1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Mera alanları her geçen gün azalıyor
Mera alanları her geçen gün azalıyor

Mera alanları her geçen gün azalıyor

Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, bölgedeki tarım ve hayvancılığın gelişimi adına meraların önemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

A+A-

Her geçen gün mera alanlarının daraldığını ve vatandaşlarca zimmete geçirildiğini kaydeden Ertaş, yaylaların işgal edildiğini belirtti. Ertaş, konuya ilişkin şunları söyledi: Kars’ta 1990 öncesi mera alanları yeterliydi. 1990 yılından bu yana bu şehirde hayvancılıkla uğraştığım için iyi bilirim ki şehir merkezinde her mahallenin kendi merası vardı ve şehrin kendi yaylası vardı. Şuanda yayla ve meralar işgal altında, bazı vatandaşlar meraları kendi zimmetlerine geçirdiler ve tarla olarak kullanmaya başladı. Bir şekilde kılıfına nasıl uydurduysalar tapularını çıkarıp çıkarmadıklarını tam bilmiyoruz ama şunu görmek mümkün hiçbir mahallenin yayla ve mera alanı kalmamış durumda. Ne bülbül mahallesi, ne Hafızpaşa mahallesi, ne de Bayrampaşa mahallelerinin mera alanları kalmadı.”

‘Yaylalar işgal edilmiş durumda’ diyen Ertaş, “Tarım alanına açılmış birkaç kişinin zimmetine geçmiş durumda köylerde mera durumu ise hükümetin çıkardığı yasalardan dolayı tarım il müdürlüğünün de takip etmesiyle biraz sıkı durumda ne kadar azalmışsa yüzde 20 yüzde 30 yüzde 40 ila 50 kayıpları olan köylerimiz var mera anlamında geri kalanı şuanda korunmaya çalışılıyor çünkü ilimizde hayvancılık mera ve yayla ile yapılıyor Kars hayvancılığı mera ve hayvancılıkla var olandır. İlimizde mera alanı ve yaylalar olmazsa hayvancılıkta olmaz çünkü ilimizde besicilik maliyeti yüksek olduğu için az yapılmakta ve mera ile yaylacılık yer almakta dediğim gibi köylerde şehre nazaran mera ve yaylalar daha iyi korunmakta ve kullanılmakta.” dedi.

Öte yandan Ziraat Odası olarak mera komisyonunda kendilerinin de yer aldıklarını hatırlatan Adem Ertaş, “Meralarımızı kiraya vermiyoruz, sadece yaylaları kiralıyoruz. Yaylalarla ilgili 20 gün önce bir ihale yaptık. Sadece Karslı hayvan yetiştiricilerine yönelik Karslı çiftçilere yönelik bir kiralama yaptık. Bununla ilgili katılımcıların bir kısmı geldi 9 ila 10 yeri kiraya verdik bugünde diğer kalan kısım yaylaları kiralamaya vereceğiz bu nedenle bu ihaleyi dışarıdan gelen yabancı yetiştiricilere de kiraya vereceğiz çünkü geçtiğimiz ihalede çok katılım olmadı bunlarda gelip talip oldukları yerleri aldılar ilk imkanı kendi üreticimize yetiştiricimize açtık Kars’ta şuan itibarıyla 450 bin büyük baş hayvan mevcut yaylalar yetersiz geliyor. İnsanlar artık yaylalara gitmiyorlar, bu yaylacılık olayında artık git gel büyük sıkıntı yaratmakta. yaylalar yeterli ama kimse gitmiyor durum böyle olunca mera alanları yetersiz kalıyor yaylalarda kalmak çadırlarda yağmur altında kalmak biraz daha zahmetli olduğu için kimse tercih etmiyor şartları zor olduğu için kimse gitmiyor ve meralara yükleniyorlar, mera alanları da yetersiz kalıyor.” İfadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.