocam şunu şöyle yapalım veya böyle yapmayalım diyebilirsiniz. Buna hakkınız var, bende sizi dinlemek zorundayım. Söylediklerinizi yapabilirim veya yapamam ama ben sizi dinlemek, fikirlerinizi önemsemek zorundayım.

İSTİŞARENİN ÖNEMİ

Tabii bu arada eğitimin paydaşı olan sendikacılarımıza da sendika yöneticilerimize de çok teşekkür ediyorum. İlimizde eğitimle alakalı sendikalar, hepsiyle uyumlu bir çalışmamız var. Sağ olsunlar medeni ölçüler içerisinde görüşüyoruz, istişare ediyoruz, istifade ediyoruz. Seçmeli derslerle ilgili yine ilimizde çok önemli sorunlar olduğunu düşünmüyorum. Belki bazı okullarda ufak tefek şey olduysa o da bize yansımadı. Yani hiçbir veli demedi ki ben çocuğuma şu dersi seçmek istiyorum okul seçmemiş falan demedi. Bize ulaşan böyle bir şikayet yok. 4 bin 400 civarında bizim öğretmenimiz olması gerekirken, şu anda 3 bin 400 öğretmenimiz var. Yani bin öğretmn açığımız var. Fakat yine biz şuna şükrediyoruz; bu bin öğretmeni ücretli öğretmenlerle doldurduk. Boş geçen dersimiz yok. Tabii bunun içinde ön lisans mezunu arkadaşlarımızda var. Kadrolu, tecrübeli bir öğretmenimizden aldığımız verimi, iki yıllık bunun içinde iklimlendirme de var mesele turizm var. Bu arkadaşlardan bekleyemeyiz. En azından dersimiz boş geçmedi diye seviniyoruz. Temennimiz o ki, önümüzdeki atama döneminde bize yine pozitif bir ayrımcılık yapılır, fazla bir atama yapılır diye düşünüyoruz. Daha önce hatırlarsanız 2012’nin Şubat’ında 500 kişilik ekstra atama olmuştu.

4+4+4’E TATLI GEÇİŞ

Yine arkadaşlar okul dönüşümleriyle ilgili ben size teşekkür ediyorum. Ne ilçelerimizde ne de merkezde okul dönüşümleriyle ilgili basına intikal eden bir olumsuzluğumuz olmadı. Tatlı ve yumuşak bir geçişle okullarımızı dönüştürdük, dönüştürmeye devam ediyoruz. Şu ana kadar gerek öğrencimizi, gerek velimizi, gerekse öğretmenlerimizi incitecek, üzecek, yoracak bir radikal çözüm üretmedik, yapmadık. İstişare ederek onlarında olurunu alarak yumuşak bir geçişle bu 4+4+4’e uyum sağlamaya çalışıyoruz hatta sağladık da diyebiliriz. Ama şunu söylemeden geçmeyeceğim maalesef zümre toplantılarımızda eksiklik oldu. Bunu sizde takdir edersiniz. Okullara zümre toplantıları yapıldı ama eğitim bölgelerinde ve il genelinde biz istediğimiz manada bir zümre toplantısı yapamadık. Biz unutursak lütfen siz hatırlatın aslında unutmamamız lazım. Bu önemli bir şey.

ZÜMRE TOPLANTILARI

Eğitim öğretime başlamadan zümrelerde il bazında toplantı yapmamız lazım ki biz okulda yapılacak zümreleri yönlendirmiş olalım. Yani artık zümre toplantıları kes-kopyala-yapıştır olmaktan çıkmalı, mutlaka oturup tartışarak çözüm üretmemiz lazım. Aslında zümrenin gerçekten istediğimiz kadar yetkisi fazla, hangi konuyu artıracağız? Hangi konuyu nerede işleyeceğiz? Yada yazıları nasıl yapacağız? Sözlü notunu nasıl vereceğiz? Bunların hepsi zümrede karar alınarak yapılması lazım. Eğer zümrede karar alınırsa ve zümre arasında birlik olursa; bırakın il çapında, bazen aynı okulda bile A öğretmenin yaptığı ile B öğretmeninin yaptığı birbirinden farkı oluyor. A öğretmeni çok iyi öğretmen oluyor, B öğretmeni kötü öğretmen oluyor. Halbuki zümrede karar alıp sorular çok mu sorulacak, az mı sorulacak, testli soru mu yapılacak bunları karar aldıktan sonra yapmamız gerekiyor. Biz önümüzdeki sene inşallah bunu önce il zümresini sonra da okul zümrelerini yapmayı planlıyoruz.

