1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Meclis Üyelerinden “Sigaraya Hayır”
Meclis Üyelerinden “Sigaraya Hayır”

Meclis Üyelerinden “Sigaraya Hayır”

Kars İl Genel Meclisi Üyeleri de “Sigaraya Hayır” dedi!

A+A-

“Türkiye Kronik Hava Yolu Hastalıklarını Önleme ve Kontrol Programı” kapsamında yönetici pozisyonundaki kişilerin sigara bırakmaya yönelik tutumlarının toplumdaki diğer kişilere olumlu rol model olacağı düşüncesiyle İl Genel Meclisi üyelerine sigara bırakma konusunda eğitim ve danışmanlık yapıldı.

Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, Kars Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökhan Perinçek ve İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kronik Durumlar Birim Sorumlusu Dilber Arslan’ın danışmanlık yaptığı İl Genel Meclisi Toplantısında, katılımcılara sigaranın zararları anlatıldı ve sigarayı bırakmaya yönelik farkındalık oluşturuldu. Sigaranın, sağlık açısından çok ciddi zararları olmasının yanında maddi ve manevi önemli kayıplar da oluşturduğunun vurgulandığı toplantı, katılımcılar tarafından büyük ilgiyle karşılandı ve danışmanlık yapılan 11 üyeye sigara bırakmaya yönelik ilaç ücretsiz verildi.

Kars İl Genel Meclisi Toplantı Salonunda gerçekleşen sunum öncesi, Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı, İl Sağlık Müdürlüğüne başlatmış oldukları çalışmadan dolayı teşekkür ederek, “Bugün burada bir ilk gerçekleşecek, bu vesile ile arkadaşlarımız inşallah sigara alışkanlıklarından vazgeçerler.” dedi.

Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Sevinç ise yaptığı konuşmada İl Genel Meclisi, başkan ve üyelerinin topluma örnek teşkil ettiklerine dikkati çekerek şunları söyledi: “Sizler ki halkın seçilmiş önderlerisiniz. Sigarayı bırakmaya niyeti olan tüm vatandaşlarımızın sizler gibi toplumun önünde bulunan kişileri örnek alacağını düşünüyoruz ve bunun için buradayız. Bu çerçevede birkaç yıldır devam eden sigarayı bırakma kampanyamıza sizleri de dâhil ettik.” diye konuştu.

Kars İl Sağlık Müdürü daha sonra şunları söyledi:

“Bilindiği üzere sigara tüm hastalıkların başta gelen sebeplerinden birisidir. Bu hastalıklardan korunmak için Sağlık Bakanlığımız bünyesinde, tüm illerde olduğu gibi Kars ilimizde de sigarayı bırakma poliklinikleri açılmıştır. İlimizde bu hususta ciddi bir talebin olduğunu görmekteyiz. Bu konuda sizlerinde sigarayı bırakarak halkımıza ve vatandaşlarımıza örnek olmanızı diliyoruz.”

Kars Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Perinçek, İl Genel Meclisi Üyelerine, Türkiye’de sigara içme oranının yüzde 33’lerde olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: “Ülkemizde her 3 kişiden biri sigara içiyor. Bu çok yüksek bir rakam ve Avrupa ülkelerindeki en yüksek rakamlardan bir tanesidir. Bu şekli ile bütçeye maliyeti ise 50 milyar dolardır. Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen bu kampanya sonrasında ise yıllık bütçeye katkısı 2 milyar TL olmuştur. Bu çerçevede açılan sigara bırakma polikliniklerinde ilk etapta ilaçlar hibe yolu ile verildi. İlimiz ise bu ilaçlardan ülke genelinde en çok alan iller arasındadır. Geçen yıl bin 100 hasta bizlere başvurmuş ve bunlardan 8 yüzüne ilaç verilmiştir. Sonuçta ise yüzde 80 başarı sağlanmıştır.”

İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kronik Durumlar Birim Sorumlusu Dilber Arslan ise, il genelinde iç ortam ve dış ortam hava kirliliğine yönelik İl GARD Kurulunun kurulduğuna değinerek, “Bu kurulun mücadele ettiği sorunlardan birisi sigaradır. Bugün toplumda saygın kişiler olan sizlerin sigarayı bırakmanız durumunda diğer insanlara önemli bir örnek olacaksınız.” dedi.

Konuşmaların ardından Sağlık İl Müdürlüğü çalışanları Kars İl Genel Meclisi Üyelerine sigaranın zararlarına yönelik çalışmalar içeren broşürler dağıtıp, sigarayı bırakmaları için form doldurturken aynı zamanda beraberlerinde getirdikleri sigarayı bırakmada ilk aşama olan ilaçları takdim ettiler.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.