1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Meçhul Asker Anıtı
Meçhul Asker Anıtı

Meçhul Asker Anıtı

Yıldırım ÖZTÜRKKAN

A+A-

1855 Kars zaferi nin 100 yılı münasebeti ile ilk defa temeli atılan bu anıt 163. yılı geçmesine rağmen şanına yakış bir şekilde yapılmamıştır. Fotoğrafta, mermer tabelasını koyan merhumlar Prof.Dr. M. Fahrettin Kırzıoğlu, Kars valisi Muhlis Babaoğlu, Osman Yeltekin ,F. Sacit Aktagel,Milletvekili Abbas Çetin, TCDD yolları  gişe memuru Abdullah Dağdelen  ve askeri erkânın katılımı ile 29 eylül 1955’te   gerçekleştirilen bu açılış, maalesef sadece mermer tabela ile kalmıştır, Kars’ta  şehit olan tüm şehitlerin adına ve onların yaptığı  Dere   Tabyanın üstüne 1967 de Belediye başkanı merhum Arif Taşçı,  Kurşunoğlu İlkokulu'nun karşısında ,10 m yükseklikte gri renkli kesme taştan sembolik olarak bu anıt’ı  yaptırmıştır. Adı meçhul asker abidesi olan bu anıtın hali de içler acısı durumdadır. Tabelası sökülmüş bakımsız durumdadır.

Perdeyi araladığınızda, Güneşi esirgemiyorsa gökyüzü, O güzel günlerin bedelini ödeyen şehitler vardır.

" Bir milletin tarihi; Şehitlerin kanıyla, sanatkârların teriyle, âlimlerin ilmi ile yazılır". “Şehit dedelerinden habersiz olanlar milli kimliklerini de kaybeder”.

Şıpka kahramanı Süleyman paşa’nın .Şu veciz sözü düşünmeye değer.

“Şehitlere, menkıbelerine layık kabirler yapmak için zaman olsaydı, imkân olsaydı, bu hamaset (kahramanlık) önünde insan mevcudiyeti, sanatkârıyla, heykeltıraşı ile, ressamı ile aciz ve biçare kalırdı. Bunu ruhumuzda, irfanımızda hissederek, aciz şühedayı Ensal-i atiye nin (gelecek nesillerin) vefasına ve vicdanına tevdi ederek, üzerlerine birer avuç toprak serptik”   

Bu anıtın yeniden yapılışı ve çevre düzenlemesini , Süleyman Paşa’nın gelecek nesillere havale ettiği görevi, Sayın Valimiz  Rahmi Doğan’ın  bayraktarlığın da gerçekleştirilmesini arzu etmekteyiz.

Çünkü tek bir gerçek var; o da bu bölgedeki şehitlerin çoktan unutulmuş olmasıdır. Şehit torunları, dedelerini çoktan unutmuş. Bu bölgeleri ziyaret edip, bir Fatiha dahi okumamaktadır. Gördükleri toprak sütrelere basit bir mevzi veya toprak yığınıymış gibi bakıp geçmekteler, oysa orada sayılarla ifade edilemeyecek kadar çok şehit bulunmaktadır. Hiç düşündünüz mü bu kadar şehit nerede! Nerede bu mezarlar ve bunları kim, nerede ve nasıl hatırlıyor? Kars ilinde binlerce şehit yatıyor. Onların adına ne bir mezar taşı, ne de bir iz var…  Hepsine Allah’tan rahmet diliyorum. Onlar, sayısız savaşların adsız kahramanlarıdır,  yeryüzünün birçok yerinde toprağın bağrında mezar taşları dahi olmadan yatıyorlar. Akıllara durgunluk verecek savaşların kahramanlarına ait abideler,yapmamız lazımken,  Biz gönlümüzden dahi silmişiz.

Öylemi Kars elinde,

Çığ kopar Kar  selinde.

Bir milyon şehit yatar.

Mübarek Kars elinde.

Mermer kitabedeki yazı 1855 Kars Şehitlerimizin kutlu Ruhlarının şad olması dileğimizle.

29 Eylül 1955 Kars’ı Tanıtma Derneği

sss.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.