KARS’I HER BERABER YEŞİLLENDİRELİM

Zannediyorum okullarımızın yüzde 50’sini bizim öğretmenlerimiz boyuyorlar. Bu da okula ne kadar sahiplendiklerini gösteriyor. Bu güzel bir şey gerçekten. Yani belki 1 gün çalışıyor belki yarım gün çalışıyor ama önemli değil o eski kıyafetini giyip boya yapıyor olması, arkadaşımızın okulun temizliğini yapıyor olması gerçekten çok önemli. Yine fidan dikme ile ilgili çalışmamız gerçekten çok güzel neticelendi. Ama şimdi biz ı fidanları yaşatmak istiyoruz.75 bin fidan diktiniz. Birçok okulumuzun bahçesi fidanlığa döndü. Ama şimdi onları koruyacağız. Çocuklarımızın diktiği fidanlarla öğretmen arkadaşlara hatırlatacağız. Onlardan performans ödevi vereceğiz, performans notu vereceğiz. Çocuklarımızda heveslenecekler. Şu Kars’ı her beraber yeşillendirelim, ağaçlandıralım inşallah.

BU SENE 42 OKUL İHALE EDİYORUZ

Şimdi onarımlarla ilgili siz tekliflerinizi yapınız. Biz onları değerlendirmeye aldık. Ama bizim unuttuğumuz hala gündemde olmayan ihtiyacı olan okullarımız varsa onlardan haberimiz olsun. Yine bu sene Allah nasip ederse 42 tane devam eden projelerimiz hariç yeni okul yapıyoruz. Geçtiğimiz günlerde 5 tanesinin ihalesi yapıldı. Bugün ya da yarın birtane daha yapılacak. Peşi peşine bütün okulların ihalesi hazırlanıyor. Bu onarımla ilgili herhangi bir sıkıntınız olursa benim haberim olsun. Çünkü bu sene Bakanlığımız biliyorsunuz kesenin ağzını gerçekten açtı. Yüzde 10 ödeneği bulunan tüm yatırımları planlayabilirsiniz dediler. Mesela geçen sene 5 okul ihale ederken bu sene 42 okul ihale ediyoruz. Bu güzel bir şey. Şimdi liseler ile okul dönüşümlerimiz oldu. Cumhuriyet Lisesi biliyorsunuz; Cumhuriyet Anadolu Lisesi oldu hayırlı olsun. Susuz’daki lisemiz, Susuz Çok Programlı Lise oldu. İçinde ticaret ve Kız Meslek ve İmam Hatip Lisesi olacak. Selim Çok Programlı Lise’de; Ticaret Lisesi, Endüstri Meslek ve Kız Meslek Lisesi olacak. Sarıkamış Karaurgan Lisesi’nde de, İmam Hatip Lisesi programı uygulanacak. Bilim Sanat Merkezi biliyorsunuz faaliyetlere başladı. Sanat merkezini biz açmıştık, levha olarak açmıştık ama bir türlü öğrenci tamlaması yapamıyorduk, sınav yapmıyorduk, faaliyet yapılmıyordu. Ama uzun uğraşlar neticesinde şu anda Bilim Sanat Merkezi’mizde aktif durumda.

