1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Medya, Kars'ta buluştu
Medya, Karsta buluştu

Medya, Kars'ta buluştu

Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nce organize edilen 24. Yerel ve Bölgesel Medya Buluşması Gazi Kars’ın Şehitler Diyarı Sarıkamış ilçesinde devam ediyor.

A+A-

“Bakü-Tiflis-Kars (BTK) 6. Bakanlar Toplantısı ve proje sahasında ilk ray döşeme töreni için Kars’a gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Mamadov ve Gürcistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı George Kvırıkkashvılı’nın katıldığı, “Kalkınma ve Uluslararası İlişkiler Boyutuyla Yerel Medya” konulu 24. Yerel ve Bölgesel Medya buluşması Kars Valiliğinin ev sahipliğinde Sarıkamış Toprak Otel’de düzenleniyor.

24. Yerel ve Bölgesel Medya Buluşması toplantısına katılan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, son günlerde gündeme getirilen sosyal paylaşım sitelerine yasak getirildiği yönünde çıkan söylentilerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

 

Son zamanlarda ulusal ve uluslararası medyanın ülkemizde yaşanan “Gezi Parkı Eylemleri”nde pekte başarılı bir sınav veremediğini belirten Bakan Yıldırım, “Bugünlerde konuşulan çokça sözü edilen bir konu var; Sosyal medya kısıtlanacak mı? Sosyal medya yasaklanacak mı? Özgürlüğü elinden alınacak mı? Ben bu konuyla ilgili, bu olaylar üzerine değil çok zaman önce hatta bir yılı aşkın süre önce hatırlayın o zaman bazı sosyal medya kuruluşlarıyla bir hukuki sorun yaşamıştık. O dönemde de söylemiştim; sosyal medya yasaklanamaz. Sosyal medya özgürlük alanıdır. Sosyal medyanın yasaklanması, bu mecranın tabiatına da uygun değildir. Bütün bunu açıklıkla ifade etmemize rağmen yine orasından burasından çarpıtarak sosyal medya ya yasak getireceğimiz yönünde gayretlerin olduğunu görüyor ve medyanın etik değerleri adına bunu da doğru bulmadığımı sizlerle paylaşmak istiyorum” dedi.

Eğer bir suç varsa, bu suçun gerçek hayatta da, sanal hayatta da suç olduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, “Sosyal medya sorumsuz medya değildir. Bunu da herkesin bilmesi lazım. Eğer bir suç varsa, bu suç gerçek hayatta da suçtur. Sanal hayatta da suçtur. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum. Avrupa Konseyi Siber suçlar sözleşmesi Türkiye’nin imzaladığı, 47 ülkeyle tanıdığı, bu günlerde de meclisimizde onaylanacak bir belgedir. Bu belge sanal ortamda işlenebilecek suçlara karşı mücadele ve işlenen suçların cezalandırılmasını öngören tek ve en önemli uluslararası bir sözleşmedir. Bu sosyal paylaşım siteleri bizimle polemiğe girdi. Benim dediğim şey çok basit; eğer bu ülkede faaliyet yapıyorsanız, bu ülkede var olmanız lazım. Bundan daha doğal birşey yok. Hem burada faaliyet göstereceksiniz, tüm Türk vatandaşının sırtından külliyatlı miktarda para kazanacaksınız, vergi dairesinin yolunu bilmeyeceksiniz. Vergi dairesine selam vermeyeceksiniz. Bunu eğer bizim gençlerimiz, vatandaşlarımız kabul ediyorsa benim buna itirazım yok” diye konuştu.

İktidarı sandıkta değil sokakta aramak hiçbir demokratik hukuk devletinin ilkelerine uymayacağını vurgulayan Yıldırım, daha sonra şunları kaydetti:

“Dediğim budur; özgürlük ayrı şeydir, yapacağınız faaliyet ayrı şeydir. Ama çalıştığınız ülkenin hukukuna tabi olarak faaliyet göstermeniz ayrı bir şeydir. İkişey bir birine karıştırılmasın. Efendim dünya da bunlar kimseye hesap vermiyor. Bunlar kocaman bir yalandır. Bunlar bal gibide hesap veriyor. Verilen hesap nedir? Bir suç işlendi. Bu suç çok büyük sonuçlar doğurdu, çok büyük mağduriyetler oluştu. Bu suçun kaynağına yargı, soruşturma, kovuşturma aşamasında erişmesi lazım. Buna işbirliği yapmak zorunda ve yapıyor. Amerika’da da, İngiltere’de de, Almanya’da da, İtalya’da da, Japonya’da da, Çin’de de yapıyor. Hiç kimse milletimizi, insanımızı yanıltmasın. Bunlar mutlaka olacak. Özgürlüklere sonuna kadar evet, İnternetin kullanılmasına sonuna kadar evet ama suç işlenmesine, kaos, kargaşa, şiddetin aracı olarak kullanılmasına asla ve asla geçiş yok. Bunu istemekte bir hukuk devleti olarak bizim en tabi görevimizdir. Onun için milyonlarca kullanıcıyı yanlarında hisseder gibi davranarak, bize afra, tafra yapmasınlar. Bu millet yeri geldiğinde değerlerine sahip çıkmasını bilir. Türkiye Cumhuriyeti’ni tanımayanı, Türkiye Cumhuriyeti de tanımaz. 76 milyonda onlara Osmanlı Tokadını çakar. Bu iş bu kadar basit. Kimse bu ülkenin itibarıyla, gururuyla, onuruyla oynayamaz. Bunu buradan Kars’tan ifade ediyorum. Kurtuluş savaşında da bunu yaptılar ama hepsi dersini aldı. Bu bir başka mücadeledir. Bu Türkiye’nin bölgesel ve küresel güç olma mücadelesidir. Olayı hafife almayalım. Çevre hassasiyeti başımız gözümüz üzerinedir. Vatandaşımızın derdi bizim derdimizdir. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Ama bu mecraları kullanarak, ülkeyi kaosa sürüklemek, iktidarı sandıkta değil sokakta aramak hiçbir demokratik hukuk devletinin ilkelerine uymaz. Türkiye bunu gördü, bunu yaşadı. Sosyal medya patronları; efendim bu bir kamuya açık şehir meydanıdır. Biz buna karışmayız. Eyvallah ama bu kamuya açık şehir meydanı asla ve asla bir kaos meydanı olamaz. Bir anarşi meydanı olamaz. Bu insanların birbiriyle ilişkilerini, muhabbetlerini, dostluklarını geliştirdiği bir alandır ve böyle kalmalıdır. Bunun için herkese sorumluluk düşüyor. Bu mecrada olanların birbirlerini mutlaka ikaz etmeleri gerekir. Muhataplarına gidip soruluyor. Bundan daha doğal bir şey yok. İşbirliğinden kastımız budur. Yoksa geleni geçeni durdurup, sen niye bunu dedin, niye böyle konuştun, bunlar akla ziyan işlerdir. Bu işin tabiiyeti gereği, bu mecranın özelliği gereği, yasaklama yapmanın hiçbir anlamı olmaz. Anlık bir iştir. Saniyelerde yüz binler haberdar oluyor. Neyi yasaklayacaksınız. Akılla izanla ölçüsü yok. Sonuna kadar özgürlük ama bir o kadar da sorumluluk var.”

