1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Macar paşalar, Kars’ta adlarıyla yaşayacak
Macar paşalar, Kars’ta adlarıyla yaşayacak

Macar paşalar, Kars’ta adlarıyla yaşayacak

19. yüzyılın ortalarında Kars’ı Ruslara karşı savunan Macar paşa Hurşit Paşa (Guyon Rıchard Tabornok) ve İsmail Paşa’nın (György Kmety) adları Kanlı Tabya Müzesinde yaşayacak.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Kars’ın Macar kahramanları Hurşit Paşa ve İsmail Paşa’ya ait bazı eşya, belge ve hatıratları Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi olarak restore edilen Kanlı Tabya’nın bir bölümünde sergilenecek.

Kahraman iki paşaya ait daimi sergi yarın düzenlenecek törenle açılacak ve yakın tarihe ışık tutacak. 1855 Kırım Savaşı olarak bilinen Osmanlı-Rus savaşı sırasında kanlı baskın ve kuşatmaların yaşandığı Kanlı Tabyanın, Harp Tarihi Müzesi olarak restore edilmesinin ardından iki Macar paşanın Kars’ı Ruslara karşı savunması için verdiği mücadeleler sonsuza kadar hafızalara kazınacak.

Serginin açılışı yarın (27 Mayıs 2021) Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Macaristan’ın Dışişleri Bakanlığı Kültürel Diplomasiden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Marton Schoberl, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı ve Macaristan Parlamentosu Macaristan - Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Atilla Tilki tarafından gerçekleştirilecek.

Yıllar önce birkaç kez Kars’a gelen Macaristan’ın Ankara Büyükelçi Viktor Matis, beraberinde Macaristan’ın İstanbul Büyükelçiliği Kültür Merkezi Müdürü Gabor Fodor ve Macaristan’ın Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Bence Grezsa ile birlikte Kars’a gelerek bir dizi ziyaretler ve görüşmeler gerçekleştirdi. Matis bu görüşmeler sonrası geçmişten günümüze süregelen Macaristan ile Türkiye dostluğunun önemini gündeme taşımıştı.

Matis, görüşmelerinde Macaristan Hükümetinin Osmanlı-Rus savaşları sırasında Kars’ı savunan Hurşit Paşa (Guyon Rıchard Tabornok) ile İsmail Paşa’nın (György Kmety) bazı eşya, belge ve hatıratlarını Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi’nin bir bölümünde sergilemek istediklerini anlattı.

Türkiye ile Macaristan ilişkilerinin geçmiş yıllara dayandığını da hatırlatan Matis, Hurşit Paşa ve İsmail Paşa’yı neredeyse Kars’ta hiç kimsenin tanımadığına dikkat çekerek, her ülkenin tarihinde önemli yeri olan paşaları ve yaşanan gerçekleri anlatmak ve tarihi ilişkileri canlandırmak istediklerini dile getirmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.