PROJE ÇALIŞMALARINA ÖNEM VERİLSİN

Yine bazı eksiklerimiz oldu, inşallah önümüzdeki sene bu eksiklerimiz telafi edeceğiz. “Bu Benim Eserim” yarışmasına bildiğim kadarıyla hiç bir eserimiz gitmedi. Erzurum’a gitti. Erzurum’dan öteye geçemedik. Birde az olmasından arkadaşlar. Yani 20 tane eser gönderilince geçmeyebiliyor. Ama biz 120 tane gönderseydik belki 20 tanesi geçebilirdi. Tam o dönemde ben Ankara’daydım. Çocukları arıyordum Kars’tan kim geldi diye ama Kars’tan kimse gelmemiş. Çünkü Kars’tan Ankara’ya giden eser yok. Ayrıca robot yarışmasında Kars’tan giden yok. Yine aynı zamanda TUBİTAK yarışmalarında onda da Ankara’ya giden olmadı. Halbuki geçen seneki toplantımızda bir sözleşme yapmıştık. Alpaslan Anadolu Lisesi 22 projeyle katılmıştı. Her okulumuzdan katılım bekliyoruz demiştik. Bu sefer Alpaslan Anadolu Lisesi’nden galiba 2 proje katıldı. Fen Lisesi’nden bu sene çoktu. Onun dışında da başka okullardan katılım yoktu herhalde. Yine il bazında, bu Avrupa Birliği projelerinde, bildiğim kadarıyla bir Arpaçay Lisesi’nin böyle bir projesi oldu. Onun dışında ben buraya geldikten sonra hiç başka bir okulumuzun Avrupa projesi yaptığını hatırlamıyorum. Bunlar da çocuklar üzerinde bir heyecan oluşturuyor. Dışarıya karşı bir imaj oluşturuyor.

OKULLARIN WEB SİTELERİ AKTİF OLSUN

Web sitelerimiz aktif, Web sitesi aktif olmayan arkadaşlarda maalesef inceleme başlattık.  Web sitelerinin aktif olması bu günlerde çok daha önemli. Önümüzdeki günlerde ilk atama olacak. Yada işte yer değiştirmeye atama olacak. Bakıyorlar, okuluna bakıyorlar, köyüne bakıyorlar hemen internete giriyorlar bakıyorlar. Bir bakıyorlar okulun Web sitesi bile yok. O zaman sen okulunu tercih etmiyorsun. Halbuki sen okulunun iyi reklamını yaparsan, Web sitesinde okulu güzel gösterirsen, öğretmen oradan bakıyor bu güzel okulmuş, müdürüne bakıyor güzel, öğretmenine bakıyor güzel, sosyal etkinliklere bakıyor güzel tamam diyor ben bu okula giderim diyor çıkıp geliyor.

KIYAFET UYGULAMASI

Kıyafetle ilgili henüz bize resmi bir şey gelmedi ama önümüzdeki dönem hazırlık açısından büyük ihtimalle özel okullardaki uygulamanın aynısı devlet okullarında da olacak. Yani kararı velilerimizle birlikte siz vereceksiniz. İngiltere’de ziyaret ettiğimiz tüm okullarda forma uygulaması var arkadaşlar. Onlara da sorduk biz bir ara serbest yaptık ama problem oldu yani yabancı öğrencilerle kendi öğrencilerimizi ayırt edemedik dediler. Birde şöyle bir şey; kendine güvenen okullar forma yaptırıyor. “Bu bizim okul! bizim öğrencimiz’” diye. Kendine güvenmeyen okullar kaybolmak istiyorlar arada yani forma yaptırmayarak. Bunu velilerinizle yine oturup birlikte karar verebilirsiniz. Gerekirse anket yapabilirsiniz ama şu ana kadar gerek yurt içinde gerek yurt dışında, gerek gezdiğimiz okullarda idarecilerimizle görüşmelerimizde yüzde 80 belli bir kıyafet uygulaması iyi olur diyorlar. Velilere fazla yük getirmeyecek şekilde tek kıyafet olabilir diye düşünüyorum.