Sıcakkanlı insanlarıyla, mimarisi, doğal güzellikleri ve destansı tarihiyle Kars’ın, ülkemizin müstesna yerlerinden birisi olduğunu belirten Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya ise, “Genel Müdürlüğümüzce düzenlenen kalkınma ve uluslararası boyutuyla  24. Yerel ve Bölgesel Medya Buluşmasına hoş geldiniz. Bugün burada pek çok bakımdan anlamlı bir toplantı gerçekleştiriyoruz. Böyle seçkin bir toplulukla, bu güzel şehrimizde bulunmak inanıyorum benim kadar diğer konuklarımız içinde büyük bir mutluluk kaynağıdır” dedi.

1920 yılında kurulan ve 93 yılda gelişerek bugün bulunduğu başarılı noktaya gelen, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün kuruluş yıldönümünü Kars’ta kutlamanın kendisi ve çalışma arkadaşları için ayrı bir mutluluk vesilesi olduğunu ifade eden Karakaya, şunları kaydetti: “Genel Müdürlüğümüz Yerel ve Bölgesel Medyanın gelişmesi için büyük bir çaba göstermektedir. Yerel sorunlar ve beklentiler, eğilimler bu kurumlar sayesinde kamuoyuna, yerel ve merkezi yönetimlere duyurulabilmektedir. Onun için Yerel ve Bölgesel medya desteklenmelidir ve geliştirilmelidir. Hepimizin bildiği ve şahit olduğu gibi Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü olarak özellikle son yıllarda geliştirdiğimiz atılımlar hep bu anlayış paralelinde geliştirilmektedir. Bu buluşmamızda bölgesel ve yerel medyanın, komşu ülkelerle ilişkilerdeki rolünü tartışma imkanı bulacağız. Ancak komşu ülkelerle bölgesel ilişkilerin nasıl değerlendirildiğini de öğreneceğiz. Hepimiz kabul etmeliyiz ki, dünya barışının sağlanmasında medyaya büyük görevler düşmektedir. Bir haberin sunumu, dili, yorumu, ülkeler arasında ticari, kültürel ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesi ve barışın tesisine de katkı sağlayabilmektedir. Bu buluşmamızda Azerbaycan, Gürcistan ve Ukrayna’dan gelen konuklarımızla tüm bunları etraflıca konuşmak ve fikir alışverişinde bulunma fırsatı bulacağız. Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin çok daha barışçı ve çok daha dostça bir mahir kazanması için neler yapabileceğimizi birlikte değerlendireceğiz. Buluşmamızın yarınki oturumlarında yerel medya için Avrupa Birliği (AB) kaynaklı fonların ve bu kapsamda Genel Müdürlüğümüz tarafından yürütülecek projelerinde tanıtımı yapılacaktır. Yerel medyaya yönelik çalışmalarımızdan biride, Anadolu Basınını özendirme yarışmalarıdır. Bu yarışmalarda yerel ölçekte mesleğini icra eden genç meslektaşlarımızın çalışmalarını yurt sahasında duyurmak, onları teşvik etmek ve böylece genel kapsamda kaliteyi yükseltmek amaçlanmaktadır. Şimdiye kadar ki yarışmalarda katılımcı yerel medya mensuplarına zor şartlarda da olsa son derece kaliteli işlere imza attıklarına şahit olduk. Bunlar yerel medyaya yönelik umudumuzu ve çalışma azmimizi artırmaktadır.” 

Programa; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Mamadov ve Gürcistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı George Kvırıkkashvılı, Kars Valisi Eyüp Tepe, AK Parti Kars milletvekili Ahmet Arslan, Sarıkamış Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Ağrı, Iğdır, Ardahan ve Artvin olmak üzere 8 ilden medya mensupları katıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.