1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Meteoroloji Genel Müdürü Kars’ta
Meteoroloji Genel Müdürü Kars’ta

Meteoroloji Genel Müdürü Kars’ta

Türkiye Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, Kars’ta bilgilendirme toplantısı yaptı.

A+A-

Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü salonundaki bilgilendirme toplantısına; Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Birinci Hukuk Müşaviri Mehmet Kaya, Zirai Meteoroloji ve İklim Rasatları Daire Başkanı Osman Şimşek, Rasat Kontrol Şube Müdürü Murat Şahin, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, Çevre ve Orman İl Müdürü Erol Bilgir, Kars Meteoroloji Bölge Müdürü Abidin Aydın, KuzeyDoğa Derneği Başkanı Çağan Şekercioğlu ve Bilim Koordinatörü Emrah Çoban da katıldı.

Şekercioğlu ve Çoban, Meteoroloji Genel Müdürüne Kuyucuk ve Aras’taki Kus Halkalama çalışmalarının, iklim değişikliğinin kuşlar ve ekosistemler üzerine etkilerine belirlemedeki öneminden bahsettiler.

 

Kendisine Derneğin poster, T-Shirt ve şapkasından da hediye ettiler.

 

Bu arada, 22 Mayıs Cumartesi, Dünya Biyolojik Çeşitlilik Gününün Aras Nehri halkalama merkezinde kutlanacağını duyurdular.

 

Bir program değişikliği olmadığı takdirde Iğdır Eski Valisi Saim Saffet Karahisarlı da programa katılıp bir de Kartal salacak.

 

Meteoroloji Genel Müdüründen 3 aylık hava tahmini

 

Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, günlük, 3 günlük ve aylık hava tahminleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

 

Türkiye Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, meteorolojik hizmetleri değerlendirme toplantısı için geldiği Kars’ta Çevre ve Orman Bakanlığı’nın Çevre Tır’ını ziyaret etti. Burada Kafkas Haber Ajansı’nın (KHA) sorularını cevaplayan Genel müdür Çağlar, ülke genelinde Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında sıcaklıkların normalin 1 derece üzerinde olacağını söyledi.

 

Kars Meteoroloji Bölge Müdürü Abidin Aydın ve Çevre ve Orman İl Müdürü Erol Bilgir ile Çevre ve Orman Bakanlığı’nın Çevre Tırı’nı ziyaret eden Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak Çevre ve Orman Bakanlığı’na bağlı olduğumuz için bu eğitim ve tanıtım Tır’ını ziyarette bulunduk. Arkadaşlarımızı başarılı çalışmalarından dolayı tebrik ediyoruz. Burada büyük bir ilginin olduğunu gördük. Çünkü; içerisinde çevre bilinci, ağaçlandırma, orman, meteoroloji erken uyarıyla ilgili çalışmalar var. Ağaçlandırma ve yeşili koruma gibi güzel işler yapılıyor. Buradaki tiyatro ekibi de öğrencilerin işin içine katarak, eğlendirerek güzel gösteriler yapıyor. Kars denince akla Serhat Şehri geliyor. Buranın Kars haberlerinde de yer alması bizleri memnun ediyor. Bizde ekibimle Kars’ta bulunmaktan son derece memnun olduk.” dedi.

 

Tahminlerle ilgili de açıklama yapan Çağlar, “Bizim normal 15 güne kadar sıcaklık, rüzgar, yağış gibi tahminlerimiz var. Birde aylık bazda mevsimsel tahminlerimiz var. Önümüzdeki Haziran, Temmuz, Eylül ayında yağışlar ne olacak, sıcaklıklar normal mi olacak gibi tahminlerimiz oluyor. Ötesindeki tahminler tabi ki düşük oluyor. Onun için daha çok halkımıza haftalık tahminler veriyoruz. Bunlar uçakların her türlü inişi, kalkışı gibi uçuşlarında kullanılıyor. Tarım sektörü, çevre sektörü ürünlerinin ekiminde, dikiminde, hasatında kullanılıyor. Bunun yanında Denizcilik sektörü bunu kullanıyor. Yine meteorolojik değerlere bağlı olarak havaalanlarının olduğu yerler, sanayinin bulunduğu yerler faydalanıyor. Birde çiftçileri yakından ilgilendiriyor. Eğer ürünü sigortalatmışsa, meteorolojik yağıştan, fırtınadan zarar görmüşse bunun sigortalama işlemlerinde meteorolojik değerler önem arz ediyor.” diye konuştu.

 

HER SEKTÖRE HİZMET EDEN KURUMUZ

 

Hemen hemen her sektöre hizmet eden bir kurum olduklarını da ifade eden Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, “3 güne kadar ki tahminlerimiz yüzde 90’lar civarında, 3 günden sonra 7 güne kadar tahmin isabet oranı yüzde 70-70 seviyesinde, öbür aylık dediğimiz mesela; Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında sıcaklıklar normalin 1 derece ülke genelinde üzerinde olacak. Bunu tahmin ediyoruz. Bu da planlayıcılar için tarım sektörü için gerekebiliyor.” şeklinde konuştu.

 

Çağlar, Kars Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’ne yapılacak yatırımlarla ilgili de şunları söyledi:

“Kars bölge müdürlüğüne biz önem veriyoruz. Burası bu bölgenin bir nevi meteoroloji merkezidir. Çünkü Ağrı, Iğdır, Ardahan ve Kars illerine bakıyor. Yine bu bölgede Kars Havaalanı, Ağrı Havaalanı var. Iğdır Havaalanı da açılacak. Bunun yanında gözlem sistemleri önemli. Çünkü meteorolojik hava tahminleri, erken uyarı için önce gözlem yapmak gerekiyor. Burada şu anda 8 yerde gözlem müdürlüğümüz var. Bunların sayısını 7 tane daha artırıp 15’e çıkaracağız. 2011 yılı içinde bunlar tamamlanacak. Dolayısıyla, burada yine bölge tahmin uyarı merkezi kurup daha fazla hizmet vermek istiyoruz. Biz Kars’ı önemsiyoruz. Çünkü burası hayvancılık ve turizm merkezidir. Ona göre de meteorolojik değerlere bağlı olarak da bu şekilde daha fazla fayda sağlamak istiyoruz”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.