1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Lazoğlu: “Yılda 17 milyon kişi bu hastalıktan ölüyor”
Lazoğlu: “Yılda 17 milyon kişi bu hastalıktan ölüyor”

Lazoğlu: “Yılda 17 milyon kişi bu hastalıktan ölüyor”

Kars İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Zakir Lazoğlu, kalp rahatsızlıklarını önlemede risk faktörü oluşturabilecek değiştirilebilir önceliklerden vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

A+A-

Volkan KARABAĞ

Türkiye’de en sık ölüm nedeni olan kalp ve damar hastalıkları ile mücadelenin en etkili, en kolay ve en ekonomik yolunun, halkı bu hastalığa karşı uyarmak ve motive etmekten geçmesi nedeniyle her yıl Nisan ayının ikinci haftası kalp ve damar hastalıkları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla “Kalp Sağlığı Haftası” olarak kutlanıyor.

10-17 Nisan Kalp Sağlığı Haftası nedeniyle Kars İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Zakir Lazoğlu, kalp sağlığı hakkında açıklamalarda bulundu.

Tüm dünyada yılda 17 milyon kişinin yaşamını kalp ve damar hastalıklarına bağlı nedenlerden dolayı kaybettiğini ifade eden Lazoğlu, “Kalp ve damar hastalıkları (KDH) ölümle sonuçlanan hastalıklar arasında ilk sırada yer almaktadır. Bulaşıcı olmayan hastalıkların %47'si kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanmaktadır. Kardiyovasküler hastalıklara sebep olan değiştirilemeyen ve değiştirilebilen bir takım risk faktörleri bulunmaktadır; Erken menopoza girmiş olmak, ailede kalp hastalığı öyküsü dediğimiz genetik yatkınlık değiştirilemeyen risk etmenlerinin başlıca nedenleri arasındadır.  Sigara kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel aktivitenin az olması, alkol kullanımı, hipertansiyon, obezite, diyabet, LDL yüksekliği/HDL düşüklüğü/Trigliserit yüksekliği değiştirilebilir risk etkenlerindendir.” dedi.

“Bireyin düzenli taramalarını yaptırması kalp ve damar hastalıklarının önlem, teşhis ve tedavisi için çok büyük önem arz etmektedir.” diyen Lazoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu sebeple 40 yaş ve üstündeki bireylerin aile hekimlerine başvurarak yılda en az bir kez kardiyovasküler risk değerlendirmesini yaptırmalarını önermekteyiz. Aile hekimlerimiz tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda kişinin yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık alması için sağlıklı hayat merkezlerine veya ileri tetkik ve tedavi planı için uzman hekimlere yönlendirme yapılmaktadır.

Yaşam şeklimizde ve beslenme alışkanlıklarımızda yapacağımız küçük değişikliklerle kalp damar hastalıklarına neden olan risk faktörlerini önemli ölçüde azaltabiliriz;

Günlük rutinlerimize hafif egzersiz veya yürüyüş eklemek, yeme içme alışkanlıklarını düzenlemek, stresten uzak kalmaya çalışmak belli başlı adımlardır.

İlimizde vatandaşlarımıza bu amaçla danışmanlık hizmeti veren nitelikli personellerimizin yani diyetisyen ve psikolog arkadaşlarımız görev yaptığı merkezde iki Sağlıklı Hayat Merkezi ve Kağızman ilçemizde bir Sağlıklı Hayat Merkezi bulunmaktadır.

İlimiz hastanelerinde uzman hekimler tarafından kardiyovasküler risk değerlendirmesi bulunan hastalar yüksek teknolojiye sahip modern cihaz ve tetkik yöntemleriyle; Multidedektör BT (3 boyutlu kalp tomografisi), Efor (Kardiyak stres testi), Holter Monitorizasyon (holter takibi), EKG gibi  cihaz ve tetkik yöntemleri ile gerekli test/tetkikler yapılmaktadır. Uzman hekimlerimiz tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda uygun tedavi yöntemleri önerilmekte ve uygulanmaktadır.

Bilindiği üzere günümüzde gelişen teknolojik gelişmeler ve çalışma şartlarının değişimi nedeniyle, insanlar daha az hareketli bir  yaşam sürdürmekte dolayısıyla kardiyovasküler hastalıklar açısından toplum genelinde risk oranı oldukça artmaktadır. Bu noktada tüm sağlık birimlerimizle vatandaşlarımızın hizmetinde olduğumuzu belirtmeliyiz.

Tüm vatandaşlarımıza hareketli ve sağlıklı günler dilerim.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.