YIL SONU ETKİNLİKLERİ

Yıl sonu etkinlikleri bu sene geçtiğimiz senelere göre çok daha güzel oldu diye düşünüyorum. Belki siz biraz zorlandınız ama okullarınızda olması velilerin katılımını artırdı. Salonları olmayanlar bazı sıkıntılar yaşadılar fakat kardeş okulların salonlarından yararlanabilirsiniz. Ayrıca piyestir tiyatrodur burada yine yapıldı. Yine önümüzdeki yıllarda da aynı tempoda devam edeceğiz inşallah.

İKİLİ EĞİTİMLER

İkili eğitim yapan okulumuz neredeyse kalmadı. Şu anda ikili eğitim yapan okullarımız şartlarını zorlasınlar. Yapamayacak okullarımız şu anda yine devam edecek. Ama yapabilecek okullarımız mutlaka ilçelerimizde dahil normal eğitime geçeceğiz. İkili eğitim yapmaktansa ortaokullarla ilkokulların karışması bizim tercihimiz. Okullarımızın katlarını ayıralım, sınıflarını ayıralım ve yapabiliyorsak tekli eğitim yapalım.

MOTİVASYONUN ÖNEMİ

Yine motivasyon çalışmalarına ağırlık verelim. Bizim moralimizi bozanlar şöyle bozuyorlar, hocam burası kıştır eksi 30’larda ancak böyle olur filan. Biz Londra’da 7 gün kaldık ve hiç güneş görmedik. 16 Haziran’da orada kaloriferler yanmıştı. Buranın iklimi İngiltere’den, İsveç’ten, İsviçre’den, Norveç’ten, Kuzey Almanya’dan, Danimarka’dan hele hele Rusya’dan çok çok daha iyi. Yani artık biz karı kışı bahane etmiyoruz.

OKULLAR SOSYALLEŞSİN

Matematik öğretmeni bahçede matematik dersi yapamaz diye bir şeyde yoktur arkadaşlar. Biraz daha hem siz rahat olun bu konuda hem de öğretmenlerimizi rahatlatın. Öğretmenlerimiz size güvenirlerse çok daha samimi ve başarılı bir eğitim yapabilirsiniz diye düşünüyorum. Okullarımızda Beden Eğitimi Öğretmeni varsa. Beden Eğitimi öğretmeninin varlığını takım çalışmalarıyla, okuldaki sportif faaliyetlerinden biz anlayacağız. Yoksa beden öğretmeni eğer derse girip çıkıyorsa o yok demektir. Eğer branş öğretmeni varsa okulda bir hareketlilik bir heyecan olması lazım. Okulumuzda bir resim öğretmeni varsa bir sergi, bir hareketlilik olması lazım. Müzik öğretmeni varsa bir koro, bir konser olması lazım. Türkçe, Edebiyat öğretmenimiz varsa bir duvar gazetesi, bir dergi, bir yayın olması lazım. Ayrıca Fen Bilgisi olsun, Tarih olsun. Coğrafya olsun diğer arkadaşlarında kendi branşlarıyla ilgili okulda ders dışı mutlaka bir hareketliğin olması gerektiğini düşünüyorum ve sizde öyle düşünüyorsunuz zannediyorum.

DAHA İYİ BİR EĞİTİM

Daha iyi bir eğitim öğretim olabilmesi için tabi önce sistematiğin olması gerekiyor. Sistematik tamamen olmasa da kısmen bizim elimizde. Arkadaşlarımızı motive edeceğiz, morallerini güçlü tutacağız, onları heyecanlandıracağız, iyi bir iletişim sağlayacağız. Öğretmen, veli, öğrenci ilişkileri de son derece önemli. Her zaman öğrenciyi motive edecek girişimlerimizin olması lazım. Neticede hepimiz insanız. Saygı ve sevgi çerçevesinde hareket etmemiz gerek.

Kardeş okul projeleriniz var bu güzel. Bizde Edirne ile kardeş şehir olduk. Sizlerde diğer okullarla kardeş okul olabilirsiniz. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.