1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kuyucuk Gölünü besleyecek su sondaj kuyusu tamamlandı
Kuyucuk Gölünü besleyecek su sondaj kuyusu tamamlandı

Kuyucuk Gölünü besleyecek su sondaj kuyusu tamamlandı

Türkiye’nin 13. sıradaki Ramsar statüsündeki kuş cenneti olan Kuyucuk Gölü sulak alanını besleyecek su sondaj kuyusu tamamlandı.

A+A-

Kars’ın Arpaçay İlçesi sınırları dâhilinde bulunan ve Kars’ın önemli turistik bölgelerinden biri olan, Afrika-Avrasya kuş göçü yolu üzerinde yer alan Kuyucuk Gölü, Ramsar statüsünde Türkiye’nin 13., Doğu Anadolu’nun 1. sıradaki önemli kuş cenneti özelliğine sahip ve 245 hektar göl alanı ile 416 hektarlık Ramsar alanına sahip olan Kuyucuk Gölü, flora ve fauna çeşitliliğinden dolayı, Ülkemizin önemli bir sulak alanı arasında yer alıyor.
DSİ Kars 24. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, sondaj çalışmalarıyla ilgili yaptığı açıklamada, Kars Valiliği'nin yazılı talebi doğrultusunda, belirtilen özelliklere haiz olan Kuyucuk Gölü 'nün, son yıllarda yaşanan kuraklık sebebiyle önemli düzeyde kuruduğunu belirterek, “Civarda gölü besleyen herhangi bir su kaynağının olmaması nedeni ile doğal yaşam dengesinde bozulmalar başladığından, gölü beslemek amacıyla DSİ 24. Bölge Müdürlüğümüz tarafından bir adet su sondaj kuyusunun açılması istenmiştir” dedi.
Dündar, “Ülkemiz ve yöremiz açısından önemli bir doğal varlık olan Kuyucuk Gölünde, kuraklıktan dolayı flora ve faunada daha ağır sorunların yaşanmaması açısından gölü beslemek üzere, DSİ 24. Bölge Müdürlüğümüz tarafından, Kuyucuk Gölü ve çevresinin yeraltı suyu durumunu araştırmak amacıyla yapılan hidrojeolojik etüt neticesinde, Tarım ve Orman Bakanlığımız ile DSİ Genel Müdürlüğümüzün uygun görüşleri doğrultusunda görevlendirilen Erzurum DSİ 8. Bölge Müdürlüğü sondaj ekibi tarafından, belirlenen mevkide 12.09.2019 tarihinde su sondajı çalışmalarına başlanmış ve 30.09.2019 tarihinde 140 metre derinliğinde, statik su seviyesi 11,00 metre, dinamik su seviyesi 80,00 metre ve kuyu verimi 20 l/s olan su kuyusu tamamlanarak Kars Valiliğimize teslim edilmiştir” diye konuştu.
Kars Valiliği tarafından gerekli pompa ve iletim hattı yapılarak, ihtiyaç duyulacak periyotta suyun Kuyucuk Gölüne aktarılmasının temin edilmiş olacağını ifade eden Dündar, “Yapılacak bu çalışmalar ile Kuyucuk Gölünde kuraklıktan dolayı yaşanan sıkıntılar çözülmüştür. Bu kuyunun açılmasındaki desteklerinden dolayı Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye, DSİ Genel Müdürümüze, Kuyucuk Gölünün sıkıntılarının giderilmesi noktasındaki gayret ve yardımlarından dolayı Kars Valimiz Sayın Türker Öksüz’e ve gayretli çalışmalarından dolayı emeği geçen kurumumuz personellerine en kalbi teşekkürlerimizi sunuyoruz. Hayırlı olsun” şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.